Dziś jest 28.03.2024

Imieniny obchodzą Aniela, Renata, Kastor, Antoni

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Pikantna słodycz Meksyku

Autor: Katarzyna Lebiedzińska

Data publikacji: 07.03.2012 15:37

Liczba odwiedzin: 6619

Tagi: ameryka północna, meksyk, kuchnia, zadanie 5, katarzyna lebiedzińska, kuchnia artykuły

Mówiąc o kuchni meksykańskiej, nie wolno pominąć kontekstu kulturowego tego kraju, bo aspekt życia jakim są kulinaria nierozerwalnie łączy się z indiańską przeszłością oraz hiszpańską konkwistą. I nie będzie w tym nic z przesady, jeśli powiemy, że podbicie Ameryki miało wpływ na kształtowanie gustów kulinarnych mieszkańców Meksyku. Przed przybyciem pierwszych europejczyków na ziemiach Azteków, Majów i Zapoteków, w kuchni dominowały takie składniki jak wanilia, czekolada, papryka i pomidory. Z Nowego Świata konkwistadorzy przywieźli ze sobą pszenicę, cebulę i czosnek. Po upływie czasu wśród rdzennych mieszkańców i europejskiej ludności napływowej, zawiązały się pierwsze rodziny, co sprowadziło się do przenikania się dwóch kultur w życiu codziennym. Oczywiście miało to znaczny wpływ na formowanie się tego, co nazywamy współczesną kuchnią meksykańską.

Jadłospis opiera się przede wszystkim na kukurydzy. Z niej wyrabiana jest masa nixtamalera używana do przygotowania tortilli, nachos czy burritos. Dawniej Indianie posiadali własny sposób na przygotowanie jej. Moczyli kukurydzę w kozim mleku, a gdy ziarna napęczniały mielono je. Współcześnie spulchnia się je również w wodzie, co było praktykowane i za czasów Wicekrólestwa. Tradycja wyrobu masy na tortillę została prawie niezmieniona.

TORTILLA

Meksyk na słodko i na ostro, czyli tortilla z chili i śniadaniowe ciasto bizcocho podawane marmoladą.

Tortilla jest jadana pod każdą postacią. O każdej porze dnia. Można się sptkać z tym, że na śniadanie mieszkańcy Meksyku jedzą jajka sadzone na tortilli polane sosem pomidorowym. Dla niektórych takie danie może się wydawać zbyt ciężkie na śniadanie. W takim wypadku warto spróbować bizcochos, czyli słodkich bułeczek z marmoladą. Świetnie smakują do kawy lub porannej herbaty.

Meksyk na słodko i na ostro, czyli tortilla z chili i śniadaniowe ciasto bizcocho podawane marmoladą.

Co ważne nie wolno pomylić tortilli hiszpańskiej i meksykańskiej. Pierwsza przyrządzana jest z ziemniaków. Zaspokaja ona głód na bardzo długo. Z kolei tortilla meksykańska podana bez dodatków może być potraktowana jako mała przekąska, bo to cienki placek kukurydziany lub pszenny. O charakterze dania decydują dodatki. Nachos (trójkątna mała wersja tortilli) podawane są z sosem pomidorowym, oliwkami lub guacamole. Sosy są specjalnością kuchni meksykańskiej. Mogą one być przygotowane ze świeżych pomidorów i warzyw, ale też z ciemnej papryki chili, orzechów i gorzkiej czekolady.

PROSTO Z MEKSYKU

Jeśli chodzi o dania typowo meksykańskie, oprócz tych najczęściej podawanych w różnych restauracjach światowych należy wspomnieć o tamales, rodzaju pierożków przyrządzanych z mąki kukurydzianej z nadzieniem chili i mięsa ( słynne chili con carne). Co ciekawe podaje je się w małych paczuszkach z liści kukurydzy lub banana. Taki prezencik to doskonały pomysł na obiad, szczególnie, że w środku pierożki polane są pastą z awokado lub obsypane serem. W kuchni meksykańskiej serwuje się również biały ser.

