Dziś jest 19.04.2024
Imieniny obchodzą Adolf, Tymon, Pafnucy, Adolfa
Strona główna
Na Martynice znajduje się wiele restauracji, barów oraz małych stosik gdzie można skosztować miejscowych przysmaków. Dominuje tu kuchnia kreolska z domieszką kuchni karaibskiej i francuskiej.
Kuchnia kreolska to przede wszystkim owoce morza. Polecić tu należy langusty, homary oraz faszerowane kraby. Poza tym w jadłospisie odnaleźć można wiele gatunków muszli i jeżowców.
Inne specjalności to: kiełbaski zwane „boudin”, dania z kurczaka czy wieprzowiny oraz ryby podawane na różne sposoby jak np. kulki z dorsza.
Warto spróbować sorbetów z owoców tropikalnych które sprzedawane są na małych stoiskach.
Małe Antyle słynną z najlepszego rumu. Pozyskuje się go w procesie destylacji soku z trzciny cukrowej. Na jego bazie powstają liczne likiery i koktajle. Wybór jest ogromny, na małych targach na wyspie można zakupić alkohole domowej roboty o smakach najróżniejszych owoców.
Popularnym napojem jest koktajl zwany Ti-punch, przyrządzany z rumu, gorzkiej wódki oraz limonki i syropu. Innym koktajlem jest shrumb, również na bazie rumu z dodatkiem skórki pomarańczowej. Poza tym warto skosztować soku z trzciny cukrowej, mandarynki i marakuji, czyli napoju zwanego Gujawa.
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.