Dziś jest 19.04.2024

Imieniny obchodzą Adolf, Tymon, Pafnucy, Adolfa

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Miondo

Mieszkańcy miasta Douala nazywają to "miondo". Robi się to z manioku i spożywa z rybą lub mięsem. Fot. Katarzyna Koput



Żywność zmienia się wraz z regionem, ponieważ zależy w dużej mierze od klimatu i możliwości w nawadnianiu upraw danego warzywa lub owocu. Ogólna dieta Kameruńczyków bazuje na produktach skrobiowych ( ryż, makaron, kasza czy ziemniaki ), które są spożywane wraz z pikantnymi i gorącymi sosami. Kameruńczycy w miejscowościach nadmorskich serwują turystom przepyszne ryby smażone jak i też pieczone.

Podstawowymi produktami spożywczymi jedzonymi na północy są kukurydza, proso i orzeszki ziemne .
Na południu ludzie jedzą więcej warzyw korzennych, takich jak yam i maniok, a także platany (podobne do bananów).

W północnych i południowych regionach żywność jest bogata w skrobię. Produkty są tam gotowane, a następnie bite tłuczkiem wykonanym z drewna do momentu kiedy wytworzy się lepką masę zwaną fufu (lub foofoo). Jest ona następnie formowane w kulki i zanurzana smaczne sosy. Sosy wykonane są z takich składników jak liści manioku, okra i pomidorów.

Jedzenie najbardziej typowe w południowej części Kamerunu to ndolé, które jest narodową potrawą Kamerunu. Danie to składa się z gulaszu z orzechami, ndoleh (gorzkie liście uprawiane w Afryce Zachodniej) i z mięsa wołowego.

Świeże owoce można znaleźć o każdej porze w całym Kamerunie. Owoce mango cieszą się tam niesłabnącą popularnością, ponieważ są niezwykle soczyste i smaczne. Pozostałe owoce uprawiane lokalnie, są sprzedawane na targowiskach wiejskich. Przeważnie można znaleźć pośród nich zawsze pomarańcze, papaja, banany, ananasy, orzechy kokosowe, grejpfruty, i limonki.

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące