Dziś jest 06.10.2024
Imieniny obchodzą Artur, Brunon, Fryderyka, Alberta
Autor: Mateusz Surdacki
Data publikacji: 28.02.2014 21:24
Liczba odwiedzin: 6840
Dwa plecaki, jeden namiot, 24 dni, 9600 PLN i prawie 9000 pokonanych kilometrów. Przejechaliśmy pociągiem Rosję, Mongolię i Chiny, odwiedzając ciekawe miejsca na trasie. Jedliśmy czebureki w Moskwie, omula nad Bajkałem, piliśmy herbatę z mlekiem w Ułan Bator, a w Pekinie oprócz ryżu pochłanialiśmy pyszne pierożki gotowane na parze. Podziwialiśmy bajecznie kolorowy sobór Wasyla Błogosławionego na Placu Czerwonym, a po kilku dniach drewniane domy w Irkucku. »
Autor: Mateusz Surdacki
Data publikacji: 17.02.2014 23:47
Liczba odwiedzin: 9089
Dwa plecaki, jeden namiot, 24 dni, 9600 PLN i prawie 9000 pokonanych kilometrów. Przejechaliśmy pociągiem Rosję, Mongolię i Chiny, odwiedzając ciekawe miejsca na trasie. Jedliśmy czebureki w Moskwie, omula nad Bajkałem, piliśmy herbatę z mlekiem w Ułan Bator, a w Pekinie oprócz ryżu pochłanialiśmy pyszne pierożki gotowane na parze. Podziwialiśmy bajecznie kolorowy sobór Wasyla Błogosławionego na Placu Czerwonym, a po kilku dniach drewniane domy w Irkucku. Spaliśmy w jurcie, wędrowaliśmy po Murze Chińskim i zadzieraliśmy głowy obserwując drapacze chmur w Szanghaju. »
Autor: Magda Świetlik
Data publikacji: 22.01.2014 14:11
Liczba odwiedzin: 5241
Już niedługo w Chinach obchody Nowego Roku, a tuż przed nim początek exodusu milionów Chińczyków, którzy to najważniejsze dla nich święto obchodzą w rodzinnym gronie. A to często oznacza pokonanie tysięcy kilometrów, po to tylko, by te parę dni w roku spędzić wraz z bliskimi. »
Autor: MWD
Data publikacji: 06.02.2012 20:35
Liczba odwiedzin: 5229
Chiny jakie są – każdy widzi. Ale każdy widzi je inaczej. Wraz z moją narzeczoną udaliśmy się do Chin, przekonać się, czy syczuańska kuchnia wypala mózg od środka i czy smażony skorpion jest smaczny. Sześć tysięcy kilometrów w sześć tygodni, a nam wciąż było mało! »
Autor: Maciej Sawicki
Data publikacji: 25.07.2011 09:06
Liczba odwiedzin: 6609
Wbrew powszechnemu mniemaniu kuchnia chińska odznacza się niezwykłą dbałością o jakość podawanych potraw, a sama umiejętność gotowania sprowadzona jest do rangi sztuki. Chińska tradycja kulinarna od zawsze pielęgnowała zdrowy sposób odżywiania, a poprzez trudne warunki naturalne nauczyła się korzystać z darów natury, które Europejczyk z trudem może wyobrazić sobie na stole. Na szczęście jednak to stereotypowe myślenie zanika w miarę pojawiania się na rynku coraz bardziej „chińskich” restauracji eliminujących pseudoazjatyckie fast foody. »
Autor: Aleksandra Hołowienko
Data publikacji: 17.06.2011 11:47
Liczba odwiedzin: 7441
Siódma rano. Po dwunastu godzinach lotu pilot podaje informację, że za chwilę lądujemy. Patrzę przez malutkie okno samolotu i dostrzegam masyw górski, który niedługo potem przemienia się w zarys budynków. Widok wcale nie zapiera tchu w piersiach. To chmury, mgła czy może smog? Nieważne, przecież jestem w Pekinie! »
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.