Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

  • Przewodnik po street foodzie na świecie

    Przewodnik po street foodzie na świecie

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 21.04.2014 00:14

    Liczba odwiedzin: 2710

    Nic nie oddaje tak istoty lokalnej kuchni jak jedzenie kupione na ulicy, chwilę wcześniej przygotowane na naszych oczach przez ulicznych kucharzy. Do tego street food jest dużo tańszy niż wizyta w restauracji. Jest to forma popularna głównie w krajach azjatyckich, ale istniejąca także w wielu miastach na całym świecie. »

  • Najdroższe restauracje świata

    Najdroższe restauracje świata

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 07.04.2014 01:10

    Liczba odwiedzin: 3988

    Jadanie w restauracjach nie jest zbyt modne w naszym kraju. Jednym z winowajców jest na pewno niski budżet przeznaczany przez Polaków na tego typu przyjemności. Wydanie pięćdziesięciu lub stu złotych podczas jednego wieczoru nie mieści się niektórym w głowie. Są jednak tacy, którzy za jedno danie płacą czterysta, tysiąc, a nawet więcej. Gdzie dokładnie? »

  • Najdziwniejsze restauracje świata

    Najdziwniejsze restauracje świata

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 30.03.2014 17:20

    Liczba odwiedzin: 2985

    Jakiś czas temu popularność zyskały restauracje, w których posiłki można kosztować w sposób niezwykły i oryginalny. Szczególnie za sprawą Dans le noir, czyli jak sama nazwa wskazuje, jedzenia w ciemności. Moda ta dotarła także do Polski. Tego typu lokal znajduje się w Poznaniu (Dark Restaurant), a także przez pewien czas działał w Warszawie. To jednak nic w porównaniu z listą miejsc przedstawioną poniżej. »

  • Durian – azjatycki król owoców

    Durian – azjatycki król owoców

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 24.03.2014 00:00

    Liczba odwiedzin: 4873

    W Europie, a właściwie na całym świecie oprócz południowo-wschodniej Azji, durian to bardziej kontrowersyjna ciekawostka niż przysmak. Jednak są miejsca, gdzie ludzie zajadają się tym owocem. Ba, nazywają go nawet królem. »

  • Najostrzejsze przyprawy świata

    Najostrzejsze przyprawy świata

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 17.03.2014 01:59

    Liczba odwiedzin: 2613

    Wrażliwość na ostry smak jest subiektywnym odczuciem każdego człowieka. Niemniej jednak istnieją sposoby, które pozwalają nam zmierzyć i uszeregować pikantność każdej przyprawy. »

  • Polskie szlaki turystyczne

    Polskie szlaki turystyczne

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 10.03.2014 02:33

    Liczba odwiedzin: 1411

    Szlaki kulinarne to w Polsce pomysł dosyć nowy, ale cieszący się już niemałą popularnością. Jest to idea, która proponuje połączenie dwóch bardzo przyjemnych dla turysty czynności: zwiedzania oraz jedzenia. W naszym kraju mamy kilka prężnie działających tego typu inicjatyw. »

  • Kuchnia warszawska

    Kuchnia warszawska

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 03.03.2014 02:14

    Liczba odwiedzin: 1300

    Na pytanie o kuchnię warszawską zapewne wiele osób wzruszyłoby ramionami. Ciekawe ilu z nas potrafiłoby wymienić chociażby jedno danie pochodzące ze stolicy? Pomimo nikłej powszechnej wiedzy na ten temat, książki kucharskie opisujące warszawskie tradycje gastronomiczne liczą kilkaset stron. O czym tam więc przeczytamy? »

  • Wycieczki kulinarne

    Wycieczki kulinarne

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 24.02.2014 02:19

    Liczba odwiedzin: 3012

    Turystyka kulinarna jest w Polsce coraz popularniejsza. Zauważyły to również biura podróży, które oferują niezliczone wycieczki o tej tematyce. Obecnie są nawet firmy, które specjalizują się tylko w tego typu wyjazdach. Duże biura po początkowym „boomie” zdały się trochę odpuścić, ale mimo wszystko i tam znajdziemy kilka ciekawych propozycji. »

  • Jak się jada w Brazylii?

    Jak się jada w Brazylii?

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 16.02.2014 14:39

    Liczba odwiedzin: 4280

    Odwiedził wiele krajów w Europie, przez dłuższy czas mieszkał w Niemczech oraz we Włoszech, gdzie mieliśmy okazję się spotkać. Wielki miłośnik podróży, ale przede wszystkim dobrego jedzenia. Tym razem Danilo Porto de Sousa zgodził się zdradzić tajniki swojej rodzimej, brazylijskiej kuchni. »

  • Buona e bella – stracciatella!

    Buona e bella – stracciatella!

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 09.02.2014 18:05

    Liczba odwiedzin: 1086

    Bergamo – to miasto kojarzymy z tanimi liniami i bliskością Mediolanu. I jest to prawdą. Z większości polskich miast dolecimy tutaj za kilkanaście złotych. Warto jednak nie traktować tego miejsca jako przesiadkowego do innych włoskich miast ze stolicą mody na czele, ale zatrzymać się w nim chociażby na jeden dzień. »

  • Najważniejsze imprezy kulinarne 2014 roku w Polsce

    Najważniejsze imprezy kulinarne 2014 roku w Polsce

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 02.02.2014 16:06

    Liczba odwiedzin: 11209

    Degustowanie nowej egzotycznej potrawy nie zawsze musi oznaczać daleką podróż. Wiele miejscowości w Polsce organizuje festiwale kulinarne, gdzie spróbować można smakołyków z całego świata. Na niektórych imprezach mocno akcentowane są także lokalne i tradycyjne smaki. Poniżej subiektywna lista najważniejszych z nich. »

  • Wiedeński Melange

    Wiedeński Melange

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 25.01.2014 15:41

    Liczba odwiedzin: 2196

    Nie był to mój pierwszy pobyt w Wiedniu, ale dla atmosfery panującej w tym mieście podczas adwentu warto było odwiedzić je po raz kolejny. Bajeczne jarmarki bożonarodzeniowe, rozstawione pod każdym ważniejszym habsburskim zabytkiem, przyciągały masy Austriaków, a także wielu zagranicznych gości. »

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19