Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

  • Przysmaki znad Bajkału

    Przysmaki znad Bajkału

    Autor: Kacper Dziekan

    Data publikacji: 13.03.2014 14:10

    Liczba odwiedzin: 6857

    Kulinarnym symbolem Bajkału jest omul – ryba z rodziny łososiowatych. Występuje w różnych wariantach: surowy, wędzony i pieczony. Najlepszy jest grillowany, tzw. горячего копчения. Rybę tę można nabyć właściwie wszędzie w okolicach Bajkału. »

  • Rossija. Ach Rossija – autostop w Rosji

    Rossija. Ach Rossija – autostop w Rosji

    Autor: Michał Lutowierski

    Data publikacji: 09.03.2014 00:49

    Liczba odwiedzin: 1708

    Rosja to wyzwanie samo w sobie – kraj sięgający od Bałtyku po Morze Japońskie, rozciągnięty na dwóch kontynentach i obejmujący 9 stref czasowych, który łączy w sobie bezludne stepy i dziką tajgę i… jednorodny rosyjski charakter. »

  • Koleją transsyberyjską, cz. II

    Koleją transsyberyjską, cz. II

    Autor: Mateusz Surdacki

    Data publikacji: 28.02.2014 21:24

    Liczba odwiedzin: 4968

    Dwa plecaki, jeden namiot, 24 dni, 9600 PLN i prawie 9000 pokonanych kilometrów. Przejechaliśmy pociągiem Rosję, Mongolię i Chiny, odwiedzając ciekawe miejsca na trasie. Jedliśmy czebureki w Moskwie, omula nad Bajkałem, piliśmy herbatę z mlekiem w Ułan Bator, a w Pekinie oprócz ryżu pochłanialiśmy pyszne pierożki gotowane na parze. Podziwialiśmy bajecznie kolorowy sobór Wasyla Błogosławionego na Placu Czerwonym, a po kilku dniach drewniane domy w Irkucku. »

  • Koleją Transsyberyjską

    Koleją Transsyberyjską

    Autor: Mateusz Surdacki

    Data publikacji: 17.02.2014 23:47

    Liczba odwiedzin: 6535

    Dwa plecaki, jeden namiot, 24 dni, 9600 PLN i prawie 9000 pokonanych kilometrów. Przejechaliśmy pociągiem Rosję, Mongolię i Chiny, odwiedzając ciekawe miejsca na trasie. Jedliśmy czebureki w Moskwie, omula nad Bajkałem, piliśmy herbatę z mlekiem w Ułan Bator, a w Pekinie oprócz ryżu pochłanialiśmy pyszne pierożki gotowane na parze. Podziwialiśmy bajecznie kolorowy sobór Wasyla Błogosławionego na Placu Czerwonym, a po kilku dniach drewniane domy w Irkucku. Spaliśmy w jurcie, wędrowaliśmy po Murze Chińskim i zadzieraliśmy głowy obserwując drapacze chmur w Szanghaju. »

  • Car Mikołaj, cerkwie, matrioszki – opowieść o tym, jak rodziła się pasja

    Car Mikołaj, cerkwie, matrioszki – opowieść o tym, jak rodziła się pasja

    Autor: Ewelina Szłapa

    Data publikacji: 23.01.2014 16:00

    Liczba odwiedzin: 2753

    Każdy podróżnik posiada swoje ulubione kierunki oraz miejsca, do których najchętniej wraca. Wywołują one w nim jak najlepsze wspomnienia. Początki naszych fascynacji danymi miejscami bywają różne – czasami jest to wizyta w nim, poznanie ludzi z danego kręgu kulturowego, jakaś piosenka, książka, artykuł, wydarzenie; cokolwiek. Bywa, że przydarza się to niespodziewanie. Trzeba przyznać, że niemal każda osoba, która jest zainteresowana podróżami, przechodziła po kolei różne etapy wtajemniczenia i poznania kultury – wszak nikt z nas nie rodzi się wytrawnym podróżnikiem z ogromną wiedzą na temat danego kraju czy regionu. A moja historia rozpoczęła się równo szesnaście lat temu… »

  • Święta wyspa na świętym morzu. Archeologów po Olchonie wędrówki

    Święta wyspa na świętym morzu. Archeologów po Olchonie wędrówki

    Autor: Monika Radzikowska/Archeolodzywpodrozy.blogspot.com

    Data publikacji: 04.12.2013 09:18

    Liczba odwiedzin: 31915

    Bajkał – wystarczy zajrzeć do Wikipedii i już można się dowiedzieć, że to najgłębsze jezioro świata, w którym żyje wiele endemicznych gatunków, których na próżno szukać w jakimkolwiek innym zakątku świata. Turyści z całej Rosji i nie tylko przyjeżdżają tam wypoczywać, aby móc potem powiedzieć „byliśmy nad Bajkałem”. Dla nas owo jezioro było pretekstem do podjęcia podróży. Jedziemy nad Bajkał. I co dalej? »

  • Jak wyruszyć w podróż – teoria i praktyka

    Jak wyruszyć w podróż – teoria i praktyka

    Autor: Monika Radzikowska/Archeolodzy w podróży

    Data publikacji: 25.04.2013 12:56

    Liczba odwiedzin: 2996

    Jako się rzekło kiedyś przy piwie, jedziemy do Rosji. Samo wpadnięcie na pomysł nie było niczym skomplikowanym; ot, wzięliśmy mapę, popatrzyliśmy i trasa gotowa: przez Ukrainę, potem nad Bajkał, zahaczając o Karelię, a z powrotem o Ałtaj. Następnie przedrzeć się przez granicę z Gruzją, przejechać Turcję, Bułgarię, Rumunię, Węgry i Słowację, aby triumfalnie wrócić do kraju przez Rysy. Prosty plan, nie? »

  • Pacific 2012. Tajemnica

    Pacific 2012. Tajemnica

    Autor: Maciej Kalarus

    Data publikacji: 07.11.2012 13:14

    Liczba odwiedzin: 7050

    Kto nie maszeruje, ten ginie. Kto nie podróżuje, ten umarł. Karkołomna wyprawa na koniec wszystkiego. 34 tysiące kilometrów za kierownicą. Sto dni w podróży. Przez kraje, języki, narody. Przez kultury i religie. Przez rzeki, wzdłuż jezior – aż nad sam Pacyfik. Gdy w końcu stałem na japońskiej plaży, przed oczyma był tylko ocean, a za nim San Francisco. »

  • Śladami polskich badaczy – trekking w sercu Syberii

    Śladami polskich badaczy – trekking w sercu Syberii

    Autor: Jakub Staniszewski

    Data publikacji: 13.10.2012 12:50

    Liczba odwiedzin: 40141

    Na szlaku naszej drogi powrotnej z Chin znalazło się m.in. jezioro Bajkał. Biorąc pod uwagę fakt, że alternatywą dla spędzenia nad jego brzegami kilku miłych chwil był tydzień nieprzerwanej jazdy pociągiem wybór był dość oczywisty. »

  • Okołobajkalskie biwakowanie

    Okołobajkalskie biwakowanie

    Autor: Adam Lukas

    Data publikacji: 25.07.2011 12:17

    Liczba odwiedzin: 2840

    Po czterech dobach jazdy z moskiewskiego dworca jarosławskiego osiągamy Irkuck. »

  • Kwaśne i słodkie smaki Rosji

    Kwaśne i słodkie smaki Rosji

    Autor: Marta Rozbicka

    Data publikacji: 20.07.2011 09:29

    Liczba odwiedzin: 6810

    Kuchnia rosyjska to nie tylko bliny, kawior i wódka. Wielowiekowa tradycja, burzliwa historia i ogromne tereny sprawiły, że odkrywanie smaków i zapachów rosyjskich dań jest naprawdę fascynujące. Niektóre z nich można łatwo i szybko przygotować we własnej kuchni, inne, rodem z carskiego stołu, wymagają umiejętności i sporo wysiłku. »

  • Kolej Transsyberyjska – porządek i rozsądek

    Kolej Transsyberyjska – porządek i rozsądek

    Autor: Adam Lukas

    Data publikacji: 19.07.2011 10:51

    Liczba odwiedzin: 5748

    Wygodny i arcyciekawy sposób na podróżowanie. Za oknem nieskończona ilość pięknych krajobrazów. Najdłuższa na świecie linia kolejowa biegnąca przez niespełna 9,5 tysiąca km oraz 8 stref czasowych. Aktualnie w całości zelektryfikowana. Gratka dla podróżników – niekoniecznie turystów. »

  • Elbrus – duma Kaukazu

    Elbrus – duma Kaukazu

    Autor: Aneta Mościcka

    Data publikacji: 12.07.2011 12:53

    Liczba odwiedzin: 5842

    Elbrus to góra wielu imion. Samo słowo pochodzi z języka perskiego i oznacza „Dwugłową Górę”. Różne ludy nadawały jej różne nazwy, w efekcie dziś można spotkać się z określeniami: „Góra Tysiąca Gór”, „Góra Światła”, „Góra Przynosząca Szczęście”, „Władca Wichrów”, „Wieczna Góra”, a nawet „Piersi Dziewicy”. »

  • Drużyna Pierścienia jedzie na Syberię

    Drużyna Pierścienia jedzie na Syberię

    Autor: Paulina Dwużnik

    Data publikacji: 11.07.2011 12:02

    Liczba odwiedzin: 3245

    „Jedziemy na Syberię” – to zdanie wypowiedziane w obecności znajomych najpierw nie zostanie w ogóle wzięte poważnie: „Dobra. A tak serio, to gdzie jedziecie?”. Po potwierdzeniu kierunku podróży znajomi zaczynają patrzeć na was podejrzliwie, stukać się w czoło, wykonywać gesty załamywania rąk, etc. Później oczywiście wszyscy zaczynają, pytać: „Dlaczego u licha na Syberię?!”. »

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19