Dziś jest 20.02.2020

Imieniny obchodzą Leon, Ludomił, Lubomir, Euchariusz

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Kuchnia Saint Martin w pytaniach i odpowiedziach

Autor: Joanna Chylińska

Data publikacji: 11.03.2012 03:31

Liczba odwiedzin: 4784

Tagi: ameryka północna, karaiby, saint martin, sint marteen, konkurs stażowy, zadanie 5

Smak i aromat kuchni Sint Martin to subtelna mieszanka tradycji i innowacji. W każdej potrawie znajdziemy odbicie tutejszego mixu kulturowego, słonecznego klimatu oraz atmosfery pełnej przyjaźni, radości, a nawet muzyki. W miejscowej kuchni, zaliczanej do kuchni karaibskiej, dominują ryby i owoce morza, obficie stosowane przyprawy, sosy oraz owoce – dodawane nie tylko do deserów.

Ciastko migdałowe z sorbetem z marakui i kremem Chantilly, polane sosem truskawkowym Ciastko migdałowe z sorbetem z marakui i kremem Chantilly, polane sosem truskawkowym, Fot. Laurent Benoit – Saint-Martin Tourism Office


Jak i gdzie się je?

Panujący na wyspie tropikalny klimat ma duży wpływ na sposób jedzenia. Śniadania są lekkie, najczęściej owocowe, ale gro mieszkańców jada rano journey cake z szynką, serem lub suszoną rybą. Ciekawostką może być to, że popularna jest tutaj owsianka. Wieczorem rodzina i przyjaciele spotykają się w swoich domach i przy dźwiękach muzyki delektują się przygotowanymi własnoręcznie potrawami. Na stołach pojawiają się aromatyczne dania, kolorowe drinki oraz słodkie desery. Tubylcy bardzo dbają o to, by potrawy były nie tylko smaczne, ale i bardzo estetyczne.

Mężczyzna z homarami
 
Mężczyzna z homarami
fot. Laurent Benoit – Saint-Martin Tourism Office

Grand-Case to tradycyjna, nieduża wioska rybacka zwana również Mekką kuchni karaibskiej lub karaibską stolicą smaku. Znajduje się tu ok. 40 restauracji, z których przeważają te z wykwintną kuchnią francuską. Tłumy turystów przyciągają zapierające dech w piersiach widoki na Morze Karaibskie oraz znane nazwiska szefów kuchni – najlepszych we Francji – przyjeżdżających do Grand-Case na sezon. Jeśli zatem wybieramy się na wyspę i chcemy poczuć atmosferę jednej z tych restauracji, powinniśmy wcześniej zarezerwować stolik.

Charakterystyczna zabudowa tej uroczej wioski jest pozostałością po Kreolach, a większość tutejszych restauracji znajduje się właśnie w tradycyjnych wiklinowych chatkach wzdłuż głównej ulicy Boulevard de Grand-Case. Świerze ryby i owoce morza łowione są tutaj niemalże na poczekaniu, a szczególnie znane są homary podawane na różne sposoby np. z potrawką baranią i warzywami, albo grillowane po Antylsku z płonącym rumem.

Co się je?

Zróżnicowanie kuchni karaibskiej wynika z historii, gdyż wpływ na ten region świata mieli zarówno Hiszpanie, Francuzi, Brytyjczycy i Holendrzy, jak również niewolnicy z Afryki, czy też przybysze z Chin i Indii. Niektóre nazwy dań pojawiać się mogą na wszystkich wyspach, ale każda z nich charakteryzuje się nieco odmiennym menu.

Journey cake - restauracja "Lolo's"
 
Journey cake - restauracja "Lolo's"
fot. Sam Staley www.st-martin-maarten.com

Najbardziej znane na St. Martin są m.in. Journey cake (równoznaczna nazwa to także Johnny cake – tradycyjny chleb), Locri (kurczak z warzywami i pikantnym ryżem), oxtail stew (gulasz ogonowy), fry fish (smażona ryba), conch stew (duszone ślimaki morskie), BBQ ribs/chicken (grillowane żeberka/kurczak). Znajdziemy je w menu popularnej na wyspie sieci dużych restauracji z grillem „Lolo’s”.

O zawrót głowy może przyprawić nas wybór ryb i owoców morza. Jadane są tutaj ryby obecne na europejskich stołach, takie jak dorsz, sola czy tuńczyk, ale pojawiają się także mniej popularne u nas karmazyny, solandry czy lucjany (Lutjanus). Szeroki wybór jest także wśród owoców morza. Krewetki, kraby, kalmary, homary i morskie ślimaki przyrządzane są na dziesiątki sposobów: na słodko, kwaśno, pikantnie, gotowane, duszone, pieczone…

Główny nurt smakowy dań rybnych nadawany jest przez pikantne papryczki chili, wyrazisty sok z limonki oraz słodkie i delikatne mleczko kokosowe. Bez trudu jednak spotkać możemy także inne propozycje dodatków i przypraw do tych potraw. Ryby łączy się z warzywami i owocami, zapieka z ziołami, obkłada liśćmi bananowca, dodaje cukier, imbir i kardamon, doprawia rumem, piecze z pomidorami i czosnkiem.

Dopełnieniem większości dań są różnego rodzaju sosy. Niektóre z nich wzmacniają smak samego mięsa/ryby, a inne są po prostu dodatkiem do gotowego dania. Pomimo różnej konsystencji, czy koloru, większość sosów ma wspólny mianownik – ciekawe, kontrastowe zestawienia smakowe. Dlatego niech nie zdziwi nas mieszanka warzyw i owoców, czy zestawienie produktów kwaśnych ze słodkimi i pikantnymi.

Desery są integralną częścią kuchni karaibskiej. Mieszkańcy wysp karaibskich, w tym także mieszkańcy St. Martin, włączają deser do niemalże każdego posiłku. Restauratorzy także kładą duży nacisk na to słodkie zwieńczenie posiłku, bo w tutejszej kulturze deser jest tak samo ważny jak danie główne. Oczywiście najpopularniejsze desery tworzone są z owoców, które często się miksuje i chłodzi, ale zdarza się, że podawane są również owoce grillowane.

Co się dodaje?

Na wyspie nie brakuje popularnych w Europie pomidorów, marchewki, papryki, cebuli czy czosnku, które pojawiają się w wielu sosach i potrawkach. Jednak jednym z najpopularniejszych warzyw są tutaj bataty. Zawierają one dużo cukru i skrobi, co sprawia, że są smaczne i sycące, a ich pomarańczowo-czerwona barwa tworzy ciekawy efekt kolorystyczny w potrawach z ich dodatkiem. Standardowy zestaw warzyw pojawia się w zupach, ale i w nich odnaleźć można słodycz batatów czy przeznaczoną do gotowania odmianę bananów.

Krewetki w sosie waniliowym
 
Krewetki w sosie waniliowym
fot. Laurent Benoit – Saint-Martin Tourism Office

Dzięki tropikalnemu klimatowi rosną tu rozmaite owoce. Różnorodność ich smaków i kolorów sprawia, że w menu znajdziemy całą gamę dań z ich dodatkiem. Do najpopularniejszych należą banany, mango, limonki, ananasy oraz papaje i guajawy. Tutejsi mieszkańcy cenią sobie ich smak nie tylko w postaci deserów, ale szczególnie jako wykwintny dodatek do mięs i ryb. Owoce dodawane są do dań głównych przygotowywanych osobno, ale też są integralnym składnikiem wielu potraw.

Czym się przyprawia?

Wśród najbardziej popularnych przypraw króluje gałka muszkatołowa, imbir, goździki, anyż, wanilia czy cynamon. Często pojawia się też pieprz w różnych odmianach, kminek i kurkuma, które wzbogacają aromat i smak tutejszych dań. Bardzo popularne są także świeże zioła, dodawane do wielu potraw, szczególnie rybnych. W potrawach odnaleźć można przede wszystkim smak tymianku i kolendry, ale także oregano, bazylii, pietruszki czy mięty.

