Dziś jest 15.01.2025
Imieniny obchodzą Domosław, Makary, Aleksander, Dobrawa
Autor: Katarzyna Lebiedzińska
Data publikacji: 07.03.2012 15:37
Liczba odwiedzin: 7678
Tagi: ameryka północna, meksyk, kuchnia, zadanie 5, katarzyna lebiedzińska, kuchnia artykuły
Mówiąc o kuchni meksykańskiej, nie wolno pominąć kontekstu kulturowego tego kraju, bo aspekt życia jakim są kulinaria nierozerwalnie łączy się z indiańską przeszłością oraz hiszpańską konkwistą. I nie będzie w tym nic z przesady, jeśli powiemy, że podbicie Ameryki miało wpływ na kształtowanie gustów kulinarnych mieszkańców Meksyku. Przed przybyciem pierwszych europejczyków na ziemiach Azteków, Majów i Zapoteków, w kuchni dominowały takie składniki jak wanilia, czekolada, papryka i pomidory. Z Nowego Świata konkwistadorzy przywieźli ze sobą pszenicę, cebulę i czosnek. Po upływie czasu wśród rdzennych mieszkańców i europejskiej ludności napływowej, zawiązały się pierwsze rodziny, co sprowadziło się do przenikania się dwóch kultur w życiu codziennym. Oczywiście miało to znaczny wpływ na formowanie się tego, co nazywamy współczesną kuchnią meksykańską.
Jadłospis opiera się przede wszystkim na kukurydzy. Z niej wyrabiana jest masa nixtamalera używana do przygotowania tortilli, nachos czy burritos. Dawniej Indianie posiadali własny sposób na przygotowanie jej. Moczyli kukurydzę w kozim mleku, a gdy ziarna napęczniały mielono je. Współcześnie spulchnia się je również w wodzie, co było praktykowane i za czasów Wicekrólestwa. Tradycja wyrobu masy na tortillę została prawie niezmieniona.
TORTILLA
Tortilla jest jadana pod każdą postacią. O każdej porze dnia. Można się sptkać z tym, że na śniadanie mieszkańcy Meksyku jedzą jajka sadzone na tortilli polane sosem pomidorowym. Dla niektórych takie danie może się wydawać zbyt ciężkie na śniadanie. W takim wypadku warto spróbować bizcochos, czyli słodkich bułeczek z marmoladą. Świetnie smakują do kawy lub porannej herbaty.
Co ważne nie wolno pomylić tortilli hiszpańskiej i meksykańskiej. Pierwsza przyrządzana jest z ziemniaków. Zaspokaja ona głód na bardzo długo. Z kolei tortilla meksykańska podana bez dodatków może być potraktowana jako mała przekąska, bo to cienki placek kukurydziany lub pszenny. O charakterze dania decydują dodatki. Nachos (trójkątna mała wersja tortilli) podawane są z sosem pomidorowym, oliwkami lub guacamole. Sosy są specjalnością kuchni meksykańskiej. Mogą one być przygotowane ze świeżych pomidorów i warzyw, ale też z ciemnej papryki chili, orzechów i gorzkiej czekolady.
PROSTO Z MEKSYKU
Jeśli chodzi o dania typowo meksykańskie, oprócz tych najczęściej podawanych w różnych restauracjach światowych należy wspomnieć o tamales, rodzaju pierożków przyrządzanych z mąki kukurydzianej z nadzieniem chili i mięsa ( słynne chili con carne). Co ciekawe podaje je się w małych paczuszkach z liści kukurydzy lub banana. Taki prezencik to doskonały pomysł na obiad, szczególnie, że w środku pierożki polane są pastą z awokado lub obsypane serem. W kuchni meksykańskiej serwuje się również biały ser.
Charakterystyczną potrawą jest ensalada de nopalitos skomponowana z liści opuncji, białego sera i cebuli. Zazwyczaj jest bardzo dekoracyjnie podana, więc warto się na nią skusić, oczywiście ze względu na niespotykany smak, chociaż wartość estetyczna tej potrawy jest bardzo wysoka.
RED HOT CHILI PEPPERS
Jeśli mówimy o Meksyku nie wolno zapomnieć o ostrych papryczkach chili, które są wyróżnikiem dla całej kultury. Najbardziej popularne są papryczki jalapeño i serrano. To obowiązkowy składnik diety meksykańskiej. Z pewnością znajdą się i tacy, którzy nie przepadają za papryką, jednak będą oni w zdecydowanej mniejszości. Inaczej jest w Ameryce Południowej, gdzie spożywanie chili przypisuje się Indianom. Paprykę ser rano wykorzystuje się przede wszystkim do sporządzania różnego rodzaju sals, rzadziej jada się ją surową.
Gdy połączy się paprykę z kakao, migdałami, rodzynkami i cynamonem, powstaje mole, pyszny sos, który idealnie pasuje na wyjątkowe okazje. Indianie za czasów Montezumy pijali kakao, żeby zwiększyć swoją męskość i siłę. Jak dodamy do tego, że papryka chili była używana w rytuałach lub do tortur, można przyjąć, że mole to salsa z piekła rodem.
Czekolada i chili to smaczny duet. Wiedzieli o tym już Aztekowie, którzy przyrządzali napój o nazwie chicahuatl. Co interesujące mogli go pić jedynie kapłani lub osoby majętne. Był to napój, którym rano pokrzepiano ciało i umysł. Trzeba dodać, że chili służyło również za środek płatniczy, a raczej haracz. Taki przypadek odnotowano w stolicy azteckiej Tenochtitlan. Ten sposób zapłaty był stosowany również przez Totleków. Co więcej, zachowały się dokumenty mówiące o tym, że jadano także paprykę maczaną w czekoladzie. Aktualnie częściej spotyka się papryczki wkrojone do gęstej czekolady podawane – podobnie jak wieki temu – podczas chłodnych poranków. Robi to duże wrażenie, jednak nie większe niż fakt, że pierwsze zbiory papryki chili datuje się na rok 7500 p.n.e., kiedy jeszcze nie było mowy o wielkich cywilizacjach Majów czy Azteków. W tamtych zmierzchłych czasach zbierano chili z dziczy. Miało to miejsce na Półwyspie Jukatan i na terenach ziem, które dziś nazywamy Południowym Meksykiem.
CO REGION TO INNA KUCHNIA
Składniki kuchni mogą być różne dla poszczególnych regionów. Na północy jada się więcej produktów strączkowych jak fasola, ale też suszone mięso. Tortille na pustynnej północy przygotowuje się z mąki pszennej. Na południu jest inaczej. Tortilla jak wyrabiana jest z mąki kukurydzianej lub masy nixtamalera. Istotnym składnikiem kuchni meksykańskiej są również owoce morza. Często podaje się je prosto z rusztu z dodatkiem czosnku. Gdy zamawiamy takie danie, nie otrzymamy jednego rodzaju owoców morza, ale kilka np. homara, krewetki, małże i langustę. Często turyści są bardzo pozytywnie zaskoczeni dużymi porcjami posiłków, które serwuje się w restauracjach czy nawet na meksykańskich targach ulicznych. Można tam zakupić owocowe sałatki, jadane jako przekąski lub desery, a czasem w porze śniadania. W Meksyku jako przystawkę podaje się bardzo różne potrawy. Mogą być mniejsze i większe. Czasem dostaniemy tortillę, a niekiedy oliwki i nachos, dlatego lepiej wybrać samemu, bo nigdy nie wiadomo co może być nam podane. Może się zdarzyć, że kelner przyniesie nam pięknie udekorowany owoc i też będzie to przystawka.
MEZCAL, TEQUILA I MUZYKA
Elementem towarzyszącym prawie wszystkim posiłkom jest muzyka. Kadry z filmów, w których el mariachi przygrywają na gitarach gościom barów nie są wcale fikcją wykreowaną przez reżyserów, ale częstą praktyką. Najpopularniejszymi napojami są tequila i mezcal. Oba trunki przyrządzane są z agawy, z ta różnicą, ze tequila wyrabiana jest z Agave tequiliana, a mezcal z soku kilku gatunków agawy. Alkohole różnią się także miejscem pochodzenie. Mówi się, że mezcal jest gorszy gatunkowo od tequili. Lokalami, gdzie można napić się i przysiąść są cantinas. Nadal w większości zarezerwowane dla mężczyzn. Niekiedy dopuszcza się, żeby towarzyszka stałego bywalca danego cantinas weszła z nim do lokalu. Turyści niejednokrotnie mogą być tam zapraszani do pojedynków w piciu tequili. Po czym poznać czy dane miejsce to właśnie cantinas? Lokale przypominają odrobinę saloony w stylu Dzikiego Zachodu oraz najczęściej wchodzi się do nich przez obrotowe drzwi. Piwo pija się rzadziej. Już częściej sięga się po wino z sokiem owocowym zwane sangríą. Nie można pomylić tego napoju z sangritą, którą przyrządza się z soku pomidorowego, chili, cytrusów i przypraw.
Smaku kuchni meksykańskiej nie można pomylić z żadnym innym. Wyróżnia się on swoją ostrością i aromatycznością. Całość doprawiona jest nutą słodyczy i magii. Z pewnością trzeba ją polubić!
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.04.2015 15:35
Liczba odwiedzin: 16917
Zapraszamy na relację Ani i Staśka Szloser ze zdobycia najwyższego szczytu Afryki oraz krótkiego pobytu w parkach narodowych i na Zanzibarze. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 27.04.2015 13:30
Liczba odwiedzin: 12124
Jeszcze pół wieku temu Nepal był zamknięty dla wszystkich zwiedzających. W ostatnich dekadach zamienił się w Mekkę dla ludzi kochających góry, przyrodę i egzotyczną, azjatycką kulturę. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 07.04.2015 08:39
Liczba odwiedzin: 182481
Australia oczarowuje! Ogromne przestrzenie, dzikie krajobrazy, przedziwne zwierzęta, które można spotkać tylko tam, ciekawa kultura, a do tego chyba najbardziej wyluzowani ludzie na świecie. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.03.2015 08:27
Liczba odwiedzin: 213682
Ośmioosobowa grupa studentów z Rzeszowa i okolic lubi udowadniać, że chcieć równa się móc. Wierni tej idei co roku wyruszają w podróż leciwym busem z 1988 r. Na koncie mają już cztery wyprawy, a teraz przygotowują się do następnej. Tym razem celem są Stany Zjednoczone, które zamierzają przejechać wzdłuż i wszerz w trakcie dwumiesięcznej eskapady. »
Tagi: patronat medialny, ameryka północna, stany zjednoczone
Autor: Źródło: materiały promocyjne
Data publikacji: 25.03.2015 09:20
Liczba odwiedzin: 8587
Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza Równoleżnik Zero, który odbędzie się w dniach 9-11 kwietnia 2015 r. w Mediatece (Pl. Teatralny 5) i Bibliotece Turystycznej (ul.Szewska 78) to wydarzenie skierowane do osób pragnących poczuć klimat podróżowania oraz wspaniała okazja do spotkania z podróżnikami i autorami książek. Tegoroczna edycja będzie poświęcona krajom Ameryki Północnej i Środkowej. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 02.03.2015 10:11
Liczba odwiedzin: 7494
Pięcioletnia podróż Pawła Kilena w poszukiwaniu przygody i spełnienia marzeń. Z lekkim zarysem planu i z bardzo małym budżetem. Udowadnia wszystkim, a przede wszystkim sobie, że powiedzenie „Chcieć, to móc” nie jest fikcją. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 26.09.2014 12:38
Liczba odwiedzin: 42932
„Nigdzie indziej na świecie nie ma tylu Niemców, którzy mówią po hiszpańsku i czczą bohatera narodowego o nazwisku O’Higgins”. Właśnie ta, zasłyszana wieki temu opinia na temat Chile pchnęła moje zainteresowania w kierunku owego chudego jak patyk kraju. Choć od tamtego czasu minęło już wiele lat, ciekawość pozostała, ale decyzja o wyjeździe zapadła dopiero niedawno. »
Tagi: patronat medialny, ameryka południowa, chile, patagonia
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 25.09.2014 10:24
Liczba odwiedzin: 9361
Książka Michała Zielińskiego to osobisty zapis wrażeń z wyprawy do jednego z najmniej uczęszczanych rejonów świata – południowoamerykańskiej selvy, czyli dżungli. »
Tagi: patronat medialny
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 19.09.2014 09:47
Liczba odwiedzin: 11770
Karolina i Bartek, para młodych inżynierów z Krakowa i autorów bloga Kurs na Wschód, wkrótce rusza w kolejną podróż. Tym razem zamierzają odwiedzić Indonezję, przyjmując za cel nie tylko relaks pod palmami, ale także zebranie sporej ilości materiału reporterskiego, który ma czytelnikom ich bloga pokazać azjatycki kraj od podszewki. Karolina i Bartek obierają kurs na Indonezję! »
Tagi: patronat medialny, azja, indonezja
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 01.08.2014 16:09
Liczba odwiedzin: 9072
Czy można pokonać pieszo dystans 8000 km w ciągu 8 miesięcy, samotnie, bez większego wsparcia z zewnątrz, mierząc się z różnorodnymi warunkami klimatycznymi oraz terenowymi? Można, trzeba mieć tylko jasno określony cel. A taki z pewnością przyświeca Jakubowi Mudzie, który wraz z początkiem stycznia 2015 roku wybiera się w pieszą wyprawę 8000 km Across Canada, od wybrzeża Pacyfiku aż po Atlantyk. »
Tagi: patronat medialny, ameryka północna, kanada
Autor: Anna Kaca
Data publikacji: 16.07.2014 11:07
Liczba odwiedzin: 11189
W tegoroczne wakacje razem z moim czworonogiem pokonam pieszo 800 km, promując adopcje psów aktywnych. Od Karkonoszy po Bieszczady będę prezentować ludziom dwa bardzo aktywne psy, które od wielu lat nie potrafią znaleźć domu. Pokaże również, że wakacje można spędzać ze swoim czworonogiem w fajny dla obu stron sposób. »
Tagi: patronat medialny
Autor: Archeolodzy w podróży
Data publikacji: 11.07.2014 12:45
Liczba odwiedzin: 8530
Minął ponad rok, odkąd grupa archeologów i jeden grafik zdecydowali się na podróż swojego życia, odwiesiła na jakiś czas pracę i studia i wyruszyła do Rosji. Teraz, projekt „Archeolodzy w Podróży” odżywa – w nieco zmienionym składzie (więcej info tutaj: http://archeolodzywpodrozy.blogspot.com/p/o-nas.html) ruszamy tym razem na północ! »
Tagi: europa, norwegia, skandynawia, patronat medialny
Autor: Tomasz Korgol
Data publikacji: 01.07.2014 11:07
Liczba odwiedzin: 10438
Celem mojej najbliższej wyprawy jest Nepal. Trasa wiedzie z Wrocławia przez Węgry, Bułgarię, Rumunię, Turcję, Gruzję, Armenię, Irak (Kurdystan), Iran, Pakistan, Indie, Nepal. Łącznie 15 tysięcy kilometrów, samotnie, autostopem. Wyprawa jest częścią projektu pod nazwą ,,Z uśmiechem na (Bliski) Wschód”. »
Tagi: patronat medialny, azja, indie, nepal
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.05.2014 11:39
Liczba odwiedzin: 6950
W trakcie minionego I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej, któremu patronował między innymi portal Etraveler.pl, słuchacze mieli okazję nie tylko przenieść się w odległe i niezwykle różnorodne części świata, ale i dostali spory zastrzyk inspiracji, po którym na pewno niełatwo będzie wysiedzieć w domu. »
Tagi: europa, polska, patronat medialny
Autor: Łukasz Kraka-Ćwikliński
Data publikacji: 26.05.2014 16:34
Liczba odwiedzin: 9083
Wyprawa przez drugą co do wielkości pustynię na świecie zbliża się wielkimi krokami. Do jej rozpoczęcia zostały niespełna dwa miesiące, co sprawia, że jest to dobry moment, by przypomnieć zainteresowanym, na czym polega jej wyjątkowość. »
Tagi: azja, mongolia, gobi, patronat medialny
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 26.05.2014 15:10
Liczba odwiedzin: 7064
Już w najbliższy piątek (30.05.) rusza w Lublinie Festiwal Podróżniczy u Przyrodników. W programie znalazły się slajdowiska z całego świata: Kolumbia, Antarktyda, Portugalia, Niemcy, Słowenia, Chorwacja) oraz z Polski (Opolszczyzna i Białowieski Park Narodowy). Ideą Festiwalu jest ukazanie piękna i bogactwa przyrody w skrajnie różnych rejonach świata. »
Autor: BusTrip into the Wild
Data publikacji: 12.05.2014 09:20
Liczba odwiedzin: 73049
Jak opisać w kilku słowach projekt BusTrip Into The Wild? 26-letni volkswagen T3, siedmioro podróżników i 12 krajów, które chcemy odwiedzić w trzy tygodnie, jak najmniejszym kosztem. »
Tagi: patronat medialny, europa
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 28.04.2014 10:02
Liczba odwiedzin: 185783
Już 23 i 24 maja rusza w Środzie Wielkopolskiej pierwszy Festiwal Podróżniczy organizowany przez Klub Szalonego Podróżnika. Dwa dni festiwalowe będą składać się z prezentacji prelegentów o „Statuetkę Klubu Szalonego Podróżnika” za najlepszą prezentację podróżniczą, prezentacji filmów oraz relacji podróżniczych zaproszonych gości specjalnych. Poza tym na każdego z uczestników czekają liczne konkursy i atrakcje festiwalowe. »
Autor: Joanna Maślankowska i Adam Wnuk
Data publikacji: 15.04.2014 11:35
Liczba odwiedzin: 8478
1 miesiąc, 2 autostopowiczów i 4 żywioły do pokonania. Podczas miesięcznej wyprawy zasmakujemy dań gotowanych w rozgrzanej ziemi, wykąpiemy się w najwspanialszych wodospadach Europy, staniemy na skraju dwóch ogromnych płyt tektonicznych jednocześnie i (mam nadzieję) nie zostaniemy porwani razem z namiotem przez niezwykle silne wiatry. Wszystko to z dobytkiem na plecach i wyciągniętym w górę kciukiem. »
Tagi: patronat medialny, europa, islandia
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 21.03.2014 14:44
Liczba odwiedzin: 295177
24 maja 2014 r. w Ośrodku Kultury w Środzie Wielkopolskiej w ramach Średzkich Sejmików Kultury 2014 odbędzie się I Festiwal Podróżniczy zorganizowany przez poznański Klub Szalonego Podróżnika. W ramach Festiwalu przewidziane są przede wszystkim prelekcje podróżnicze, slajdowiska, dyskusje i spotkania z podróżnikami. Prelegenci przedstawią swoje dotychczasowe podróże po różnych regionach świata i opowiedzą związane z nimi historie, przygody i wrażenia. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 11.03.2014 11:44
Liczba odwiedzin: 119774
Zapraszamy Was już na III Spotkanie Podróżnicze Klubu Szalonego Podróżnika do Wielkie żarcie. Będzie to spotkanie przed świąteczne, w związku z tym odbędą się dwie prezentacje podróżnicze, gdyż kwietniowe spotkanie się nie odbędzie. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 06.03.2014 11:00
Liczba odwiedzin: 129752
Marzyliście kiedyś o wyruszeniu w podróż dookoła świata? Co chcielibyście zobaczyć? Jakie państwa odwiedzić? Wydaje Wam się, że taka podróż to nierealny i odległy pomysł? Już niedługo będziecie mieli okazję się przekonać, że to nic bardziej mylnego! Niepowtarzalna okazja, aby posłuchać o niesamowitej wyprawie równie niesamowitego człowieka – o pięcioletniej podróży Pawła Kilena dookoła świata. »
Powered by Webspiro.