Dziś jest 26.09.2020

Imieniny obchodzą Justyna, Cyprian, Euzebiusz, Damian

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Samba deliciosa – karnawał na talerzu

Autor: Magda Ramos

Data publikacji: 27.07.2011 15:50

Liczba odwiedzin: 5243

Tagi: ameryka południowa, brazylia, sao paulo, rio de janeiro, kuchnia, magda ramos. kuchnia artykuły

Samba de roda – dynamiczny i zalotny taniec kochanków stanowi kluczowy element brazylijskiego karnawału. Jego nazwa oznacza tyle, co tańczenie do klaskania dłońmi, wybijanie rytmu nogami lub dotykanie się brzuchami. By ulec żywiołowi zmysłowych dźwięków i kusząco kręcić biodrami te muszą być jednak pełne. Energię niezbędną do poskromienia temperamentnych Latynosów najlepiej zgromadzić, oddając się w ręce brazylijskich gospodyń, które w garnkach mieszają z taką precyzją, z jaką capoeiristas grając na berimabau, wybijają rytm tancerzom.

Feijoada – rozkosze podniebienia po brazylijsku
 
Feijoada – rozkosze podniebienia po brazylijsku
fot. iStockphoto

Tak jak karnawałowi towarzyszą całoroczne przygotowania i szczególna muzyka, tak brazylijskie gotowanie, w którym używanie gotowych produktów jest uznawane za kulinarne faux pas, obfituje w niepowtarzalną gamę barw i dźwięków. Rozpoczyna ją skwierczenie cebuli, syczenie czosnku i fasoli wrzucanych na rozgrzaną patelnię, które wzbogaca stukot muszli skorupiaków i zgrzyt tłuczonych orzechów, a kończy rozkoszne mlaskanie tych, którzy w hotelowych restauracjach, plażowych barach i na ulicznych straganach oddają się kulinarnej uczcie i z uciechą oblizują palce.

Mała, czarna… brazylijka

Brazylijska sztuka gotowania zdominowana jest przez arroz, feijao i farofel, czyli biały ryż, czarną fasolę i mąkę wyrabianą z manioku. Z tych składników powstaje prato do día – główny posiłek dnia, do którego dodawane jest carne (mięso), frango (drób) lub peixe (ryba). Spożycie go poprzedza zwykle mały aperitiff w postaci caipirinhii komponowanej z cachacy (wódki trzcinowej), brązowego cukru, limonki i kruszonego lodu lub jej bezalkoholowego odpowiednika – ipanemy, popularnej na plażach Río de Janeiro, do której dodawany jest świeży imbir.

Brazylijskie śniadanie nie obejdzie się bez filiżanki cafezinho, która jak mawiają brasileiros jest „gorąca jak piekło, słodka jak miłość i aksamitna jak usta kobiety” – nie sposób się jej oprzeć. Wszyscy piją ją w ogromnych ilościach, zagryzając cajuzinho – kuleczkami z czekolady i orzechów ziemnych, queijo de minas – bułkami nadziewanymi serem oraz beijinhos de coco – kuleczkami z żółtek, mleka skondensowanego i wiórków kokosowych. Równie popularna jest guaraná – „amazoński szampan” produkowany z rosnących w selwie jagód, który jako afrodyzjak pobudza nie tylko kulinarny apetyt…

Zupa wieloskładnikowa

Kulturowy tygiel Brazylii, uznawanej za najbardziej zróżnicowany rasowo kraj świata, idzie w parze z bogactwem jej smaków. Do składników indiańskich i portugalskich, które zdominowały menu Pedro Alvareza de Cabral – pierwszego żeglarza, który ujrzał jej oblicze z biegiem lat dołączyły również afrykańskie, przywiezione na kontynent wraz z falą niewolników w XVII wieku oraz europejskie, będące wynikiem „brazylijskiej gorączki”, która na początku XX wieku sprowadziła w te rejony rzesze emigrantów z Włoch, Niemiec i Polski. Odkrywanie kulinarnego oblicza Brazylii to podróż międzynarodowa, dużo dalsza niż ta, którą niegdyś odbył Kolumb – czasem mocno ryzykowna, ale zawsze fascynującą i łącząca więcej światów niż stary i nowy.

Każdy region posiada dziś nie tylko swoją własną, unikatową tradycję, ale także charakterystyczny jadłospis. Na północy, zdominowanej przez pierwiastki indiańskie podstawę pożywienia wciąż stanowią dary matki natury: maniok, mango, kokosy i ryby, które przygotowuje się w prosty, tradycyjny sposób, bez użycia przypraw i wymyślnego serwowania. W Amazonii wciąż żyje wiele plemion nie znających osiągnięć współczesnej cywilizacji, umiejących jednak doskonale wykorzystywać – leczniczo i kulinarnie – owoce i rośliny, częściowo jeszcze nieznane i niesklasyfikowane. W regionie najczęściej jada się tacacę – „żółtą zupę” z manioku i suszonych krewetek oraz pato no tucupi – kaczkę w sosie czosnkowym.

W północno-wschodnich krańcach kraju, zwłaszcza w zdominowanym przez kultury Czarnego Lądu stanie Bahía, gdzie królują uprawy bawełny, kakaowca, kawy i bananów, na stołach gości comida baiana. Jej podstawowe składniki to czarna fasola i owoce morza serwowane w najrozmaitszych wariacjach. Sprowadzani do tego regionu niewolnicy (głównie zachodnioafrykańskie plemiona Bantu i Yoruba) przywieźli ze sobą nie tylko rodzime obrzędy, których następstwem jest dzisiejszy synkretyzm religijny, ale również pamięć o przyprawach i przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy. Wszystko co ląduje na bahijskich talerzach jest więc solidnie doprawione i podsmażane na dende – wyjątkowo aromatycznym oleju palmowym. Popisowe danie regionu stanowią carurú – potrawa tworzona z krewetek i nerkowców, acaraje – lokalny fast food przyrządzany z wędzonych owoców morza, orzechów i zmielonej fasoli oraz podawana w żeliwnych kociołkach moqueca będąca połączeniem ryb, cebuli, ryżu, chilli i kolendry, zanurzonych w sosie z mleka kokosowego i cukru trzcinowego.

Najbardziej pożądanym daniem Brazylii, charakterystycznym zwłaszcza dla Parú oraz Salwadoru – pierwszej stolicy kraju jest vatapú. Jest daniem wyjątkowo wymagającym i czasochłonnym, dlatego należy do potraw spożywanych przy szczególnych okazjach. Jej wygląd, smak i sposób podawania wciąż się zmieniają. Stworzona w całości ze składników pozyskanych w Nowym Świecie, stała się podstawą pożywienia niewolników, którzy nie znali francuskich specjałów serwowanych na dworze Pedra I. Jej znaczenie w kulturze afro-brazylijskiej jest tak wielkie, że artyści poświęcają jej swoje piosenki (Gal Costa „Vatapa”), a pisarze oddają miejsce na kartach swych książek (Jorge Amado „Dona Flor i jej dwóch mężów”).

Wariacje na temat vatapy to polenta – efekt włoskich wpływów kulinarnych oraz feijoada – gulasz inspirowany kulinariami krajów południowoeuropejskich. Jej przodkami są natomiast portugalskie cozidos (wieprzowina) i feijão (fasola) oraz przysmaki z regionów Estremadura i Trás-os-Montes, które zmieszane z czosnkiem, ryżem i wyjątkowo ostrym w smaku pieprzem malagueta tworzą dziś popisowe danie kuchni brazylijskiej, serwowane w najlepszych restauracjach na Copacabanie. Jest ono tak popularne, że chętnie zapożyczane przez sąsiadów: Argentynę, Urugwaj, Paragwaj, Wenezuelę, Boliwię i Kolumbię.

Zbiorowe obżarstwo

Na południowym wschodzie Brazylii, w okolicach Río de Janeiro i São Paulo panuje kulinarny kosmopolityzm. Rdzenne smaki mieszają się nie tylko z europejskimi, ale także przywiezionymi przez emigrantów z Japonii i Libanu. Oryginalne rozwiązania gastronomiczne takie jak pizza z czekoladą, słone ananasy czy kakaowe sushi zdają się nie mieć końca i są tu równie zaskakujące, co stroje tancerek na sambodromach.

Na pasterskim południu (głównym skupisku Polonii brazylijskiej) króluje comida gaucha – kuchnia chłopska, której podstawę stanowi mięso. Rolnicy jedzą je na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser. Wołowina, wieprzowina, jagnięcina i drób – na lokalnych stołach jest ich tak dużo, że wegetarianie mogliby umrzeć z głodu. Churrasco, czyli wielkie, brazylijskie grillowanie stanowi swoisty rytuał, który wieńczy wypicie złocistego i mocno chmielowego piwa chopo. Na rusztach prym wiodą: picnahas – udźce wołowe, alcatra – wołowina marynowana na ostro, presunto dolce – szynka marynowana w słodkim, pomarańczowym sosie oraz uznawane za największy przysmak coracao – kurze serduszka marynowane wcześniej w oliwie i czosnku.

