Dziś jest 29.03.2024

Imieniny obchodzą Wiktoryn, Helmut, Ostap, Cyryl

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

SMAKOŁYKI I KUCHNIA

Kambodża ma obrzydliwie pyszną kuchnią!!! Cóż za ciekawy oksymoron, prawda? Na wstępie warto wiedzieć, że jada się tam wszystko, co przetrawi ludzki żołądek - tego właśnie nauczyła Kambodżan wojna domowa. A że ludzki żołądek trawi niemal wszystko, jada się tam niemal wszystko. Kuchnia jest bogata, kolorowa, wydaje się być zdrowa, obfituje w dania ryżowe, jak to w prawdziwej Azji, a do tegoż ryżu różności w postaci zup, mięs, sosów, świeżych lub przerobionych warzyw, nawet owoców (np. arbuz z ryżem na słono), czy też pyszne desery ryżowe. Ale po kolei... Ten temat naprawdę mnie kręci!

Powiem Wam najpierw, czego moje kubki smakowe doznały:

    Owoce:

  • papaja, mango, jackfruit, saomao, dragon fruit, etc. (pycha!)
  • banany o smaku truskawkowo-jabłkowym
  • zielone banany pieczone w ognisku niczym ziemniaki w mundurkach
  • durian - najbardziej cuchnący owoc świata (nigdy, pod żadnym pozorem nie trzymajcie go w lodówce, gdyż smród obudzi Was w środku nocy, tak jak mnie...)


    Niestandardowe mięso

  • żaba
  • jeżozwierz
  • pyton
  • embrion nienarodzonej kaczki
  • pies
  • pół-surowa ryba, która mrugała oczami
  • larwa
  • szarańcza lub koniki polne
  • bycze hmmm... fallusy?
  • sarna (lub coś jeleniowatego)
  • chrząszcz
  • pająk

Khmerowie słyną z cuchnącej pasty ze sfermentowanych ryb zwanej prohok oraz z tego, że ich kuchnia nie jest wcale taka ostra, zwłaszcza w porównaniu do kuchni laotańskiej lub tajskiej. Stosuje się sporo różnego rodzaju sosów: słodkich, słonych, kwaśnych, ostrych, sojowych, rybnych, chilli, etc. Każdy sos ma już swoją parę, więc przy zamawianiu potraw dostaje się w małych półmiskach właśnie sosy. Na ogół gotowany ryż do potraw jest bezpłatny, jednak w dobie kryzysu niektóre restauracje i knajpki zaczęły sobie doliczać do rachunku od 500 do 1500 rieli za porcję ryżu.

Menu w restauracjach jest zazwyczaj dwujęzyczne (khmersko-angielskie), zdarzają się menu i w innych językach, gdzie oprócz samej nazwy potrawy wypisane są jej składniki, nieraz sposób przyrządzenia, opcje typu krewetki/kurczak/wołowina/wieprzowina/wegetariański, etc. Więc praktycznie zawsze wiesz co jesz, drogi konsumencie.

Moją szczególną uwagę przykuły takie oto potrawy:

  1. num bań ćiok, czyli makaron ryżowy podawany z zupą curry gotowaną na mięsie wołowo-wieprzowym z dodatkiem chilli, kwiatów bananowca, ziół, łodyg lotosu i sosu sojowego (UWAGA! TO UZALEŻNIA! niedosłownie, oczywiście);
  2. num ban hoy (podobne do num bań ćiok, lesz zamiast zupy ma pyszny sos słodko-słony);
  3. duszone kraby (koniecznie duszone, a nie smażone);
  4. makaron z krewetkami i orzechami nerkowca;
  5. lok-lak (wołowina smażona z cebulą, podawana z zielonymi pomidorami, sałatą oraz z sosem z limonki i pieprzu);
  6. somlo kaarii (zupa curry);
  7. embrion kaczki z sosem z pieprzu i limonki;
  8. bobo mułan - zupa z owsianki ryżowej z kurczakiem i przyprawami;
  9. amok trej - ryba z przyprawami, mlekiem kokosowym, warzywami, podawana niczym zupa w wydrążonym kokosie;
  10. egzotyczne robactwo pieczone, duszone lub grillowane;
  11. ćrułek swaaj - sałatka z mango z sosem rybnym i pieprzem;
  12. mii ćhaa - smażony makaron z różnymi dodatkami;
  13. baaj ćhaa - smażony ryż z różnymi dodatkami;
  14. miliard innych - równie pysznych i kolorowych...

Do picia polecam:

  1. mrożona kawa w stylu khmerskim ("kaafee robijep kmae")
  2. sok z trzciny cukrowej ("tyk ompoł");
  3. mleko kokosowe ("tyk doung");
  4. piwo Angkor (MADE IN CAMBODIA);
  5. wodę butelkowaną (jeśli za ostro - "tyk sot");
  6. soki lub shake'i ze świeżych owoców (osobiście nie polecam mieszanki z durianem-śmierdzielem);
  7. wszechobecna coca-cola, pepsi, czy inne napoje z puszek.

Ponadto w kambodżańskich supermarketach znaleźć można także polskie produkty - wódki.

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące