Dziś jest 20.03.2019

Imieniny obchodzą Klaudia, Cyriaka, Aleksander, Ambroży

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Kuchnia kabowerdyjska nie jest zbyt bogata. Wiele spośród dostępnych dań jest produkowanych przez tubylców z takich składników jak: kukurydza, kakaowiec, bataty, trzcina cukrowa, palma kokosowa. W dziedzinie mięs dominują wieprzowina i ryby. Te ostatnie są bardzo cenione przez mieszkańców. Przyrządzają oni ryby są na setki sposobów, a dania uzupełniają owocami morza.

Niemniej jednak jest kilka ciekawych i smacznych potraw, kojarzących się z Republiką Zielonego Przylądka:

Sashima Tuna – doskonale przyprawiony filet z tuńczyka, opieczony z zewnątrz, a surowy w środku. Często podawany z sosem sojowym.

Carpaccio z tuńczyka –tuńczyk z pieprzem i z mrożoną carpaccio, wzbogacone oliwą bazylikową. Dla podniesienia walorów smakowych dodaje się kuleczki z białego melona.

Catchupa – miejscowy specjał, przyrządzony z ziaren kukurydzy i fasoli. Można dodać jeszcze drobno pokrojony boczek, kiełbasę, ziemniaki, kurczaka, kapustę. Bon Appetit!

Caldo di pesce - zupa z ryby, ziemniaków, manioku i bananów warzywnych. Dobrze smakuje z dodatkiem papryki lub pomidora.

Langusta – najsmaczniej smakuje grillowania.

Fejoada – danie z fasoli.

Banana Flambe – miejscowa słodycz: banan pokrojony w plastry, oblany sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Do całości dodaje się lody waniliowe.

Pudding de quejo – pudding serowy.

Grog – smakiem przypomina brandy lub grapę, posiada 70% alkoholu.

Lokalny ponch – kombinacja melasy i grogu.

Sagres – wyśmienite portugalskie piwo.

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące