Dziś jest 05.02.2025
Imieniny obchodzą Agata, Adelajda, Justynian, Albin
Strona główna
Kuchnia kabowerdyjska nie jest zbyt bogata. Wiele spośród dostępnych dań jest produkowanych przez tubylców z takich składników jak: kukurydza, kakaowiec, bataty, trzcina cukrowa, palma kokosowa. W dziedzinie mięs dominują wieprzowina i ryby. Te ostatnie są bardzo cenione przez mieszkańców. Przyrządzają oni ryby są na setki sposobów, a dania uzupełniają owocami morza.
Niemniej jednak jest kilka ciekawych i smacznych potraw, kojarzących się z Republiką Zielonego Przylądka:
Sashima Tuna – doskonale przyprawiony filet z tuńczyka, opieczony z zewnątrz, a surowy w środku. Często podawany z sosem sojowym.
Carpaccio z tuńczyka –tuńczyk z pieprzem i z mrożoną carpaccio, wzbogacone oliwą bazylikową. Dla podniesienia walorów smakowych dodaje się kuleczki z białego melona.
Catchupa – miejscowy specjał, przyrządzony z ziaren kukurydzy i fasoli. Można dodać jeszcze drobno pokrojony boczek, kiełbasę, ziemniaki, kurczaka, kapustę. Bon Appetit!
Caldo di pesce - zupa z ryby, ziemniaków, manioku i bananów warzywnych. Dobrze smakuje z dodatkiem papryki lub pomidora.
Langusta – najsmaczniej smakuje grillowania.
Fejoada – danie z fasoli.
Banana Flambe – miejscowa słodycz: banan pokrojony w plastry, oblany sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Do całości dodaje się lody waniliowe.
Pudding de quejo – pudding serowy.
Grog – smakiem przypomina brandy lub grapę, posiada 70% alkoholu.
Lokalny ponch – kombinacja melasy i grogu.
Sagres – wyśmienite portugalskie piwo.
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.