Dziś jest 07.12.2019

Imieniny obchodzą Marcin, Ambroży, Agaton, Józefa

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Podróżnicze know-how – jak jeść i pić za granicą

Autor: Joanna Kościańska

Data publikacji: 26.07.2011 14:23

Liczba odwiedzin: 7036

Tagi: europa, azja, australia i oceania, ameryka południowa, ameryka północna, afryka, włochy, portugalia, armenia, turcja, japonia, chiny, indie, australia, etiopia, tanzania, meksyk, peru, kuchnia, joanna kościańska, kuchnia poradnik

Co kraj, to obyczaj – także przy stole. Podróżując po świecie, spotkamy się z różnymi tabu, faux pas czy etykietami dotyczącymi spożywania posiłków. Choć krajowcy najpewniej wybaczą nam nieznajomość miejscowego savoir-vivre’u, warto zrobić na nich dobre wrażenie i zawczasu dowiedzieć się, jakie zwyczaje picia i jedzenia panują w danej kulturze.

Zestaw
Azjatycka zastawa: pałeczki, łyżka, półmisek na przyprawy. Fot. Steve Snodgrass

Włochy

Cappuccino po obiedzie? Wszędzie, ale nie we Włoszech. Włosi z lekkim zniesmaczeniem i politowaniem patrzą na turystów sączących cappuccino po wieczornym czy popołudniowym posiłku. Cappuccino to kawa śniadaniowa, pita najczęściej do słodkiego rogalika, czyli cornetto. Natomiast espresso znaczy dla Włochów tyle, co kawa – chcąc zatem zamówić espresso, prosimy po prostu o caffè. Choć Włosi piją dużo kawy, napój podawany jest w małych porcjach – w filiżankach czy w niewielkich szklaneczkach (nie zdziwmy się zatem, jeśli w kawiarni nie dostaniemy półlitrowej kawy znanej z polskich sieciówek). W wielu włoskich barach kawę pije się na stojąco. Często obowiązują dwa cenniki – jeden dla menu podawanego przy barze, drugi dla dań i napojów serwowanych do stolików. W dobrym tonie jest najpierw uregulować rachunek, a dopiero później rozkoszować się smakiem włoskich delicji.

Portugalia

Portugalczycy są niezmiernie dumni ze swojej kuchni narodowej, a portugalscy kucharze, cieszący się uznaniem społecznym, z niezwykłym zaangażowaniem dbają o smak, świeżość i oryginalność przygotowywanych potraw. Będąc w portugalskiej restauracji, nie prośmy o sól, pieprz czy inne przyprawy, jeśli nie stoją one na stole. Prośba taka może urazić osobę, które przygotowała posiłek, gdyż sugeruje, że potrawa nie jest odpowiednio przyprawiona. Nie wszędzie dobrze widziane jest osobne regulowanie rachunku. Częściej spotykany zwyczaj to dzielenie całej kwoty przez liczbę osób uczestniczących w posiłku, dzięki czemu każdy płaci tyle samo.

Portugalia to kraj o bardzo wysokim spożyciu wina. Wino traktowane jest nie tylko jako alkohol, ale także jako napój do posiłków. Dlatego też, bez obaw o łamanie etykiety czy zarzut alkoholizmu, wino możemy nalewać sobie sami.

Armenia

Dumni ze swojej kuchni są także Ormianie. Duma w komitywie z gościnnością sprawiają, że obcokrajowcom już od przekroczenia progu ormiańskiego domu serwowane są przystawki, zakąski i kawa. Nie odmawiajmy, pochwalmy potrawy i, jak i w innych krajach, pamiętajmy o zachowaniu umiaru w jedzeniu.

Pijąc alkohol w Armenii, ostatnie krople nalejmy do własnego kieliszka. W przeciwnym razie sugerujemy, że osoba, do której szklanki trafiła ostatnia porcja alkoholu, powinna zakupić kolejną butelkę.

Turcja

Jedzenie posiłków odbywa się często w atmosferze głośnej i ożywionej konwersacji. Jeśli jako goście zasiadamy do stołu u rodziny tureckiej, grzeczną manierą będzie naleganie, aby najpierw obsłużono osobę o najwyższym statusie, a dopiero później nas. Gdy danie nam smakuje, poprośmy o dokładkę, co będzie odebrane jako komplement. Idąc do restauracji, pamiętajmy – zazwyczaj płaci ten, kto zaprasza.

Japonia

Przed rozpoczęciem pałaszowania japońskich potraw, należy złożyć ręce jak do modlitwy i wraz z innymi współbiesiadnikami powiedzieć „itadakimasu”, co oznacza zarówno życzenie smacznego posiłku, jak i podziękowanie za jego przygotowanie. Aby jedzenie w naszym towarzystwie było dla Japończyków przyjemnością, nie róbmy dwóch rzeczy, które w Japonii kojarzą się z rytuałami poświęconymi zmarłym. Pałeczek nie wbija się w ryż, gdyż przynosi to na myśl pałeczki kadzidlane palone w miseczce podczas pogrzebów. Drugi przejaw bardzo złych manier stanowi podawanie jedzenia z pałeczek do pałeczek. W kulturze japońskiej jest tylko jedna sytuacja pozwalająca na to, aby dwie osoby trzymały w pałeczkach tę samą rzecz. To ceremonia pogrzebowa, kiedy po kremacji krewni zmarłej osoby pałeczkami wyjmują kości z prochu. Nie dziwi więc, że obydwa zachowania skutecznie odbierają Japończykom apetyt.

Ryż (jap. gohan, co oznacza także „posiłek”), czyli podstawa japońskiej kuchni, podawany jest w osobnych miseczkach i musi pozostać biały. Do ryżu nie dorzuca się innych potraw ani nie polewa się go sosem. Jedząc zupę z makaronem, pałeczkami wybieramy makaron, a płyn wypijamy prosto z miseczki. Głośne siorbanie to nie wyraz braku manier, lecz okazanie uznania dla smaku potrawy. Faux pas stanowi natomiast wycieranie nosa przy stole, co jest problemem dla wszystkich mających śluzówki wrażliwe na ostre i gorące potrawy. Pozostają dwa rozwiązanie. Albo biorąc przykład z Japończyków pociągamy nosem, albo też dyskretnie odchodzimy od stołu, udając się w ustronne miejsce. „Gochisōsama deshita” – mówimy cicho po skończonym posiłku.

Pijąc alkohol z Japończykami, nie nalewajmy trunku sobie, lecz zerkajmy czy kieliszki współbiesiadników nie są puste. Jeśli sąsiad uzupełni naszą czarkę, odwdzięczmy się tym samym. Podczas picia często podnosi się kieliszki, mówiąc przy tym „kanpai!” – na zdrowie!

Chiny

Chińczycy twierdzą, że dobre maniery przy stole przynoszą szczęście, podczas gdy ich brak sprowadza wstyd i hańbę. Chcąc oszczędzić wstydu, przed wyjazdem do Chin – tak jak i przed podróżą do innych krajów azjatyckich, w których nie używa się noża i widelca – warto poćwiczyć jedzenie pałeczkami.

Pałeczki stanowią przedłużenie rąk i służą przede wszystkim do trzymania jedzenia. Źle widziane jest przesuwanie pałeczkami miseczek czy talerzyków, trzymanie pałeczek w buzi, a także nabijanie jedzenia na ich końcówki. Uderzanie pałeczkami na wzór gry na perkusji przynosi na myśl zachowania dzieci bądź żebraków, a wskazywanie pałeczką na człowieka traktowane jest jako zniewaga. Na podobnej zasadzie, pijąc herbatę należy uważać, aby dziubkiem dzbanka nie wskazywać na nikogo przy stole, w przeciwnym razie może to oznaczać, że wskazywana osoba nie jest mile widziana. Jedząc rybę ze wspólnego talerza, nie powinno się przewracać jej na drugą stronę. Przesąd ten wiąże się ze starą tradycją rybacką, według której odwracanie ryby przynosi na myśl wywracanie łodzi podczas połowu. Podobnie jak w Japonii, tak i w Chinach nie przekazujemy jedzenia z pałeczek do pałeczek ani nie wkładamy pałeczek w ryż. Jeśli niechcący je upuścimy, nie należy się przejmować. To dobry omen – oznacza, że wkrótce zostaniemy zaproszeni na kolejny posiłek.

Do obowiązków gospodarza należy zadbanie o to, aby kieliszki gości były pełne. Jeśli zatem nie chcemy już więcej pić, po prostu nie dotykajmy swojej czarki.

Indie

Religia hinduska bywa nazywana religią kuchni. I nic dziwnego, gdyż w Indiach jedzenie stanowi nieodłączny element szerszego systemu wierzeń, a sposób spożywania posiłków jest dokładnie określony.

Przed i po posiłku trzeba dokładnie umyć ręce, gdyż to one służą do jedzenia. Czasem na stole stoją miseczki do płukania palców. Poza użyciem rąk, jedzenie można także nabierać na chleb czy placki. Dania podawane są na tacach (dużych thal i małych thali) lub na liściach bananowca. Ze wspólnych tac każdy nabiera porcje dla siebie. Nie należy nakładać sobie więcej, niż można zjeść, jak również odchodzić od stołu, zanim współbiesiadnicy skończą konsumpcję. Spożywając posiłek w Indiach, trzeba pamiętać o faux pas, jakim jest jedzenie lewą ręką. Przy stole używa się wyłącznie prawej ręki, podczas gdy lewa, uważana za nieczystą, służy do higieny intymnej. Zasada ta stosuje się także do wielu innych krajów (m.in. muzułmańskich), w których jada się rękoma.

Australia

Powszechnym australijskim zwyczajem praktykowanym w trakcie wspólnego picia alkoholu jest stawianie kolejki dla wszystkich uczestników spotkania. My kupujemy alkohol towarzyszom zabawy, oni kupują nam. Ponieważ zwyczaj działa na zasadzie wzajemności, faux pas będzie wyjście z baru, zanim przyjdzie nasza kolej postawienia drinków.

Etiopia

W Etiopii posiłki spożywane są ze wspólnego talerza bez użycia sztućców. Podczas jedzenia dobrze zachować umiar – łakomstwo nie jest dobrze widziane w większości krajów świata, a w szczególności w ubogich regionach. Korzystanie z własnego talerza podczas jedzenia uważane jest za zachowanie komiczne i utożsamiane z rozrzutnością. Dania mięsne spożywane są na końcu posiłku.

Tanzania

Jeśli jesteśmy zaproszeni na obiad bądź kolację, nie przychodźmy na spotkanie zbyt wcześnie. Nie wszędzie posiłki spożywane są przy stołach, a jedząc na macie usiądźmy w taki sposób, aby nie eksponować podeszw stóp, co uznawane jest za wyjątkową złą manierę (tak samo dzieje się w przypadku krajów muzułmańskich). Nietaktem jest także częste dotykanie twarzy, oczu, uszu, nosa czy włosów podczas posiłku. Podobnie jak w wielu innych krajach, mówienie i śmianie się z pełnymi ustami uznaje się za niegrzeczne. Jedzenie ugali bądź chlebków chapati nożem i widelcem może zostać źle odebrane przez Tanzańczyków.

W Tanzanii nie wypada pić piwa prosto z butelki, a wyniesienie butelki z baru najpewniej uznane zostanie za kradzież. Zatem zanim zaczniemy rozkoszować się zimnym trunkiem, przelejmy go najpierw do szklanki.

Meksyk

Jeśli będąc w Meksyku, nawiążemy kontakt wzrokowy z kimś, kto akurat je, powiedzmy „provecho!”. Zwyczaj ten wprowadza ciepłą atmosferę i stanowi wyraz dobrych manier.

Pijąc tequilę, pamiętajmy o soli i cytrynie lub limonce (czy też, w zależności od rodzaju trunku, o cynamonie i pomarańczy). Zdecydowanym ruchem zlizujemy sól z dłoni, pewnie wypijamy alkohol, na koniec zagryzamy cytryną lub limonką. Tequilę leżakującą pijemy bez dodatków.

Peru

W miastach tłumnie odwiedzanych przez turystów, funkcjonują wegetariańskie restauracje oferujące tradycyjne dania kuchni peruwiańskiej w wersji bezmięsnej. Dania wegetariańskie serwowane są także w regularnych restauracjach. Przeglądając menu trzeba pamiętać, że potrawy wegetariańskie oznaczone są jako un plano vegetariano (danie wegetariańskie), podczas gdy termin sin carne (danie bezmięsne) odnosi się wyłącznie do mięsa czerwonego i wieprzowiny.

Jedząc ceviche, tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej, sok pozostały z potrawy można przelać do szklanki i wypić. Napój ten zwany jest tygrysim mleczkiem. Po skończonym posiłku pamiętajmy, żeby nie przeciągać się przy stole.

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Następna »

Komentarze (0)

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Twój komentarz

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyprawy pod patronatem Etraveler.pl

  • Równoleżnik Zero 2015 – Wrocławski Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza

    Równoleżnik Zero 2015 – Wrocławski Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza

    Autor: Źródło: materiały promocyjne

    Data publikacji: 25.03.2015 09:20

    Liczba odwiedzin: 3006

    Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza Równoleżnik Zero, który odbędzie się w dniach 9-11 kwietnia 2015 r. w Mediatece (Pl. Teatralny 5) i Bibliotece Turystycznej (ul.Szewska 78) to wydarzenie skierowane do osób pragnących poczuć klimat podróżowania oraz wspaniała okazja do spotkania z podróżnikami i autorami książek. Tegoroczna edycja będzie poświęcona krajom Ameryki Północnej i Środkowej. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • Spotkanie z podróżnikiem: „Chcieć to móc” – Paweł Kilen w pięć lat po świecie

    Spotkanie z podróżnikiem: „Chcieć to móc” – Paweł Kilen w pięć lat po świecie

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 02.03.2015 10:11

    Liczba odwiedzin: 3044

    Pięcioletnia podróż Pawła Kilena w poszukiwaniu przygody i spełnienia marzeń. Z lekkim zarysem planu i z bardzo małym budżetem. Udowadnia wszystkim, a przede wszystkim sobie, że powiedzenie „Chcieć, to móc” nie jest fikcją. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • WyCHILEoutowana

    WyCHILEoutowana

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 26.09.2014 12:38

    Liczba odwiedzin: 8295

    „Nigdzie indziej na świecie nie ma tylu Niemców, którzy mówią po hiszpańsku i czczą bohatera narodowego o nazwisku O’Higgins”. Właśnie ta, zasłyszana wieki temu opinia na temat Chile pchnęła moje zainteresowania w kierunku owego chudego jak patyk kraju. Choć od tamtego czasu minęło już wiele lat, ciekawość pozostała, ale decyzja o wyjeździe zapadła dopiero niedawno. »

    Tagi: patronat medialny, ameryka południowa, chile, patagonia

  • Czas na debiut – Strefa Darien

    Czas na debiut – Strefa Darien

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 25.09.2014 10:24

    Liczba odwiedzin: 4689

    Książka Michała Zielińskiego to osobisty zapis wrażeń z wyprawy do jednego z najmniej uczęszczanych rejonów świata – południowoamerykańskiej selvy, czyli dżungli. »

    Tagi: patronat medialny

  • Kurs na Indonezję

    Kurs na Indonezję

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 19.09.2014 09:47

    Liczba odwiedzin: 5491

    Karolina i Bartek, para młodych inżynierów z Krakowa i autorów bloga Kurs na Wschód, wkrótce rusza w kolejną podróż. Tym razem zamierzają odwiedzić Indonezję, przyjmując za cel nie tylko relaks pod palmami, ale także zebranie sporej ilości materiału reporterskiego, który ma czytelnikom ich bloga pokazać azjatycki kraj od podszewki. Karolina i Bartek obierają kurs na Indonezję! »

    Tagi: patronat medialny, azja, indonezja

  • 8000 km Across Canada

    8000 km Across Canada

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 01.08.2014 16:09

    Liczba odwiedzin: 4927

    Czy można pokonać pieszo dystans 8000 km w ciągu 8 miesięcy, samotnie, bez większego wsparcia z zewnątrz, mierząc się z różnorodnymi warunkami klimatycznymi oraz terenowymi? Można, trzeba mieć tylko jasno określony cel. A taki z pewnością przyświeca Jakubowi Mudzie, który wraz z początkiem stycznia 2015 roku wybiera się w pieszą wyprawę 8000 km Across Canada, od wybrzeża Pacyfiku aż po Atlantyk. »

    Tagi: patronat medialny, ameryka północna, kanada

  • 850 km, by znaleźć dom

    850 km, by znaleźć dom

    Autor: Anna Kaca

    Data publikacji: 16.07.2014 11:07

    Liczba odwiedzin: 4840

    W tegoroczne wakacje razem z moim czworonogiem pokonam pieszo 800 km, promując adopcje psów aktywnych. Od Karkonoszy po Bieszczady będę prezentować ludziom dwa bardzo aktywne psy, które od wielu lat nie potrafią znaleźć domu. Pokaże również, że wakacje można spędzać ze swoim czworonogiem w fajny dla obu stron sposób. »

    Tagi: patronat medialny

  • Archeolodzy (znowu) w podróży – czyli autostop w Skandynawii tropami wikingów

    Archeolodzy (znowu) w podróży – czyli autostop w Skandynawii tropami wikingów

    Autor: Archeolodzy w podróży

    Data publikacji: 11.07.2014 12:45

    Liczba odwiedzin: 3869

    Minął ponad rok, odkąd grupa archeologów i jeden grafik zdecydowali się na podróż swojego życia, odwiesiła na jakiś czas pracę i studia i wyruszyła do Rosji. Teraz, projekt „Archeolodzy w Podróży” odżywa – w nieco zmienionym składzie (więcej info tutaj: http://archeolodzywpodrozy.blogspot.com/p/o-nas.html) ruszamy tym razem na północ! »

    Tagi: europa, norwegia, skandynawia, patronat medialny

  • Z uśmiechem na (Bliski) Wschód

    Z uśmiechem na (Bliski) Wschód

    Autor: Tomasz Korgol

    Data publikacji: 01.07.2014 11:07

    Liczba odwiedzin: 3458

    Celem mojej najbliższej wyprawy jest Nepal. Trasa wiedzie z Wrocławia przez Węgry, Bułgarię, Rumunię, Turcję, Gruzję, Armenię, Irak (Kurdystan), Iran, Pakistan, Indie, Nepal. Łącznie 15 tysięcy kilometrów, samotnie, autostopem. Wyprawa jest częścią projektu pod nazwą ,,Z uśmiechem na (Bliski) Wschód”. »

    Tagi: patronat medialny, azja, indie, nepal

  • Podróżować to żyć – podsumowanie I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika

    Podróżować to żyć – podsumowanie I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 30.05.2014 11:39

    Liczba odwiedzin: 3365

    W trakcie minionego I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej, któremu patronował między innymi portal Etraveler.pl, słuchacze mieli okazję nie tylko przenieść się w odległe i niezwykle różnorodne części świata, ale i dostali spory zastrzyk inspiracji, po którym na pewno niełatwo będzie wysiedzieć w domu. »