Charakterystyczną potrawą jest ensalada de nopalitos skomponowana z liści opuncji, białego sera i cebuli. Zazwyczaj jest bardzo dekoracyjnie podana, więc warto się na nią skusić, oczywiście ze względu na niespotykany smak, chociaż wartość estetyczna tej potrawy jest bardzo wysoka.

RED HOT CHILI PEPPERS

Gorąca czekolada z chili.

Jeśli mówimy o Meksyku nie wolno zapomnieć o ostrych papryczkach chili, które są wyróżnikiem dla całej kultury. Najbardziej popularne są papryczki jalapeño i serrano. To obowiązkowy składnik diety meksykańskiej. Z pewnością znajdą się i tacy, którzy nie przepadają za papryką, jednak będą oni w zdecydowanej mniejszości. Inaczej jest w Ameryce Południowej, gdzie spożywanie chili przypisuje się Indianom. Paprykę ser rano wykorzystuje się przede wszystkim do sporządzania różnego rodzaju sals, rzadziej jada się ją surową.

Gdy połączy się paprykę z kakao, migdałami, rodzynkami i cynamonem, powstaje mole, pyszny sos, który idealnie pasuje na wyjątkowe okazje. Indianie za czasów Montezumy pijali kakao, żeby zwiększyć swoją męskość i siłę. Jak dodamy do tego, że papryka chili była używana w rytuałach lub do tortur, można przyjąć, że mole to salsa z piekła rodem.

Napój z chili i czekolady.

Czekolada i chili to smaczny duet. Wiedzieli o tym już Aztekowie, którzy przyrządzali napój o nazwie chicahuatl. Co interesujące mogli go pić jedynie kapłani lub osoby majętne. Był to napój, którym rano pokrzepiano ciało i umysł. Trzeba dodać, że chili służyło również za środek płatniczy, a raczej haracz. Taki przypadek odnotowano w stolicy azteckiej Tenochtitlan. Ten sposób zapłaty był stosowany również przez Totleków. Co więcej, zachowały się dokumenty mówiące o tym, że jadano także paprykę maczaną w czekoladzie. Aktualnie częściej spotyka się papryczki wkrojone do gęstej czekolady podawane – podobnie jak wieki temu – podczas chłodnych poranków. Robi to duże wrażenie, jednak nie większe niż fakt, że pierwsze zbiory papryki chili datuje się na rok 7500 p.n.e., kiedy jeszcze nie było mowy o wielkich cywilizacjach Majów czy Azteków. W tamtych zmierzchłych czasach zbierano chili z dziczy. Miało to miejsce na Półwyspie Jukatan i na terenach ziem, które dziś nazywamy Południowym Meksykiem.

CO REGION TO INNA KUCHNIA

Składniki kuchni mogą być różne dla poszczególnych regionów. Na północy jada się więcej produktów strączkowych jak fasola, ale też suszone mięso. Tortille na pustynnej północy przygotowuje się z mąki pszennej. Na południu jest inaczej. Tortilla jak wyrabiana jest z mąki kukurydzianej lub masy nixtamalera. Istotnym składnikiem kuchni meksykańskiej są również owoce morza. Często podaje się je prosto z rusztu z dodatkiem czosnku. Gdy zamawiamy takie danie, nie otrzymamy jednego rodzaju owoców morza, ale kilka np. homara, krewetki, małże i langustę. Często turyści są bardzo pozytywnie zaskoczeni dużymi porcjami posiłków, które serwuje się w restauracjach czy nawet na meksykańskich targach ulicznych. Można tam zakupić owocowe sałatki, jadane jako przekąski lub desery, a czasem w porze śniadania. W Meksyku jako przystawkę podaje się bardzo różne potrawy. Mogą być mniejsze i większe. Czasem dostaniemy tortillę, a niekiedy oliwki i nachos, dlatego lepiej wybrać samemu, bo nigdy nie wiadomo co może być nam podane. Może się zdarzyć, że kelner przyniesie nam pięknie udekorowany owoc i też będzie to przystawka.

MEZCAL, TEQUILA I MUZYKA

Mezacal - popularny alkohol w Meksyku.

Elementem towarzyszącym prawie wszystkim posiłkom jest muzyka. Kadry z filmów, w których el mariachi przygrywają na gitarach gościom barów nie są wcale fikcją wykreowaną przez reżyserów, ale częstą praktyką. Najpopularniejszymi napojami są tequila i mezcal. Oba trunki przyrządzane są z agawy, z ta różnicą, ze tequila wyrabiana jest z Agave tequiliana, a mezcal z soku kilku gatunków agawy. Alkohole różnią się także miejscem pochodzenie. Mówi się, że mezcal jest gorszy gatunkowo od tequili. Lokalami, gdzie można napić się i przysiąść są cantinas. Nadal w większości zarezerwowane dla mężczyzn. Niekiedy dopuszcza się, żeby towarzyszka stałego bywalca danego cantinas weszła z nim do lokalu. Turyści niejednokrotnie mogą być tam zapraszani do pojedynków w piciu tequili. Po czym poznać czy dane miejsce to właśnie cantinas? Lokale przypominają odrobinę saloony w stylu Dzikiego Zachodu oraz najczęściej wchodzi się do nich przez obrotowe drzwi. Piwo pija się rzadziej. Już częściej sięga się po wino z sokiem owocowym zwane sangríą. Nie można pomylić tego napoju z sangritą, którą przyrządza się z soku pomidorowego, chili, cytrusów i przypraw.

Warzywa - ważny element kuchni meksykańskiej.

Smaku kuchni meksykańskiej nie można pomylić z żadnym innym. Wyróżnia się on swoją ostrością i aromatycznością. Całość doprawiona jest nutą słodyczy i magii. Z pewnością trzeba ją polubić!

Komentarze (0)

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Twój komentarz

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyprawy pod patronatem Etraveler.pl

  • Równoleżnik Zero 2015 – Wrocławski Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza

    Równoleżnik Zero 2015 – Wrocławski Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza

    Autor: Źródło: materiały promocyjne

    Data publikacji: 25.03.2015 09:20

    Liczba odwiedzin: 6069

    Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza Równoleżnik Zero, który odbędzie się w dniach 9-11 kwietnia 2015 r. w Mediatece (Pl. Teatralny 5) i Bibliotece Turystycznej (ul.Szewska 78) to wydarzenie skierowane do osób pragnących poczuć klimat podróżowania oraz wspaniała okazja do spotkania z podróżnikami i autorami książek. Tegoroczna edycja będzie poświęcona krajom Ameryki Północnej i Środkowej. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • Spotkanie z podróżnikiem: „Chcieć to móc” – Paweł Kilen w pięć lat po świecie

    Spotkanie z podróżnikiem: „Chcieć to móc” – Paweł Kilen w pięć lat po świecie

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 02.03.2015 10:11

    Liczba odwiedzin: 5697

    Pięcioletnia podróż Pawła Kilena w poszukiwaniu przygody i spełnienia marzeń. Z lekkim zarysem planu i z bardzo małym budżetem. Udowadnia wszystkim, a przede wszystkim sobie, że powiedzenie „Chcieć, to móc” nie jest fikcją. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • WyCHILEoutowana

    WyCHILEoutowana

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 26.09.2014 12:38

    Liczba odwiedzin: 14411

    „Nigdzie indziej na świecie nie ma tylu Niemców, którzy mówią po hiszpańsku i czczą bohatera narodowego o nazwisku O’Higgins”. Właśnie ta, zasłyszana wieki temu opinia na temat Chile pchnęła moje zainteresowania w kierunku owego chudego jak patyk kraju. Choć od tamtego czasu minęło już wiele lat, ciekawość pozostała, ale decyzja o wyjeździe zapadła dopiero niedawno. »

    Tagi: patronat medialny, ameryka południowa, chile, patagonia

  • Czas na debiut – Strefa Darien

    Czas na debiut – Strefa Darien

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 25.09.2014 10:24

    Liczba odwiedzin: 7148

    Książka Michała Zielińskiego to osobisty zapis wrażeń z wyprawy do jednego z najmniej uczęszczanych rejonów świata – południowoamerykańskiej selvy, czyli dżungli. »

    Tagi: patronat medialny

  • Kurs na Indonezję

    Kurs na Indonezję

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 19.09.2014 09:47

    Liczba odwiedzin: 8718

    Karolina i Bartek, para młodych inżynierów z Krakowa i autorów bloga Kurs na Wschód, wkrótce rusza w kolejną podróż. Tym razem zamierzają odwiedzić Indonezję, przyjmując za cel nie tylko relaks pod palmami, ale także zebranie sporej ilości materiału reporterskiego, który ma czytelnikom ich bloga pokazać azjatycki kraj od podszewki. Karolina i Bartek obierają kurs na Indonezję! »

    Tagi: patronat medialny, azja, indonezja

  • 8000 km Across Canada

    8000 km Across Canada

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 01.08.2014 16:09

    Liczba odwiedzin: 7724

    Czy można pokonać pieszo dystans 8000 km w ciągu 8 miesięcy, samotnie, bez większego wsparcia z zewnątrz, mierząc się z różnorodnymi warunkami klimatycznymi oraz terenowymi? Można, trzeba mieć tylko jasno określony cel. A taki z pewnością przyświeca Jakubowi Mudzie, który wraz z początkiem stycznia 2015 roku wybiera się w pieszą wyprawę 8000 km Across Canada, od wybrzeża Pacyfiku aż po Atlantyk. »

    Tagi: patronat medialny, ameryka północna, kanada

  • 850 km, by znaleźć dom

    850 km, by znaleźć dom

    Autor: Anna Kaca

    Data publikacji: 16.07.2014 11:07

    Liczba odwiedzin: 7889

    W tegoroczne wakacje razem z moim czworonogiem pokonam pieszo 800 km, promując adopcje psów aktywnych. Od Karkonoszy po Bieszczady będę prezentować ludziom dwa bardzo aktywne psy, które od wielu lat nie potrafią znaleźć domu. Pokaże również, że wakacje można spędzać ze swoim czworonogiem w fajny dla obu stron sposób. »

    Tagi: patronat medialny

  • Archeolodzy (znowu) w podróży – czyli autostop w Skandynawii tropami wikingów

    Archeolodzy (znowu) w podróży – czyli autostop w Skandynawii tropami wikingów

    Autor: Archeolodzy w podróży

    Data publikacji: 11.07.2014 12:45

    Liczba odwiedzin: 6425

    Minął ponad rok, odkąd grupa archeologów i jeden grafik zdecydowali się na podróż swojego życia, odwiesiła na jakiś czas pracę i studia i wyruszyła do Rosji. Teraz, projekt „Archeolodzy w Podróży” odżywa – w nieco zmienionym składzie (więcej info tutaj: http://archeolodzywpodrozy.blogspot.com/p/o-nas.html) ruszamy tym razem na północ! »

    Tagi: europa, norwegia, skandynawia, patronat medialny

  • Z uśmiechem na (Bliski) Wschód

    Z uśmiechem na (Bliski) Wschód

    Autor: Tomasz Korgol

    Data publikacji: 01.07.2014 11:07

    Liczba odwiedzin: 6904

    Celem mojej najbliższej wyprawy jest Nepal. Trasa wiedzie z Wrocławia przez Węgry, Bułgarię, Rumunię, Turcję, Gruzję, Armenię, Irak (Kurdystan), Iran, Pakistan, Indie, Nepal. Łącznie 15 tysięcy kilometrów, samotnie, autostopem. Wyprawa jest częścią projektu pod nazwą ,,Z uśmiechem na (Bliski) Wschód”. »

    Tagi: patronat medialny, azja, indie, nepal

  • Podróżować to żyć – podsumowanie I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika

    Podróżować to żyć – podsumowanie I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 30.05.2014 11:39

    Liczba odwiedzin: 5683

    W trakcie minionego I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej, któremu patronował między innymi portal Etraveler.pl, słuchacze mieli okazję nie tylko przenieść się w odległe i niezwykle różnorodne części świata, ale i dostali spory zastrzyk inspiracji, po którym na pewno niełatwo będzie wysiedzieć w domu. »

    Tagi: europa, polska, patronat medialny

  • Gobi Expedition 2014

    Gobi Expedition 2014

    Autor: Łukasz Kraka-Ćwikliński

    Data publikacji: 26.05.2014 16:34

    Liczba odwiedzin: 6214

    Wyprawa przez drugą co do wielkości pustynię na świecie zbliża się wielkimi krokami. Do jej rozpoczęcia zostały niespełna dwa miesiące, co sprawia, że jest to dobry moment, by przypomnieć zainteresowanym, na czym polega jej wyjątkowość. »

    Tagi: azja, mongolia, gobi, patronat medialny

  • Festiwal Podróżniczy u Przyrodników

    Festiwal Podróżniczy u Przyrodników

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 26.05.2014 15:10

    Liczba odwiedzin: 4999

    Już w najbliższy piątek (30.05.) rusza w Lublinie Festiwal Podróżniczy u Przyrodników. W programie znalazły się slajdowiska z całego świata: Kolumbia, Antarktyda, Portugalia, Niemcy, Słowenia, Chorwacja) oraz z Polski (Opolszczyzna i Białowieski Park Narodowy). Ideą Festiwalu jest ukazanie piękna i bogactwa przyrody w skrajnie różnych rejonach świata. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • Bałkany Trip 2014

    Bałkany Trip 2014

    Autor: BusTrip into the Wild

    Data publikacji: 12.05.2014 09:20

    Liczba odwiedzin: 34269

    Jak opisać w kilku słowach projekt BusTrip Into The Wild? 26-letni volkswagen T3, siedmioro podróżników i 12 krajów, które chcemy odwiedzić w trzy tygodnie, jak najmniejszym kosztem. »

    Tagi: patronat medialny, europa

  • I Festiwal Podróżniczy Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej

    I Festiwal Podróżniczy Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 28.04.2014 10:02

    Liczba odwiedzin: 76541

    Już 23 i 24 maja rusza w Środzie Wielkopolskiej pierwszy Festiwal Podróżniczy organizowany przez Klub Szalonego Podróżnika. Dwa dni festiwalowe będą składać się z prezentacji prelegentów o „Statuetkę Klubu Szalonego Podróżnika” za najlepszą prezentację podróżniczą, prezentacji filmów oraz relacji podróżniczych zaproszonych gości specjalnych. Poza tym na każdego z uczestników czekają liczne konkursy i atrakcje festiwalowe. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • 4 Żywioły – podróż autostopem dookoła Islandii

    4 Żywioły – podróż autostopem dookoła Islandii

    Autor: Joanna Maślankowska i Adam Wnuk

    Data publikacji: 15.04.2014 11:35

    Liczba odwiedzin: 6382

    1 miesiąc, 2 autostopowiczów i 4 żywioły do pokonania. Podczas miesięcznej wyprawy zasmakujemy dań gotowanych w rozgrzanej ziemi, wykąpiemy się w najwspanialszych wodospadach Europy, staniemy na skraju dwóch ogromnych płyt tektonicznych jednocześnie i (mam nadzieję) nie zostaniemy porwani razem z namiotem przez niezwykle silne wiatry. Wszystko to z dobytkiem na plecach i wyciągniętym w górę kciukiem. »

    Tagi: patronat medialny, europa, islandia

  • I Festiwal Podróżniczy w Środzie Wielkopolskiej

    I Festiwal Podróżniczy w Środzie Wielkopolskiej

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 21.03.2014 14:44

    Liczba odwiedzin: 115077

    24 maja 2014 r. w Ośrodku Kultury w Środzie Wielkopolskiej w ramach Średzkich Sejmików Kultury 2014 odbędzie się I Festiwal Podróżniczy zorganizowany przez poznański Klub Szalonego Podróżnika. W ramach Festiwalu przewidziane są przede wszystkim prelekcje podróżnicze, slajdowiska, dyskusje i spotkania z podróżnikami. Prelegenci przedstawią swoje dotychczasowe podróże po różnych regionach świata i opowiedzą związane z nimi historie, przygody i wrażenia. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Następna »

Spotkania i imprezy podróżnicze