Dziś jest 14.10.2024
Imieniny obchodzą Alan, Kalikst, Fortunata, Bernard
Autor: Katarzyna Lebiedzińska
Data publikacji: 28.03.2012 13:20
Liczba odwiedzin: 3219
Dr Jerzy Achmatowicz - latynoameryaknista, pracownik Zakładu Filologii Romańskiej na Uniwersytecie Wrocławskim, tłumacz, prawnik i filozof. Wykładał ponad 15 lat na Uniwersytetach w Chile i Meksyku. Aktualnie zajmuje się kwestiami objawień Guadelupańkich i postacią św. Juana Diego. »
Autor: Katarzyna Lebiedzińska
Data publikacji: 07.03.2012 15:37
Liczba odwiedzin: 7482
Mówiąc o kuchni meksykańskiej, nie wolno pominąć kontekstu kulturowego tego kraju, bo aspekt życia jakim są kulinaria nierozerwalnie łączy się z indiańską przeszłością oraz hiszpańską konkwistą. I nie będzie w tym nic z przesady, jeśli powiemy, że podbicie Ameryki miało wpływ na kształtowanie gustów kulinarnych mieszkańców Meksyku. Przed przybyciem pierwszych europejczyków na ziemiach Azteków, Majów i Zapoteków, w kuchni dominowały takie składniki jak wanilia, czekolada, papryka i pomidory. Z Nowego Świata konkwistadorzy przywieźli ze sobą pszenicę, cebulę i czosnek. Po upływie czasu wśród rdzennych mieszkańców i europejskiej ludności napływowej, zawiązały się pierwsze rodziny, co sprowadziło się do przenikania się dwóch kultur w życiu codziennym. Oczywiście miało to znaczny wpływ na formowanie się tego, co nazywamy współczesną kuchnią meksykańską. »
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.