    Tagi: europa, polska, patronat medialny

  • Gobi Expedition 2014

    Gobi Expedition 2014

    Autor: Łukasz Kraka-Ćwikliński

    Data publikacji: 26.05.2014 16:34

    Liczba odwiedzin: 3430

    Wyprawa przez drugą co do wielkości pustynię na świecie zbliża się wielkimi krokami. Do jej rozpoczęcia zostały niespełna dwa miesiące, co sprawia, że jest to dobry moment, by przypomnieć zainteresowanym, na czym polega jej wyjątkowość. »

    Tagi: azja, mongolia, gobi, patronat medialny

  • Festiwal Podróżniczy u Przyrodników

    Festiwal Podróżniczy u Przyrodników

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 26.05.2014 15:10

    Liczba odwiedzin: 2881

    Już w najbliższy piątek (30.05.) rusza w Lublinie Festiwal Podróżniczy u Przyrodników. W programie znalazły się slajdowiska z całego świata: Kolumbia, Antarktyda, Portugalia, Niemcy, Słowenia, Chorwacja) oraz z Polski (Opolszczyzna i Białowieski Park Narodowy). Ideą Festiwalu jest ukazanie piękna i bogactwa przyrody w skrajnie różnych rejonach świata. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • Bałkany Trip 2014

    Bałkany Trip 2014

    Autor: BusTrip into the Wild

    Data publikacji: 12.05.2014 09:20

    Liczba odwiedzin: 11897

    Jak opisać w kilku słowach projekt BusTrip Into The Wild? 26-letni volkswagen T3, siedmioro podróżników i 12 krajów, które chcemy odwiedzić w trzy tygodnie, jak najmniejszym kosztem. »

    Tagi: patronat medialny, europa

  • I Festiwal Podróżniczy Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej

    I Festiwal Podróżniczy Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 28.04.2014 10:02

    Liczba odwiedzin: 18992

    Już 23 i 24 maja rusza w Środzie Wielkopolskiej pierwszy Festiwal Podróżniczy organizowany przez Klub Szalonego Podróżnika. Dwa dni festiwalowe będą składać się z prezentacji prelegentów o „Statuetkę Klubu Szalonego Podróżnika” za najlepszą prezentację podróżniczą, prezentacji filmów oraz relacji podróżniczych zaproszonych gości specjalnych. Poza tym na każdego z uczestników czekają liczne konkursy i atrakcje festiwalowe. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • 4 Żywioły – podróż autostopem dookoła Islandii

    4 Żywioły – podróż autostopem dookoła Islandii

    Autor: Joanna Maślankowska i Adam Wnuk

    Data publikacji: 15.04.2014 11:35

    Liczba odwiedzin: 3781

    1 miesiąc, 2 autostopowiczów i 4 żywioły do pokonania. Podczas miesięcznej wyprawy zasmakujemy dań gotowanych w rozgrzanej ziemi, wykąpiemy się w najwspanialszych wodospadach Europy, staniemy na skraju dwóch ogromnych płyt tektonicznych jednocześnie i (mam nadzieję) nie zostaniemy porwani razem z namiotem przez niezwykle silne wiatry. Wszystko to z dobytkiem na plecach i wyciągniętym w górę kciukiem. »

    Tagi: patronat medialny, europa, islandia

  • I Festiwal Podróżniczy w Środzie Wielkopolskiej

    I Festiwal Podróżniczy w Środzie Wielkopolskiej

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 21.03.2014 14:44

    Liczba odwiedzin: 20534

    24 maja 2014 r. w Ośrodku Kultury w Środzie Wielkopolskiej w ramach Średzkich Sejmików Kultury 2014 odbędzie się I Festiwal Podróżniczy zorganizowany przez poznański Klub Szalonego Podróżnika. W ramach Festiwalu przewidziane są przede wszystkim prelekcje podróżnicze, slajdowiska, dyskusje i spotkania z podróżnikami. Prelegenci przedstawią swoje dotychczasowe podróże po różnych regionach świata i opowiedzą związane z nimi historie, przygody i wrażenia. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Następna »

Spotkania i imprezy podróżnicze