Dziś jest 20.04.2024
Imieniny obchodzą Agnieszka, Czesław, Amalia, Berenika
Strona główna
Podstawą gambijskiej kuchni są:
ryż – w Gambii potrawy ryżu występują w dziesiątkach odmian, przy czym Gambia wcale nie jest potentatem w uprawie tej rośliny. Ryż spożywany w Gambii pochodzi często z Azji, w kraju znajdują się jego niewielkie poletka, z których zbiory zaspokajają bieżące potrzeby. Najpopularniejsze potrawy z bazą w postaci ryżu to: bannachine (prażony ryż, ryba lub mięso, warzywa, przyprawy), mbachal (gotowany ryż, suszona ryba, zmielone orzeszki ziemne), domoda (gotowany ryż, mięso, często wołowina lub ryby, bardzo dużo warzyw). Do każdej z potraw dodaje się Maggie w kostkach, ta przyprawa w Gambii zrobiła furorę, o czym świadczy fakt, iż Gambijczykom trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek danie bez niej,
orzeszki ziemne – nieprzypadkowo określa się Gambię „orzeszkową republiką” – 50 procent eksportu Gambii stanowią właśnie orzeszki. Bardzo popularna jest zupa przyrządzana z orzeszków ziemnych, które najpierw się praży, a następnie ugniata do momentu, aż uzyskają konsystencję masła orzechowego. Gambijscy kucharze dodają do zupy wedle swoich preferencji mięso, ryby, warzywa, w tym tzw. garden egg, owoce przypominające dorodne jaja. Orzeszki ziemne, sproszkowane lub zmielone są składnikiem wielu potraw (które zresztą smaży się najczęściej na oleju arachidowym) i gambijskim chlebem powszednim,
Orzeszki ziemne, czyli gambijski towar eksportowy nr 1. Fot. USDAgov (Flickr.com/CC BY)
ryby – kuchnia gambijska jest pełna ryb, świeżych, suszonych (suszone ryby można kupić praktycznie na każdym bazarze, ze świeżo złowionej ryby usuwa się wnętrzności, następnie obficie podsypuje solą i suszy na słońcu), marynowanych, zmiksowanych z mięsem. Barrakuda, butterfish, owoce morza (ostrygi w marynacie!) – takie rarytasy czekają w niepozornych gambijskich jadłodajniach, gdzie można za niewielkie pieniądze smacznie zjeść,
Wędzarnia ryb, które są oprócz ryżu podstawą gambijskiego jadłospisu. Fot. cumulius (Flickr.com/CC SA)
owoce – dziesiątki rodzajów smacznych, świeżych owoców, które kupimy na pierwszym lepszym targu: banany, papaje, mango, awokado, daktyle, kokosy,
desery – Gambia to nie jest kraj cukierników, ale koneserzy słodyczy znajdą tam coś dla siebie, na przykład gari gari, co „po naszemu” oznacza pączki z ciasta wyrabianego z tapioki, czyli mączki skrobiowej. Gari gari smaży się na głębokim tłuszczu, są tłuste, ale smaczne.
5 gambijskich potraw, których warto spróbować:
namada – zupa z dodatkiem suszonych, sproszkowanych liści baobabu, oczywiście z ryżem i solidnym dodatkiem utłuczonych orzeszków ziemnych i „wsadem” w postaci suszonej ryby. Kropką nad i są przyprawy – Gambijczycy lubią pikantną kuchnię,
yassa – kurczak lub ryba, suto podlane sosem yassa (musztarda, sos chili, cebula, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny) i w towarzystwie ryżu oczywiście,
Yassa, potrawa, za którą Gambijczycy przepadają
caldo – potrawa zbliżona do yassa, przy czym zazwyczaj głównym składnikiem jest ryba gotowana na parze – yorto lub sompat, podana z sosem przygotowywanym tak jak yassa,
pepeh – bardzo gęsta zupa, właściwie rodzaj gulaszu: dużo warzyw, przypraw i główna treść w postaci wołowiny lub ryb,
nyombeh nyebbeh – typowa afrykańska potrawa, jeśli można użyć takiego określenia – proste, łatwo dostępne, odżywcze składniki tworzą sycącą treść. Nyombeh nyebbeh znajdziemy maniok, fasolę, cebulę, dużo, bardzo dużo przypraw, i tradycyjnie rybę.
Poza tym nie zdziwmy się, jeśli w niepozornych, przydrożnych budkach natkniemy się na gotowane jajka sprzedawane na sztuki. Popularne są też kanapki z jajkiem, podsmażaną cebulką i fasolą, które przygotowuje się na miejscu na życzenie klienta. Gambijski fast food można popić kolorowymi napojami typu Cocktail Fruit i Vimto.
Fot. NicholBrummer (CC BY)
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.