Dość często, jako przyprawę, stosuje się sok z limonek lub cytryn, który przełamuje pikanterię chili lub słodycz mleka kokosowego w wielu potrawach. Jednym z oryginalnych dodatków do mięs jest również brązowy cukier trzcinowy wzmacniający słodkie nuty w sosach i zapewniający chrupkość i apetyczny połysk serwowanym daniom.

Orzechy kokosowe są tu wykorzystywane bardzo powszechnie. Jednym ze sposobów na orzeźwienie w upalne dni jest tak zwana woda kokosowa lub schłodzone kawałki kokosowego miąższu. Niezaprzeczalnym hitem tutejszej kuchni jest mleczko kokosowe, które dodawane jest zarówno do deserów, drinków, jak i do dań głównych oraz zup i sosów, którym nadaje aksamitność i ciekawy smak.

Co się pije?

Tradycyjny likier St. Martin - Guavaberry
 
Tradycyjny likier St. Martin - Guavaberry
fot. Laurent Benoit – Saint-Martin Tourism Office

Mieszkańcy wyspy do posiłków, ale i dla orzeźwienia, pijają mauby (spotykane inne nazwy: mabi, maby i Mavi). Jest to rodzaj herbaty lub syropu przypominającego w smaku piwo imbirowe, ale nieco bardziej gorzkie. Oczywiście mauby pija się na zimno, a syrop rozcieńcza się wodą mineralną. Tradycyjnie napój ten uzyskuje się przez gotowanie kory drzewa o łacińskiej nazwie Colubrina elliptica z cukrem i różnymi przyprawami. Charakterystycznym dodatkiem jest cynamon, natomiast inne składniki zależą od posiadanej receptury – jedni przyprawiają goździkami, wanilią, anyżem, inni dodają koli (roślina Cola H. W. Schott et Endlicher).

St. Martin słynie z produkowanego tu od ponad 100 lat rumu Guavaberry. To tradycyjny likier wytwarzany w Philsburgu (stolicy holenderskiej części wyspy) z rumu, cukru trzcinowego i dzikich owoców guajawy rosnących na wzgórzach w centralnej części wyspy. Ma owocowo-korzenny aromat i słodko-gorzki smak. W dawnych czasach Guavaberry był istotnym elementem obchodów świąt Bożego Narodzenia po stronie holenderskiej (Sint Marteen). Obecnie wykorzystywany jest jako dodatek do różnego rodzaju drinków, marynat do mięs i ryb, deserów. Jest dumą mieszkańców, integralną częścią lokalnej kultury, historii i tradycji, a także tematem wielu ludowych pieśni i opowiadań.

Popularnym drinkiem na wyspie jest Ti Punch – mieszanka rumu, cukru i soku z limonki oraz Planteur’s Punch (w skrócie Planteur) - mix soków owocowych z odrobiną gorzkiego likieru i gałki muszkatołowej. Będąc na St. Martin spróbować też należy Ma Doudou Rum. Jest to rum o różnych nutach smakowych (m.in. wanilia-banan, kokos, pomarańcza-cynamon, zioła, ananas, mango) wytwarzany w małej, rodzinnej firmie w miejscowości Cul-de-Sac. Można go kupić na lokalnych targowiskach, a charakteryzuje się kolorowymi, ręcznie malowanymi butelkami.

Jedna z wielu restauracji lokalnej sieci "Lolo", w której można zjeść tradycyjne dania
 
Jedna z wielu restauracji lokalnej sieci "Lolo", w której można zjeść tradycyjne dania
fot. Laurent Benoit – Saint-Martin Tourism Office

Tu, na St. Martin, tradycyjna kuchnia jest równie kontrastowa jak jej mieszkańcy, kultura, przyroda, czy architektura. Siedząc w barze na plaży lub w przytulnej, wykwintnej restauracji, delektujemy się pikantną słodyczą gotowanej na parze ryby, kwaśnym sosem dodanym do grillowanych żeberek, czy owocową goryczką likieru Guavaberry. Karuzela smaków, aromatów i kolorów kręci się w ponad 300 restauracjach przenosząc nas za każdym razem w kulinarną podróż do innego kraju oddalonego o tysiące kilometrów.

Komentarze (5)

  • Marcin (gość)

    Marcin (gość)

    18.08.18, 10:49

    Przydatne porady

    Zgłoś

  • kzik (gość)

    kzik (gość)

    17.03.12, 22:54

    ja tam chce jechac podjeść!

    Zgłoś

  • rena53 (gość)

    rena53 (gość)

    16.03.12, 15:10

    Suuuuuuuuper !!!!!!

    Zgłoś

  • junan (gość)

    junan (gość)

    16.03.12, 14:44

    Nie trzeba jechać, żeby poczuć się, jakby się tam było.Ciekawy artykuł, polecam.

    Zgłoś

  • Hudy (gość)

    Hudy (gość)

    14.03.12, 12:11

    Swietny artykul polecam

    Zgłoś


Zamknij

Twój komentarz

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyprawy pod patronatem Etraveler.pl

  • Równoleżnik Zero 2015 – Wrocławski Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza

    Równoleżnik Zero 2015 – Wrocławski Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza

    Autor: Źródło: materiały promocyjne

    Data publikacji: 25.03.2015 09:20

    Liczba odwiedzin: 3084

    Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza Równoleżnik Zero, który odbędzie się w dniach 9-11 kwietnia 2015 r. w Mediatece (Pl. Teatralny 5) i Bibliotece Turystycznej (ul.Szewska 78) to wydarzenie skierowane do osób pragnących poczuć klimat podróżowania oraz wspaniała okazja do spotkania z podróżnikami i autorami książek. Tegoroczna edycja będzie poświęcona krajom Ameryki Północnej i Środkowej. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • Spotkanie z podróżnikiem: „Chcieć to móc” – Paweł Kilen w pięć lat po świecie

    Spotkanie z podróżnikiem: „Chcieć to móc” – Paweł Kilen w pięć lat po świecie

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 02.03.2015 10:11

    Liczba odwiedzin: 3103

    Pięcioletnia podróż Pawła Kilena w poszukiwaniu przygody i spełnienia marzeń. Z lekkim zarysem planu i z bardzo małym budżetem. Udowadnia wszystkim, a przede wszystkim sobie, że powiedzenie „Chcieć, to móc” nie jest fikcją. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • WyCHILEoutowana

    WyCHILEoutowana

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 26.09.2014 12:38

    Liczba odwiedzin: 8404

    „Nigdzie indziej na świecie nie ma tylu Niemców, którzy mówią po hiszpańsku i czczą bohatera narodowego o nazwisku O’Higgins”. Właśnie ta, zasłyszana wieki temu opinia na temat Chile pchnęła moje zainteresowania w kierunku owego chudego jak patyk kraju. Choć od tamtego czasu minęło już wiele lat, ciekawość pozostała, ale decyzja o wyjeździe zapadła dopiero niedawno. »

    Tagi: patronat medialny, ameryka południowa, chile, patagonia

  • Czas na debiut – Strefa Darien

    Czas na debiut – Strefa Darien

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 25.09.2014 10:24

    Liczba odwiedzin: 4749

    Książka Michała Zielińskiego to osobisty zapis wrażeń z wyprawy do jednego z najmniej uczęszczanych rejonów świata – południowoamerykańskiej selvy, czyli dżungli. »

    Tagi: patronat medialny

  • Kurs na Indonezję

    Kurs na Indonezję

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 19.09.2014 09:47

    Liczba odwiedzin: 5557

    Karolina i Bartek, para młodych inżynierów z Krakowa i autorów bloga Kurs na Wschód, wkrótce rusza w kolejną podróż. Tym razem zamierzają odwiedzić Indonezję, przyjmując za cel nie tylko relaks pod palmami, ale także zebranie sporej ilości materiału reporterskiego, który ma czytelnikom ich bloga pokazać azjatycki kraj od podszewki. Karolina i Bartek obierają kurs na Indonezję! »

    Tagi: patronat medialny, azja, indonezja

  • 8000 km Across Canada

    8000 km Across Canada

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 01.08.2014 16:09

    Liczba odwiedzin: 5191

    Czy można pokonać pieszo dystans 8000 km w ciągu 8 miesięcy, samotnie, bez większego wsparcia z zewnątrz, mierząc się z różnorodnymi warunkami klimatycznymi oraz terenowymi? Można, trzeba mieć tylko jasno określony cel. A taki z pewnością przyświeca Jakubowi Mudzie, który wraz z początkiem stycznia 2015 roku wybiera się w pieszą wyprawę 8000 km Across Canada, od wybrzeża Pacyfiku aż po Atlantyk. »

    Tagi: patronat medialny, ameryka północna, kanada

  • 850 km, by znaleźć dom

    850 km, by znaleźć dom

    Autor: Anna Kaca

    Data publikacji: 16.07.2014 11:07

    Liczba odwiedzin: 4941

    W tegoroczne wakacje razem z moim czworonogiem pokonam pieszo 800 km, promując adopcje psów aktywnych. Od Karkonoszy po Bieszczady będę prezentować ludziom dwa bardzo aktywne psy, które od wielu lat nie potrafią znaleźć domu. Pokaże również, że wakacje można spędzać ze swoim czworonogiem w fajny dla obu stron sposób. »

    Tagi: patronat medialny

  • Archeolodzy (znowu) w podróży – czyli autostop w Skandynawii tropami wikingów

    Archeolodzy (znowu) w podróży – czyli autostop w Skandynawii tropami wikingów

    Autor: Archeolodzy w podróży

    Data publikacji: 11.07.2014 12:45

    Liczba odwiedzin: 3909

    Minął ponad rok, odkąd grupa archeologów i jeden grafik zdecydowali się na podróż swojego życia, odwiesiła na jakiś czas pracę i studia i wyruszyła do Rosji. Teraz, projekt „Archeolodzy w Podróży” odżywa – w nieco zmienionym składzie (więcej info tutaj: http://archeolodzywpodrozy.blogspot.com/p/o-nas.html) ruszamy tym razem na północ! »

    Tagi: europa, norwegia, skandynawia, patronat medialny

  • Z uśmiechem na (Bliski) Wschód

    Z uśmiechem na (Bliski) Wschód

    Autor: Tomasz Korgol

    Data publikacji: 01.07.2014 11:07

    Liczba odwiedzin: 3586

    Celem mojej najbliższej wyprawy jest Nepal. Trasa wiedzie z Wrocławia przez Węgry, Bułgarię, Rumunię, Turcję, Gruzję, Armenię, Irak (Kurdystan), Iran, Pakistan, Indie, Nepal. Łącznie 15 tysięcy kilometrów, samotnie, autostopem. Wyprawa jest częścią projektu pod nazwą ,,Z uśmiechem na (Bliski) Wschód”. »

    Tagi: patronat medialny, azja, indie, nepal

  • Podróżować to żyć – podsumowanie I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika

    Podróżować to żyć – podsumowanie I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 30.05.2014 11:39

    Liczba odwiedzin: 3449

    W trakcie minionego I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej, któremu patronował między innymi portal Etraveler.pl, słuchacze mieli okazję nie tylko przenieść się w odległe i niezwykle różnorodne części świata, ale i dostali spory zastrzyk inspiracji, po którym na pewno niełatwo będzie wysiedzieć w domu. »

    Tagi: europa, polska, patronat medialny

  • Gobi Expedition 2014

    Gobi Expedition 2014

    Autor: Łukasz Kraka-Ćwikliński

    Data publikacji: 26.05.2014 16:34

    Liczba odwiedzin: 3512

    Wyprawa przez drugą co do wielkości pustynię na świecie zbliża się wielkimi krokami. Do jej rozpoczęcia zostały niespełna dwa miesiące, co sprawia, że jest to dobry moment, by przypomnieć zainteresowanym, na czym polega jej wyjątkowość. »

    Tagi: azja, mongolia, gobi, patronat medialny

  • Festiwal Podróżniczy u Przyrodników

    Festiwal Podróżniczy u Przyrodników

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 26.05.2014 15:10

    Liczba odwiedzin: 2923

    Już w najbliższy piątek (30.05.) rusza w Lublinie Festiwal Podróżniczy u Przyrodników. W programie znalazły się slajdowiska z całego świata: Kolumbia, Antarktyda, Portugalia, Niemcy, Słowenia, Chorwacja) oraz z Polski (Opolszczyzna i Białowieski Park Narodowy). Ideą Festiwalu jest ukazanie piękna i bogactwa przyrody w skrajnie różnych rejonach świata. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • Bałkany Trip 2014

    Bałkany Trip 2014

    Autor: BusTrip into the Wild

    Data publikacji: 12.05.2014 09:20

    Liczba odwiedzin: 12422

    Jak opisać w kilku słowach projekt BusTrip Into The Wild? 26-letni volkswagen T3, siedmioro podróżników i 12 krajów, które chcemy odwiedzić w trzy tygodnie, jak najmniejszym kosztem. »

    Tagi: patronat medialny, europa

  • I Festiwal Podróżniczy Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej

    I Festiwal Podróżniczy Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 28.04.2014 10:02

    Liczba odwiedzin: 20319

    Już 23 i 24 maja rusza w Środzie Wielkopolskiej pierwszy Festiwal Podróżniczy organizowany przez Klub Szalonego Podróżnika. Dwa dni festiwalowe będą składać się z prezentacji prelegentów o „Statuetkę Klubu Szalonego Podróżnika” za najlepszą prezentację podróżniczą, prezentacji filmów oraz relacji podróżniczych zaproszonych gości specjalnych. Poza tym na każdego z uczestników czekają liczne konkursy i atrakcje festiwalowe. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • 4 Żywioły – podróż autostopem dookoła Islandii

    4 Żywioły – podróż autostopem dookoła Islandii

    Autor: Joanna Maślankowska i Adam Wnuk

    Data publikacji: 15.04.2014 11:35

    Liczba odwiedzin: 3824

    1 miesiąc, 2 autostopowiczów i 4 żywioły do pokonania. Podczas miesięcznej wyprawy zasmakujemy dań gotowanych w rozgrzanej ziemi, wykąpiemy się w najwspanialszych wodospadach Europy, staniemy na skraju dwóch ogromnych płyt tektonicznych jednocześnie i (mam nadzieję) nie zostaniemy porwani razem z namiotem przez niezwykle silne wiatry. Wszystko to z dobytkiem na plecach i wyciągniętym w górę kciukiem. »

    Tagi: patronat medialny, europa, islandia

  • I Festiwal Podróżniczy w Środzie Wielkopolskiej

    I Festiwal Podróżniczy w Środzie Wielkopolskiej

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 21.03.2014 14:44

    Liczba odwiedzin: 22363

    24 maja 2014 r. w Ośrodku Kultury w Środzie Wielkopolskiej w ramach Średzkich Sejmików Kultury 2014 odbędzie się I Festiwal Podróżniczy zorganizowany przez poznański Klub Szalonego Podróżnika. W ramach Festiwalu przewidziane są przede wszystkim prelekcje podróżnicze, slajdowiska, dyskusje i spotkania z podróżnikami. Prelegenci przedstawią swoje dotychczasowe podróże po różnych regionach świata i opowiedzą związane z nimi historie, przygody i wrażenia. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Następna »

Spotkania i imprezy podróżnicze