Nadwyżka produkcji mięsa wołowego i baraniego w południowych regionach Brazylii jest tak wielka, że lokalne władze co jakiś czas urządzają gremialne obżarstwo w postaci wielkich festiwali jedzenia, a farmerzy oddają je na cele publiczne, zaopatrując szkoły i szpitale. Mięsa jest tak dużo, że nawet na organizowanym co roku w Sapirandze Festiwalu Róż, zamiast woni kwiatów rozchodzą się zapachy dochodzące z grilla.

Deus è Brasileiro – Bóg jest Brazylijczykiem

Samba to taniec zmysłów – połączenie płynności ruchów i pozytywnego stanu ducha. Kuchnia brazylijska jest taka jak kochający zabawę mieszkańcy tego kraju. To kuchnia setek różnic, kolorów i niepowtarzalnych smaków. Czasem dzika i nieokiełznana, czasem nowoczesna i eksperymentalna, na pewno temperamentna, nieprzewidywalna, zaskakująca i nie bojąca się odważnych połączeń. Brazylijczycy mawiają: „nie możemy przespać się ze wszystkimi kobietami na świecie, ale powinniśmy przynajmniej spróbować”. Podobnie jest z tutejszą kuchnią – jej specjałów trzeba spróbować.

Podobno na południe od równika grzech nie istnieje. Czym będzie więc obżarstwo u podnóża Corcovado, pijaństwo na Copacabanie i lenistwo w cieniu palm? Jeśli nie grzechem, to czystą przyjemnością, której należy oddać się całkowicie, nie patrząc na wskazówkę wagi i to, co mówią inni. W końcu jedzenie to rozkosz smaku, przyjemność sama w sobie, a jeśli ktoś uzna to za rozpustę… Będzie to rozpusta w pełni dozwolona, bo pod okiem Chrystusa Zbawiciela, który dla wszystkich przybywających do Brazylii jest wyjątkowo wyrozumiały.

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • Następna »

Komentarze (6)

  • 01.02.15, 16:18

    Komentarz usunięty

  • 26.11.14, 01:53

    Komentarz usunięty

  • 12.11.14, 06:24

    Komentarz usunięty

  • 18.10.14, 13:24

    Komentarz usunięty

  • 09.10.14, 13:12

    Komentarz usunięty

  • 05.07.14, 09:43

    Komentarz usunięty


Zamknij

Twój komentarz

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyprawy pod patronatem Etraveler.pl

  • Równoleżnik Zero 2015 – Wrocławski Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza

    Równoleżnik Zero 2015 – Wrocławski Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza

    Autor: Źródło: materiały promocyjne

    Data publikacji: 25.03.2015 09:20

    Liczba odwiedzin: 3378

    Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza Równoleżnik Zero, który odbędzie się w dniach 9-11 kwietnia 2015 r. w Mediatece (Pl. Teatralny 5) i Bibliotece Turystycznej (ul.Szewska 78) to wydarzenie skierowane do osób pragnących poczuć klimat podróżowania oraz wspaniała okazja do spotkania z podróżnikami i autorami książek. Tegoroczna edycja będzie poświęcona krajom Ameryki Północnej i Środkowej. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • Spotkanie z podróżnikiem: „Chcieć to móc” – Paweł Kilen w pięć lat po świecie

    Spotkanie z podróżnikiem: „Chcieć to móc” – Paweł Kilen w pięć lat po świecie

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 02.03.2015 10:11

    Liczba odwiedzin: 3358

    Pięcioletnia podróż Pawła Kilena w poszukiwaniu przygody i spełnienia marzeń. Z lekkim zarysem planu i z bardzo małym budżetem. Udowadnia wszystkim, a przede wszystkim sobie, że powiedzenie „Chcieć, to móc” nie jest fikcją. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • WyCHILEoutowana

    WyCHILEoutowana

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 26.09.2014 12:38

    Liczba odwiedzin: 9041

    „Nigdzie indziej na świecie nie ma tylu Niemców, którzy mówią po hiszpańsku i czczą bohatera narodowego o nazwisku O’Higgins”. Właśnie ta, zasłyszana wieki temu opinia na temat Chile pchnęła moje zainteresowania w kierunku owego chudego jak patyk kraju. Choć od tamtego czasu minęło już wiele lat, ciekawość pozostała, ale decyzja o wyjeździe zapadła dopiero niedawno. »

    Tagi: patronat medialny, ameryka południowa, chile, patagonia

  • Czas na debiut – Strefa Darien

    Czas na debiut – Strefa Darien

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 25.09.2014 10:24

    Liczba odwiedzin: 4995

    Książka Michała Zielińskiego to osobisty zapis wrażeń z wyprawy do jednego z najmniej uczęszczanych rejonów świata – południowoamerykańskiej selvy, czyli dżungli. »

    Tagi: patronat medialny

  • Kurs na Indonezję

    Kurs na Indonezję

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 19.09.2014 09:47

    Liczba odwiedzin: 5858

    Karolina i Bartek, para młodych inżynierów z Krakowa i autorów bloga Kurs na Wschód, wkrótce rusza w kolejną podróż. Tym razem zamierzają odwiedzić Indonezję, przyjmując za cel nie tylko relaks pod palmami, ale także zebranie sporej ilości materiału reporterskiego, który ma czytelnikom ich bloga pokazać azjatycki kraj od podszewki. Karolina i Bartek obierają kurs na Indonezję! »

    Tagi: patronat medialny, azja, indonezja

  • 8000 km Across Canada

    8000 km Across Canada

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 01.08.2014 16:09

    Liczba odwiedzin: 5557

    Czy można pokonać pieszo dystans 8000 km w ciągu 8 miesięcy, samotnie, bez większego wsparcia z zewnątrz, mierząc się z różnorodnymi warunkami klimatycznymi oraz terenowymi? Można, trzeba mieć tylko jasno określony cel. A taki z pewnością przyświeca Jakubowi Mudzie, który wraz z początkiem stycznia 2015 roku wybiera się w pieszą wyprawę 8000 km Across Canada, od wybrzeża Pacyfiku aż po Atlantyk. »

    Tagi: patronat medialny, ameryka północna, kanada

  • 850 km, by znaleźć dom

    850 km, by znaleźć dom

    Autor: Anna Kaca

    Data publikacji: 16.07.2014 11:07

    Liczba odwiedzin: 5325

    W tegoroczne wakacje razem z moim czworonogiem pokonam pieszo 800 km, promując adopcje psów aktywnych. Od Karkonoszy po Bieszczady będę prezentować ludziom dwa bardzo aktywne psy, które od wielu lat nie potrafią znaleźć domu. Pokaże również, że wakacje można spędzać ze swoim czworonogiem w fajny dla obu stron sposób. »

    Tagi: patronat medialny

  • Archeolodzy (znowu) w podróży – czyli autostop w Skandynawii tropami wikingów

    Archeolodzy (znowu) w podróży – czyli autostop w Skandynawii tropami wikingów

    Autor: Archeolodzy w podróży

    Data publikacji: 11.07.2014 12:45

    Liczba odwiedzin: 4133

    Minął ponad rok, odkąd grupa archeologów i jeden grafik zdecydowali się na podróż swojego życia, odwiesiła na jakiś czas pracę i studia i wyruszyła do Rosji. Teraz, projekt „Archeolodzy w Podróży” odżywa – w nieco zmienionym składzie (więcej info tutaj: http://archeolodzywpodrozy.blogspot.com/p/o-nas.html) ruszamy tym razem na północ! »

    Tagi: europa, norwegia, skandynawia, patronat medialny

  • Z uśmiechem na (Bliski) Wschód

    Z uśmiechem na (Bliski) Wschód

    Autor: Tomasz Korgol

    Data publikacji: 01.07.2014 11:07

    Liczba odwiedzin: 4022

    Celem mojej najbliższej wyprawy jest Nepal. Trasa wiedzie z Wrocławia przez Węgry, Bułgarię, Rumunię, Turcję, Gruzję, Armenię, Irak (Kurdystan), Iran, Pakistan, Indie, Nepal. Łącznie 15 tysięcy kilometrów, samotnie, autostopem. Wyprawa jest częścią projektu pod nazwą ,,Z uśmiechem na (Bliski) Wschód”. »

    Tagi: patronat medialny, azja, indie, nepal

  • Podróżować to żyć – podsumowanie I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika

    Podróżować to żyć – podsumowanie I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 30.05.2014 11:39

    Liczba odwiedzin: 3671

    W trakcie minionego I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej, któremu patronował między innymi portal Etraveler.pl, słuchacze mieli okazję nie tylko przenieść się w odległe i niezwykle różnorodne części świata, ale i dostali spory zastrzyk inspiracji, po którym na pewno niełatwo będzie wysiedzieć w domu. »

    Tagi: europa, polska, patronat medialny

  • Gobi Expedition 2014

    Gobi Expedition 2014

    Autor: Łukasz Kraka-Ćwikliński

    Data publikacji: 26.05.2014 16:34

    Liczba odwiedzin: 3793

    Wyprawa przez drugą co do wielkości pustynię na świecie zbliża się wielkimi krokami. Do jej rozpoczęcia zostały niespełna dwa miesiące, co sprawia, że jest to dobry moment, by przypomnieć zainteresowanym, na czym polega jej wyjątkowość. »

    Tagi: azja, mongolia, gobi, patronat medialny

  • Festiwal Podróżniczy u Przyrodników

    Festiwal Podróżniczy u Przyrodników

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 26.05.2014 15:10

    Liczba odwiedzin: 3111

    Już w najbliższy piątek (30.05.) rusza w Lublinie Festiwal Podróżniczy u Przyrodników. W programie znalazły się slajdowiska z całego świata: Kolumbia, Antarktyda, Portugalia, Niemcy, Słowenia, Chorwacja) oraz z Polski (Opolszczyzna i Białowieski Park Narodowy). Ideą Festiwalu jest ukazanie piękna i bogactwa przyrody w skrajnie różnych rejonach świata. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • Bałkany Trip 2014

    Bałkany Trip 2014

    Autor: BusTrip into the Wild

    Data publikacji: 12.05.2014 09:20

    Liczba odwiedzin: 15528

    Jak opisać w kilku słowach projekt BusTrip Into The Wild? 26-letni volkswagen T3, siedmioro podróżników i 12 krajów, które chcemy odwiedzić w trzy tygodnie, jak najmniejszym kosztem. »

    Tagi: patronat medialny, europa

  • I Festiwal Podróżniczy Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej

    I Festiwal Podróżniczy Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 28.04.2014 10:02

    Liczba odwiedzin: 24068

    Już 23 i 24 maja rusza w Środzie Wielkopolskiej pierwszy Festiwal Podróżniczy organizowany przez Klub Szalonego Podróżnika. Dwa dni festiwalowe będą składać się z prezentacji prelegentów o „Statuetkę Klubu Szalonego Podróżnika” za najlepszą prezentację podróżniczą, prezentacji filmów oraz relacji podróżniczych zaproszonych gości specjalnych. Poza tym na każdego z uczestników czekają liczne konkursy i atrakcje festiwalowe. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • 4 Żywioły – podróż autostopem dookoła Islandii

    4 Żywioły – podróż autostopem dookoła Islandii

    Autor: Joanna Maślankowska i Adam Wnuk

    Data publikacji: 15.04.2014 11:35

    Liczba odwiedzin: 4048

    1 miesiąc, 2 autostopowiczów i 4 żywioły do pokonania. Podczas miesięcznej wyprawy zasmakujemy dań gotowanych w rozgrzanej ziemi, wykąpiemy się w najwspanialszych wodospadach Europy, staniemy na skraju dwóch ogromnych płyt tektonicznych jednocześnie i (mam nadzieję) nie zostaniemy porwani razem z namiotem przez niezwykle silne wiatry. Wszystko to z dobytkiem na plecach i wyciągniętym w górę kciukiem. »

    Tagi: patronat medialny, europa, islandia

  • I Festiwal Podróżniczy w Środzie Wielkopolskiej

    I Festiwal Podróżniczy w Środzie Wielkopolskiej

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 21.03.2014 14:44

    Liczba odwiedzin: 38238

    24 maja 2014 r. w Ośrodku Kultury w Środzie Wielkopolskiej w ramach Średzkich Sejmików Kultury 2014 odbędzie się I Festiwal Podróżniczy zorganizowany przez poznański Klub Szalonego Podróżnika. W ramach Festiwalu przewidziane są przede wszystkim prelekcje podróżnicze, slajdowiska, dyskusje i spotkania z podróżnikami. Prelegenci przedstawią swoje dotychczasowe podróże po różnych regionach świata i opowiedzą związane z nimi historie, przygody i wrażenia. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Następna »

Spotkania i imprezy podróżnicze