Strona główna
Dziś jest 29.03.2024
Imieniny obchodzą Wiktoryn, Helmut, Ostap, Cyryl
Kambodża ma obrzydliwie pyszną kuchnią!!! Cóż za ciekawy oksymoron, prawda? Na wstępie warto wiedzieć, że jada się tam wszystko, co przetrawi ludzki żołądek - tego właśnie nauczyła Kambodżan wojna domowa. A że ludzki żołądek trawi niemal wszystko, jada się tam niemal wszystko. Kuchnia jest bogata, kolorowa, wydaje się być zdrowa, obfituje w dania ryżowe, jak to w prawdziwej Azji, a do tegoż ryżu różności w postaci zup, mięs, sosów, świeżych lub przerobionych warzyw, nawet owoców (np. arbuz z ryżem na słono), czy też pyszne desery ryżowe. Ale po kolei... Ten temat naprawdę mnie kręci!
Powiem Wam najpierw, czego moje kubki smakowe doznały:
Owoce:
Niestandardowe mięso
Khmerowie słyną z cuchnącej pasty ze sfermentowanych ryb zwanej prohok oraz z tego, że ich kuchnia nie jest wcale taka ostra, zwłaszcza w porównaniu do kuchni laotańskiej lub tajskiej. Stosuje się sporo różnego rodzaju sosów: słodkich, słonych, kwaśnych, ostrych, sojowych, rybnych, chilli, etc. Każdy sos ma już swoją parę, więc przy zamawianiu potraw dostaje się w małych półmiskach właśnie sosy. Na ogół gotowany ryż do potraw jest bezpłatny, jednak w dobie kryzysu niektóre restauracje i knajpki zaczęły sobie doliczać do rachunku od 500 do 1500 rieli za porcję ryżu.
Menu w restauracjach jest zazwyczaj dwujęzyczne (khmersko-angielskie), zdarzają się menu i w innych językach, gdzie oprócz samej nazwy potrawy wypisane są jej składniki, nieraz sposób przyrządzenia, opcje typu krewetki/kurczak/wołowina/wieprzowina/wegetariański, etc. Więc praktycznie zawsze wiesz co jesz, drogi konsumencie.
Moją szczególną uwagę przykuły takie oto potrawy:
Do picia polecam:
Ponadto w kambodżańskich supermarketach znaleźć można także polskie produkty - wódki.
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.