Dziś jest 20.04.2024

Imieniny obchodzą Agnieszka, Czesław, Amalia, Berenika

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Typowa egipska kuchnia jest połączeniem kulinarnych tradycji arabskich i tureckich, z domieszką wpływów europejskich i afrykańskich. Kuchnie hotelowe podają ją w wydaniu mocno łagodnym, żeby europejscy goście byli w stanie ją zaakceptować, lub po prostu rezygnują z tradycyjnych potraw, zastępując je znanymi wszystkim makaronami lub grillowanym mięsem czy rybami. Chcąc zakosztować prawdziwej kuchni egipskiej dobrze więc odwiedzić uliczne restauracje, gdzie niedrogo i smacznie można zjeść wiele dań obiadowych i doskonałych deserów. Egipskim daniem narodowym jest ful, rodzaj pasty z fasoli fava z dodatkiem oliwy, cytryny, soli i pieprzu. Tamaija (falafel) jest zrobiona z tej samej masy co ful, toczy się z niej kulki i smaży we fryturze. Tahina to pasta z sezamu, a pasta z oberżyny to babaganu. Kuszari to bardzo smaczna mieszanka ryżu, makaronu, soczewicy i grochu włoskiego polana aromatycznym ostrym sosem. Mięso jest podawane przeważnie jako kebab bądź kofta - kulki z mielonego, ostro przyprawionego mięsa. Mimo że Egipt jest krajem muzułmańskim i większość tutejszej ludności nie pije alkoholu, nie ma jednak zakazu jego spożywania. Egipt posiada nawet nieźle prosperujący przemysł winiarski. Jeśli chcemy spróbować czegoś mocniejszego, warto zamówić ubib, anyżkowy alkohol w rodzaju greckiego ouzo, robione z destylowanych wytłoków z winogoron. Można też poprosić o mocniejszą i nieco słodszą wódkę daktylową. Można też dostać imporotwane piwa i spory wybór zachodnich alkoholi.

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące