Dziś jest 29.03.2024

Imieniny obchodzą Wiktoryn, Helmut, Ostap, Cyryl

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2011 r.

Jeśli ktoś chciałby wyjechać do Indii tylko w celu poznania tamtejszej kuchni, musiałby sobie zarezerwować kilka miesięcy, a i tak pewnie czułby ogromny niedosyt. Zróżnicowanie geograficzne i kulturowe odpowiada bogactwu tamtejszej kuchni. Inaczej jada się na północy, odmienne nawyki kulinarne mają mieszkańcy Południa. Ci pierwsi nie unikają mięsa na talerzu, oprócz wołowiny oczywiście, drudzy zaś preferują wegetariańskie dania, mocno przyprawione (choć to ogólna tendencja), często podawane na liściu bananowca i jedzone za pomocą palców prawej dłoni. Tym, co łączy północ z południem jest ryż, również ostro przyprawiony. Powszechnie stosowane chili to dla Hindusów chleb powszedni, dla turystów stawiających w Indiach pierwsze kroki – koszmar dla podniebienia, który jednak można oswoić.

Gdzie się stołować? Wszystko zależy od funduszy, do wyboru mamy superluksusowe restauracje, w których rachunki zbliżają się do tych europejskich, przez typowe knajpy dla turystów o średnim standardzie, z umiarkowanymi cenami, po uliczne jadłodajnie, gdzie jedzą miejscowi. W przypadku tych ostatnich obowiązuje jedna sprawdzona reguła: im więcej ludzi tłoczy się przed straganem, tym lepsze i świeższe jedzenie na nim kupimy. Paradoksalnie, z większym ryzykiem zatrucia pokarmowego mamy do czynienia w turystycznej knajpie, gdzie jedzenie jest przechowywane przez długi czas w niepewnych warunkach niż w „tubylczym” miejscu. W ciągu trzech miesięcy podróżowania po Indiach stołowałam się w najtańszych, ulicznych jadłodajniach. I mój żołądek był w znakomitej formie. W chwili słabości zajrzałam do knajpy, w której serwowano europejskie dania i gdzie żaden Hindus nie zaglądał. Żołądek pożegnał się ze znakomitą formą.

Wiemy, co jemy, czyli krótki przewodnik po indyjskich specjałach

Dal – w ten sposób Hindusi ogólnie określają produkty z grochu, fasoli i soczewicy. Zwykle starty dal jada się z innymi składnikami, z ryżem i warzywami albo na jego bazie tworzy inne potrawy: samburi czy idli.

Samosa – pierożek smażony na głębokim oleju (rodzaj przekąski), farsz to zwykle ostro przyprawione warzywa, ser panir albo mięso.

Dosa – cienkie placki, wyrabiane z mąki ryżowej i soczewicy, nadzienie to mocno przyprawione curry warzywa. Dosę serwuje się z czatnejami, czyli gęstymi sosami na bazie owoców i warzyw, z wieloma, pikantnymi rzecz jasna, dodatkami.

Pakora – jest, podobnie jak samosa, bardzo popularną przekąską. To kawałki warzyw, obtoczone w cieście i smażone na głębokim tłuszczu.

Ćapati – okrągłe, cienkie placki, bez których ciężko wyobrazić sobie kuchnią indyjską. Z powodzeniem zastępują sztućce, nabiera się nimi jedzenie, dochodząc w tym do wprawy już po trzech posiłkach.

Biryani – danie popularne w wielu azjatyckich krajach. Krótko mówiąc: jest to zapiekanka ryżowo-kurczakowa.

Kurczak tandoori – rarytas indyjskiej kuchni. Mięso w specjalnej marynacie, barwione chili lub szafranem, które potem wkłada się do glinianego pieca. Kurczak zachowuje intensywny kolor i aromat.

Paratha – placek z zapieczonymi warzywami, często podawany z gęstym jogurtem (curd).

Idli – danie szczególnie popularne na południu Indii, spłaszczone kulki z mąki ryżowej i soczewicy, jedzone z zestawem gęstych sosów.

Napitki

Lassi – jogurt w wersji słodkiej, słonej, z kawałkami owoców, bardzo popularny, orzeźwiający napój.

Ćaj – herbata z mlekiem i kardamonem, czy może raczej mleko z dodatkiem herbaty. Zwyczaj picia herbaty jest jednym z najpopularniejszych w całych Indiach, co krok spotyka się stoiska z herbatą podawaną w glinianych kubeczkach.

Curd – gęsty, słony jogurt.

Bhang lasii – napój na bazie lassi z dodatkiem wyciągu z liści konopi, ma właściwości odurzające. Bhang można kupić tylko w sklepach posiadających rządową licencję na sprzedaż tego specyfiku.

Indyjskie specjały

  • Samosa

    Samosa

    Autor: Dave Haygarth/Flickr

    Data publikacji: 22.09.2011 16:18

    Liczba odwiedzin: 1356

    Smażony na głębokim oleju pieróg, nadziewany warzywami, mięsem lub serem. Bardzo popularna przekąska w Indiach »

    Tagi: kuchnia indii galeria

  • Kurczak tandoori

    Kurczak tandoori

    Autor: thebittenword.com/flickr

    Data publikacji: 22.09.2011 16:10

    Liczba odwiedzin: 673

    Kurczak namaczany w specjalnej marynacie, barwiony chili lub szafranem, pieczony w specjalnym glinianym piecu. »

    Tagi: kuchnia indii galeria

  • Idli

    Idli

    Autor: Leslie Seaton

    Data publikacji: 22.09.2011 15:57

    Liczba odwiedzin: 773

    Kulki z mąki ryżowej i soczewicy, podawane z gęstymi sosami. Przekąska szczególnie popularna na południu Indii. »

    Tagi: kuchnia indii galeria

  • Pakora

    Pakora

    Autor: Asif Akbar/sxc.hu

    Data publikacji: 22.09.2011 15:51

    Liczba odwiedzin: 773

    Indyjski fast food, kawałki warzyw obtoczone w cieście i smażone na głębokim tłuszczu. »

    Tagi: kuchnia indii galeria

  • Dal

    Dal

    Autor: veetraag/sxc.hu

    Data publikacji: 22.09.2011 15:46

    Liczba odwiedzin: 668

    Dal to starty groch, fasola lub soczewica, o konsystencji zupy, zwykle towarzyszy innym potrawom, np. idli. »

    Tagi: kuchnia indii galeria

  • Papad

    Papad

    Autor: Źródło: sxc.hu

    Data publikacji: 22.09.2011 15:24

    Liczba odwiedzin: 564

    Cienki, chrupki naleśnik, robiony z mąki ryżowej, zwykle podawany jako przystawka do większego posiłku. »

    Tagi: kuchnia indii galeria

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące