Dziś jest 15.09.2024
Imieniny obchodzą Albin, Nikodem, Maria, Budzigniew
Autor: Madzik
Data publikacji: 12.04.2014 10:37
Liczba odwiedzin: 9093
Leczenie komórkami macierzystymi jest często wykonywane za granicą. Należy jednak być bardzo ostrożnym i świadomym szans i zagrożeń niesionych przez tę procedurę.Trzeba pamiętać, że w ogromnej większości przypadków jest to jedynie terapia eksperymentalna, o niepotwierdzonej skuteczności. Nie zawsze jest również bezpieczna. »
Autor: Mateusz Surdacki
Data publikacji: 28.02.2014 21:24
Liczba odwiedzin: 6789
Dwa plecaki, jeden namiot, 24 dni, 9600 PLN i prawie 9000 pokonanych kilometrów. Przejechaliśmy pociągiem Rosję, Mongolię i Chiny, odwiedzając ciekawe miejsca na trasie. Jedliśmy czebureki w Moskwie, omula nad Bajkałem, piliśmy herbatę z mlekiem w Ułan Bator, a w Pekinie oprócz ryżu pochłanialiśmy pyszne pierożki gotowane na parze. Podziwialiśmy bajecznie kolorowy sobór Wasyla Błogosławionego na Placu Czerwonym, a po kilku dniach drewniane domy w Irkucku. »
Autor: Magda Świetlik
Data publikacji: 20.02.2014 10:12
Liczba odwiedzin: 8155
Chinki, jak wszystkie kobiety na świecie, przywiązują ogromną wagę do własnego wizerunku. Różnica między nimi, a resztą nas polega na tym, że spędzają one długie godziny swojego życia na pielęgnacji cery i sekundy na wykonaniu perfekcyjnego makijażu. Ich kosmetyczki do złudzenia przypominają nasze europejskie, tyle, że ilość środków pielęgnacyjnych znacznie przewyższa liczbę akcesorii do makijażu. Wśród standardowych preparatów nawilżająco-wygładzająco-odżywczo-regenerujących, czołowe miejsce zajmuje krem wybielający, którego Chinki używają tak często, jak Europejki podkładu do twarzy. I to on odgrywa decydującą rolę w wyścigu po idealną, alabastrową cerę, która tu w Chinach jest absolutnym hitem. »
Autor: Mateusz Surdacki
Data publikacji: 17.02.2014 23:47
Liczba odwiedzin: 8998
Dwa plecaki, jeden namiot, 24 dni, 9600 PLN i prawie 9000 pokonanych kilometrów. Przejechaliśmy pociągiem Rosję, Mongolię i Chiny, odwiedzając ciekawe miejsca na trasie. Jedliśmy czebureki w Moskwie, omula nad Bajkałem, piliśmy herbatę z mlekiem w Ułan Bator, a w Pekinie oprócz ryżu pochłanialiśmy pyszne pierożki gotowane na parze. Podziwialiśmy bajecznie kolorowy sobór Wasyla Błogosławionego na Placu Czerwonym, a po kilku dniach drewniane domy w Irkucku. Spaliśmy w jurcie, wędrowaliśmy po Murze Chińskim i zadzieraliśmy głowy obserwując drapacze chmur w Szanghaju. »
Autor: Magda Świetlik
Data publikacji: 22.01.2014 14:11
Liczba odwiedzin: 5179
Już niedługo w Chinach obchody Nowego Roku, a tuż przed nim początek exodusu milionów Chińczyków, którzy to najważniejsze dla nich święto obchodzą w rodzinnym gronie. A to często oznacza pokonanie tysięcy kilometrów, po to tylko, by te parę dni w roku spędzić wraz z bliskimi. »
Autor: Ola Smętek
Data publikacji: 22.09.2013 13:21
Liczba odwiedzin: 4348
Przed wyjazdem do dalekich krajów wielu z nas udaje się na wizytę do przychodni medycyny tropikalnej. Nawet ci najbardziej zdrowi wychodzą stamtąd z długą listą porad. O tym, które rady się sprawdzają, a na które lepiej przymknąć oko dowiecie się w tekście poniżej. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 20.05.2013 12:20
Liczba odwiedzin: 1206166
W ramach cyklu „Świat bliższy niż sądzisz…” organizowanego przez krakowskie TKN Wagabunda zapraszamy na opowieści Nikoletty Kuli z Chin wschodnich! »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 09.04.2013 10:43
Liczba odwiedzin: 5530
Martyna i Mateusz, zawodowo Architekci Podróży, prywatnie podróżnicy i pasjonaci innych kultur, ponad tydzień temu rozpoczęli półtoramiesięczną podróż po Chinach. »
Autor: Aleksandra Woźniak
Data publikacji: 05.04.2013 21:35
Liczba odwiedzin: 6526
Czyngis-chan, twórca imperium mongolskiego, był tak wielkim wodzem, że nawet miejsc pochówku ma kilka. W tym jedno w granicach swoich dawnych włości, które obecnie noszą dumną nazwę Państwa Środka. Mauzoleum pośrodku pustyni. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 29.03.2013 14:49
Liczba odwiedzin: 5682
Nigdy wcześniej nie był w Chinach ani w żadnym innym azjatyckim kraju. Dwa lata temu kupił bilet w jedną stronę i poleciał do Pekinu. Miał tam spędzić rok, nic nie zapowiadało tego, że zostanie na dłużej. »
Autor: Aleksandra Woźniak
Data publikacji: 15.03.2013 15:35
Liczba odwiedzin: 4763
Do świątyni, do kościoła, a może do kasyna? Co kto woli. „Las Vegas” Wschodu oferuje szeroką gamę rozrywek, od przeżyć duchowych do emocji przy ruletce. »
Autor: Aleksandra Woźniak
Data publikacji: 03.03.2013 20:42
Liczba odwiedzin: 10456
„Miłość pokonująca bariery kulturowe” to norma na ulicach Szanghaju, Pekinu i każdego miasta w Chinach, w którym przebywają obcokrajowcy. Pary te składają się zawsze z „orientalnej piękności” i „zachodniego amanta”. Nigdy odwrotnie. Romantyczne uczucie czy korzystny dla obu stron układ? »
Autor: Aleksandra Woźniak
Data publikacji: 24.02.2013 21:56
Liczba odwiedzin: 7196
Parę słów o tym, czy na trzytysięcznik można wchodzić po schodach albo wjechać windą (prawie windą), gdzie bodhisattva Puxian kąpał słonia i kiedy bogini Guanyin ma urodziny, a także praktyczny przewodnik po niebezpieczeństwach ze strony makaków buddyjskich. »
Autor: Miłka Niezgoda i Mikołaj Korwin-Kochanowski
Data publikacji: 19.10.2012 22:45
Liczba odwiedzin: 19698
Nic nie wyglądało tak, jak sobie wyobrażałam. Wszystko było lepsze. Nawet gdy było gorzej, było lepiej, niż myślałam. Momentami trasa prowadziła tak stromo, że pchaliśmy we dwójkę każdy z rowerów, bo żadne z nas w pojedynkę nie było w stanie ruszyć swojego pod górę. Ale z pewnością było warto! »
Autor: Jakub Staniszewski
Data publikacji: 14.10.2012 12:16
Liczba odwiedzin: 76178
Chińskiej kuchni poświęcone zostały już setki, jeśli nie tysiące, różnorakich opracowań, kompendiów i artykułów. Żaden z nich nie jest w stanie oddać, czy chociażby w najmniejszym stopniu wyjaśnić fenomenu tej najbardziej chyba zróżnicowanej, zaskakującej i specyficznej kuchni na świecie. »
Autor: Marcin Wierzbicki-Dobowicz
Data publikacji: 30.03.2012 12:11
Liczba odwiedzin: 5048
Gdy wchodzi do kawiarni, w której się umówiliśmy, wygląda prosto i zwyczajnie. Krótkie włosy, sweter, dżinsy, buty emu. Jest niepomalowana i uśmiechnięta. Ilona Lewan. Obecnie mieszka w Krakowie, gdzie uczy się w szkole aktorskiej. Lewan zamawia sushi i lemoniadę. »
Autor: MWD
Data publikacji: 07.03.2012 18:53
Liczba odwiedzin: 105734
„Chińczyk” to potoczne określenie wszelkiej maści bud z jedzeniem azjatyckim. W obiegowej opinii owe budy definiują całą chińską kuchnię w ogóle, dodając czasem do tego element humorystyczny – a to wieprzowina z kota, a to gołąbki z gołębi… Tym razem osobiście postanowiłem przyrządzić dania najwspanialszej kuchnia świata – kuchni syczuańskiej. »
Autor: MWD
Data publikacji: 22.02.2012 07:46
Liczba odwiedzin: 6354
W dzisiejszych czasach, by dostać się do Chin, nie trzeba już forsować Wielkiego Muru. Ale kiedy już będziemy w Państwie Środka - co robić, co zwiedzać, jak żyć? Przecież Chiny to najbardziej różnorodny kraj na świecie! Oto Lista Rzeczy, Które W Chinach Zrobić Trzeba. »
Autor: MWD
Data publikacji: 06.02.2012 20:35
Liczba odwiedzin: 5212
Chiny jakie są – każdy widzi. Ale każdy widzi je inaczej. Wraz z moją narzeczoną udaliśmy się do Chin, przekonać się, czy syczuańska kuchnia wypala mózg od środka i czy smażony skorpion jest smaczny. Sześć tysięcy kilometrów w sześć tygodni, a nam wciąż było mało! »
Autor: Angelina Sielewicz
Data publikacji: 09.08.2011 15:28
Liczba odwiedzin: 7560
Jedwab to pierwszy rzeczownik, który przychodzi mi do głowy, gdy myślę o Azji. I moja podróż w te strony z pewnością skończyłaby się kupieniem ręcznie malowanego jedwabnego kimona, qipao albo sari. Dawniej właśnie m.in. jedwab trafiał handlowym szlakiem do Europy i na Bliski Wschód. Współczesny jedwabny szlak przybiera jednak zupełnie inne oblicze. »
Autor: Paulina Dwużnik
Data publikacji: 08.08.2011 13:48
Liczba odwiedzin: 7457
„Chociaż jesteś doświadczony, pamiętaj o właściwej mierze” – ten tybetański aforyzm, wywodzący się z zamierzchłej przeszłości jest chyba najlepszym drogowskazem na drodze do kraju, którego nie ma na mapie świata. Tybet bowiem oficjalnie nie istnieje i dlatego podróż tam od samego początku jest dość surrealistyczna. Później to wrażenie tylko się pogłębia. »
Autor: Joanna Kościańska
Data publikacji: 26.07.2011 14:23
Liczba odwiedzin: 9017
Co kraj, to obyczaj – także przy stole. Podróżując po świecie, spotkamy się z różnymi tabu, faux pas czy etykietami dotyczącymi spożywania posiłków. Choć krajowcy najpewniej wybaczą nam nieznajomość miejscowego savoir-vivre’u, warto zrobić na nich dobre wrażenie i zawczasu dowiedzieć się, jakie zwyczaje picia i jedzenia panują w danej kulturze. »
Autor: Maciej Sawicki
Data publikacji: 25.07.2011 09:06
Liczba odwiedzin: 6541
Wbrew powszechnemu mniemaniu kuchnia chińska odznacza się niezwykłą dbałością o jakość podawanych potraw, a sama umiejętność gotowania sprowadzona jest do rangi sztuki. Chińska tradycja kulinarna od zawsze pielęgnowała zdrowy sposób odżywiania, a poprzez trudne warunki naturalne nauczyła się korzystać z darów natury, które Europejczyk z trudem może wyobrazić sobie na stole. Na szczęście jednak to stereotypowe myślenie zanika w miarę pojawiania się na rynku coraz bardziej „chińskich” restauracji eliminujących pseudoazjatyckie fast foody. »
Autor: Aleksandra Hołowienko
Data publikacji: 21.07.2011 16:18
Liczba odwiedzin: 9007
Miałam okazję odwiedzić to największe chińskie miasto podczas mojej podróży po Państwie Środka. Nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Aurę tajemniczości, o której piszą w przewodnikach, stanowił raczej smog, a wszechobecne drapacze chmur przytłaczały. Lecz gdy zapadła noc nie mogłam się oprzeć szanghajskiemu urokowi. »
Autor: Anna Wiśniewska
Data publikacji: 18.07.2011 10:13
Liczba odwiedzin: 10850
Polska posiada niecałe 1000 km autostrad (stan na 2010 rok). Żyjemy w kraju nizinnym, gdzie nie ma większych przeszkód naturalnych do budowania dróg. Są jednak miejsca na ziemi, w których nawet żadne góry i doliny nie przeszkadzają w realizacji naprawdę ambitnych projektów drogowych. »
Autor: Aleksandra Hołowienko
Data publikacji: 17.06.2011 11:47
Liczba odwiedzin: 7340
Siódma rano. Po dwunastu godzinach lotu pilot podaje informację, że za chwilę lądujemy. Patrzę przez malutkie okno samolotu i dostrzegam masyw górski, który niedługo potem przemienia się w zarys budynków. Widok wcale nie zapiera tchu w piersiach. To chmury, mgła czy może smog? Nieważne, przecież jestem w Pekinie! »
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.