Dziś jest 22.02.2020

Imieniny obchodzą Małgorzata, Marta, Piotr, Konkordia

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Kwaśne i słodkie smaki Rosji

Autor: Marta Rozbicka

Data publikacji: 20.07.2011 09:29

Liczba odwiedzin: 6768

Tagi: rosja, rosja część europejska, rosja część azjatycka, azja, kuchnia, marta rozbicka, kuchnia artykuły

Kuchnia rosyjska to nie tylko bliny, kawior i wódka. Wielowiekowa tradycja, burzliwa historia i ogromne tereny sprawiły, że odkrywanie smaków i zapachów rosyjskich dań jest naprawdę fascynujące. Niektóre z nich można łatwo i szybko przygotować we własnej kuchni, inne, rodem z carskiego stołu, wymagają umiejętności i sporo wysiłku.

Pielmeni, czyli pierogi po rosyjsku
 
Pielmeni, czyli pierogi po rosyjsku
fot. iStockphoto

Rosyjska kuchnia zadziwia różnorodnością. Można rozsmakować się zarówno w prostych potrawach ludowych, jak i w wykwintnych daniach serwowanych na carskim stole. Tradycyjne posiłki są tłuste i wysokokaloryczne. Opierają się na zbożach i warzywach dojrzewających w chłodnym klimacie, takich jak żyto, jęczmień, pszenica, buraki, rzepa, kapusta, ziemniaki czy cebula. Rosjanie są znani z tego, że kiszą wszystko, co się tylko da. Kiszone ogórki oraz kapustę znamy z naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Ale mało kto miał okazję spróbować przygotowanych tak pomidorów, jabłek, śliwek czy czosnku. Sztuki kiszenia warzyw i owoców, a także przygotowywania fermentowanych napojów mlecznych, jak jogurty czy kefiry, nauczyli ich żołnierze piechoty mongolskiej w VI wieku.

Popularne są dary lasów – dziczyzna, grzyby, owoce leśne i miód, a także morza – ryby i kawior. W prawosławnym roku dni postne, podczas których zakazane jest spożywanie nie tylko mięsa, ale i nabiału, przeważają nad okresami „kulinarnej rozpusty”. Dlatego Rosja może pochwalić się tyloma smacznymi, bezmięsnymi potrawami. Od czasów Piotra I, a zwłaszcza później, w XIX wieku na kuchnię rosyjską duży wpływ miała francuska sztuka kulinarna. Carowie upodobali sobie francuskich kucharzy, którzy przygotowywali dla nich specjały zachodnioeuropejskie. Zwyczaje rosyjskie wpływały też na europejskie. Okazuje się, że słowo „bistro”, oznaczające niewielką restaurację lub bar, ma rosyjską etymologię. Pochodzi ono od „bystro” (быстро), czyli szybko.

W Rosji najważniejszym posiłkiem jest obiad. Składa się z kilku dań, a pierwszym z nich jest zwykle zupa. Zdarza się, że poprzedzają ją przystawki, zimne lub gorące.

Zakuski (закуски), czyli przystawki

Pierwsze danie pozwala na dużą dowolność. Może to być sałatka, na przykład Olivier (inaczej Carska), obowiązkowa na każdym rosyjskim stole w Nowy Rok. Przypomina popularną w Polsce sałatkę jarzynową z dodatkiem mięsa. Zazwyczaj przyrządza się ją z ziemniaków, jajek, zielonego groszku, marchewki, kiszonych ogórków, cebuli, jabłek oraz gotowanego kurczaka lub szynki. Wszystko polewa się majonezem. Potrawa została wymyślona w XIX wieku przez francuskiego kucharza pracującego dla cara i prowadzącego luksusową restaurację Ermitaż w Moskwie, Luciana Oliviera. Dokładna receptura była pilnie strzeżona a mistrz kuchni zabrał ją ze sobą do grobu.

Prawdopodobnie różniła się znacznie od współczesnej wersji i była dużo bardziej wykwintna. Zawierała składniki takie jak ozorki cielęce, kawior, pikle, kapary, trufle i jarząbki. Kolejną popularną sałatką jest śledź pod pierzynką, czyli śledź pod buraczkami i innymi warzywami, udekorowany majonezem. Zamawiając sałatkę winegret możemy spodziewać się, że otrzymamy mieszankę buraczków, ziemniaków, marchwi, cebuli i kiszonych ogórków polaną sosem winegret.

Wśród zimnych zakąsek króluje kawior. Czerwony z łososia i czarny z bieługi. Rosyjscy rybacy opanowali sztukę otrzymywania go już w XII wieku. Pięć wieków później na stałe trafił do carskiego menu. Dzisiaj Rosja jest drugim na świecie producentem kawioru. Może być on spożywany na chlebie lub blinach. Na przystawkę często podaje się grzyby, wędliny i kiełbasy oraz chołodec, czyli kawałki mięsa w galarecie. Do tego chleb, niezbędny na rosyjskim stole. Tradycyjnie ciężki i ciemny, współcześnie w wielu odmianach – z różnych rodzajów mąki, z całymi ziarnami i przyprawami.

Ciepłe przystawki to owoce morza, raki, a czasem bliny. Te ostatnie można też traktować jako danie główne. Są podobne do racuchów czy naleśników, ale zrobione z mąki gryczanej. Podaje się je na słodko, z konfiturami lub na słono z masłem, śmietaną, kawiorem albo kawałkami łososia. Tradycyjnie najwięcej blinów spożywa się w „tygodniu naleśnikowym”, czyli maslenicy, poprzedzającej Wielki Post. W czasach pogańskich było to święto zakończenia zimy i początku wiosny. Przygotowywano na nie okrągłe, symbolizujące odrodzenie słońca bliny. Misjonarze przekształcili pogańskie święto w chrześcijańską uroczystość kończącą karnawał. Bliny do tej pory nie straciły swojej symboliki. Podaje się je matkom tuż po porodzie, a także na stypach, ponieważ ich okrągły kształt przypomina o skończoności i pełni życia. Pierwszy usmażony blin powinno się wyrzucić. Drugi jest o wiele lepszy, a trzeci smakuje już tak dobrze jak kolejne.

Supy (cупы), czyli zupy

Trudno wyobrazić sobie tradycyjny rosyjski obiad bez zupy. Zazwyczaj są one bogate, gęste i sycące. Większość zabiela się gęstą śmietaną. Jedną z najpopularniejszych zup jest szczi, czyli rodzaj kapuśniaku z kiszonej lub słodkiej kapusty. Przyrządza się go z mięsem lub w wersji postnej. Jego charakterystyczny, kwaśno-słodki smak stanowi znak firmowy rosyjskiej sztuki kulinarnej. Rosjanie jedzą też solanki – zupy na bazie mocnych wywarów z mięsa, grzybów lub ryb, z obowiązkowym dodatkiem ogórków kiszonych, oliwek i cytryny, które nadają im unikalny smak. Kolejny przysmak, okroszka to podawana na zimno zupa na bazie kwasu chlebowego z ogórkami, żółtkami, musztardą i mięsem. Ucha to gęsta zupa rybna, a rasolnik, to nie rosół, ale ogórkowa. Można spróbować też zupy z raków. Jak widać, jest z czego wybierać. A to dopiero początek, bo po zupie przychodzi kolej na danie główne.

Goriaczie bliuda (горячие блюда), czyli dania główne

Wśród dań głównych także panuje różnorodność. Najbardziej znany jest chyba boeuf Stroganow. Smażone z cebulą i pieczarkami paski polędwicy są uznawane za tradycyjne danie rosyjskie. Legenda mówi, że po raz pierwszy przyrządził je francuski kucharz pracujący dla cara Aleksandra I. Boeuf oznacza po francusku wołowinę, a książę Paweł Stroganow był rosyjskim politykiem i wojskowym. Istnieje kilka teorii tłumaczących, dlaczego danie nazwano jego nazwiskiem. Jedna z nich głosi, że wydawał on otwarte przyjęcia, na których pojawić się mógł każdy, kto był przyzwoicie ubrany. Na koszt księcia mógł delektować się między innymi wołowiną nazwaną później boeuf Stroganow. Popularnością cieszy się także kotlet pożarski, czyli kotlet z mielonego mięsa kurzego (czasem z dodatkiem cielęcego) w panierce. Z tą potrawą także wiążą się anegdoty i legendy. Takim właśnie kotletem karczmarz imieniem Pożarski miał ugościć samego cara Mikołaja I. Imperatorowi potrawa tak posmakowała, że wprowadził zwyczaj przyrządzania jej na swoim dworze.

Rosjanie bardzo chętnie jedzą kasze – jako dodatek do mięs, warzyw albo nadzienie do pirożków. Królowały zarówno na stołach biedoty, jak i na carskich wystawnych obiadach. Najwyżej ceniono kaszę jęczmienną, którą lubić miał zwłaszcza Piotr I.

Pirożki to niewielkie bułeczki czy paszteciki z nadzieniem. Z farszem do pirożków można pofantazjować. Nadziewa się je mięsem, rybami, grzybami, kaszą, ziemniakami, twarogiem i kapustą. Często są one dodatkiem do lżejszych zup. Natomiast pielmieni to potrawa przypominająca polskie pierogi. Tradycyjnie są nadziewane różnymi rodzajami mięs i polewane śmietaną, ale współcześnie można dostać je także z serem czy grzybami.

Napitki (напитки), czyli napoje

Rosyjski napój? Prawdopodobnie pierwsze skojarzenie większości z nas brzmi „wódka”. I rzeczywiście Rosjanie piją jej dużo w stosunku do innych napojów alkoholowych. Technikę wyrobu wódki z destylatów zbożowych Rosjanie przejęli do Włochów. Wcześniej przygotowywali alkohole z jagód i miodu. Ojcem współczesnej wódki – 40-procentowej mieszkanki wody ze spirytusem – jest Dymitr Mendelejew, który podał te proporcje w swojej pracy doktorskiej „O łączeniu spirytusu z wodą”. Podczas picia obowiązkowe są przekąski – wykwintny kawior, tradycyjna suszona ryba (którą przed spożyciem należy uderzyć kilka razy o stół), marynowane warzywa lub zwykłe kanapki.

Drugie skojarzenie? Herbata. Zgodnie z tradycją w oddzielnym naczyniu przygotowuje się esencję, a następnie, już w filiżance dolewa do niej wrzątek. Naczynia z ogólnodostępnym wrzątkiem można nadal spotkać w rosyjskich pociągach, a pasażerowie chętnie umilają sobie podróż filiżanką lub szklaneczką herbaty. Na większości rosyjskich stołów, na miejscu polskiego cukru, stoi miseczka ze słodkimi konfiturami z malin, truskawek, wiśni, czarnej porzeczki czy brzoskwini, a także pokrojona w krążki cytryna.

Tradycyjnym rosyjskim napojem jest też kwas chlebowy, wytwarzany przez fermentację chleba. Choć zawiera niewielką ilość alkoholu (1,2%), uznaje się go za napój bezalkoholowy. Ma słodko-kwaśny smak i jasnobrązowy kolor, świetnie zaspokaja pragnienie i pozytywnie wpływa na trawienie. Co ciekawe, jego sprzedaż w Rosji w ostatnich latach wzrosła. A Coca-Coli spadła. Na zd(a)rowie!

Desert (десерт), czyli deser

Na końcu tej kulinarnej uczty czeka nas jeszcze deser. Wyrośnięte ciasta i baby to duma każdego rosyjskiego gospodarza. Wypiek ciasta drożdżowego ma wielowiekową tradycję. Przygotowuje się je z dodatkiem bakalii lub owoców. Popularnym deserem są watruszki, drożdżowe bułeczki ze słodkim serem lub owocami.

Rosjanie delektują się kisielami owocowymi ze śmietaną, galaretkami i pastyłą, miąższem z owoców gotowanym z cukrem lub miodem. Z tłustego kremowego twarogu z dodatkiem jaj i mąki smażą niewielkie placuszki, czyli syrniki. Podaje się je z dżemem, miodem, musem jabłkowym albo kwaśną śmietaną. Przepadają za lodami, które jedzą przez cały rok, nawet w największe mrozy.

Prijatnowo apetita (приятного аппетита), czyli smacznego!

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • Następna »

Komentarze (0)

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Twój komentarz

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyprawy pod patronatem Etraveler.pl

  • Równoleżnik Zero 2015 – Wrocławski Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza

    Równoleżnik Zero 2015 – Wrocławski Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza

    Autor: Źródło: materiały promocyjne

    Data publikacji: 25.03.2015 09:20

    Liczba odwiedzin: 3085

    Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza Równoleżnik Zero, który odbędzie się w dniach 9-11 kwietnia 2015 r. w Mediatece (Pl. Teatralny 5) i Bibliotece Turystycznej (ul.Szewska 78) to wydarzenie skierowane do osób pragnących poczuć klimat podróżowania oraz wspaniała okazja do spotkania z podróżnikami i autorami książek. Tegoroczna edycja będzie poświęcona krajom Ameryki Północnej i Środkowej. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • Spotkanie z podróżnikiem: „Chcieć to móc” – Paweł Kilen w pięć lat po świecie

    Spotkanie z podróżnikiem: „Chcieć to móc” – Paweł Kilen w pięć lat po świecie

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 02.03.2015 10:11

    Liczba odwiedzin: 3104

    Pięcioletnia podróż Pawła Kilena w poszukiwaniu przygody i spełnienia marzeń. Z lekkim zarysem planu i z bardzo małym budżetem. Udowadnia wszystkim, a przede wszystkim sobie, że powiedzenie „Chcieć, to móc” nie jest fikcją. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • WyCHILEoutowana

    WyCHILEoutowana

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 26.09.2014 12:38

    Liczba odwiedzin: 8405

    „Nigdzie indziej na świecie nie ma tylu Niemców, którzy mówią po hiszpańsku i czczą bohatera narodowego o nazwisku O’Higgins”. Właśnie ta, zasłyszana wieki temu opinia na temat Chile pchnęła moje zainteresowania w kierunku owego chudego jak patyk kraju. Choć od tamtego czasu minęło już wiele lat, ciekawość pozostała, ale decyzja o wyjeździe zapadła dopiero niedawno. »

    Tagi: patronat medialny, ameryka południowa, chile, patagonia

  • Czas na debiut – Strefa Darien

    Czas na debiut – Strefa Darien

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 25.09.2014 10:24

    Liczba odwiedzin: 4751

    Książka Michała Zielińskiego to osobisty zapis wrażeń z wyprawy do jednego z najmniej uczęszczanych rejonów świata – południowoamerykańskiej selvy, czyli dżungli. »

    Tagi: patronat medialny

  • Kurs na Indonezję

    Kurs na Indonezję

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 19.09.2014 09:47

    Liczba odwiedzin: 5558

    Karolina i Bartek, para młodych inżynierów z Krakowa i autorów bloga Kurs na Wschód, wkrótce rusza w kolejną podróż. Tym razem zamierzają odwiedzić Indonezję, przyjmując za cel nie tylko relaks pod palmami, ale także zebranie sporej ilości materiału reporterskiego, który ma czytelnikom ich bloga pokazać azjatycki kraj od podszewki. Karolina i Bartek obierają kurs na Indonezję! »

    Tagi: patronat medialny, azja, indonezja

  • 8000 km Across Canada

    8000 km Across Canada

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 01.08.2014 16:09

    Liczba odwiedzin: 5192

    Czy można pokonać pieszo dystans 8000 km w ciągu 8 miesięcy, samotnie, bez większego wsparcia z zewnątrz, mierząc się z różnorodnymi warunkami klimatycznymi oraz terenowymi? Można, trzeba mieć tylko jasno określony cel. A taki z pewnością przyświeca Jakubowi Mudzie, który wraz z początkiem stycznia 2015 roku wybiera się w pieszą wyprawę 8000 km Across Canada, od wybrzeża Pacyfiku aż po Atlantyk. »

    Tagi: patronat medialny, ameryka północna, kanada

  • 850 km, by znaleźć dom

    850 km, by znaleźć dom

    Autor: Anna Kaca

    Data publikacji: 16.07.2014 11:07

    Liczba odwiedzin: 4941

    W tegoroczne wakacje razem z moim czworonogiem pokonam pieszo 800 km, promując adopcje psów aktywnych. Od Karkonoszy po Bieszczady będę prezentować ludziom dwa bardzo aktywne psy, które od wielu lat nie potrafią znaleźć domu. Pokaże również, że wakacje można spędzać ze swoim czworonogiem w fajny dla obu stron sposób. »

    Tagi: patronat medialny

  • Archeolodzy (znowu) w podróży – czyli autostop w Skandynawii tropami wikingów

    Archeolodzy (znowu) w podróży – czyli autostop w Skandynawii tropami wikingów

    Autor: Archeolodzy w podróży

    Data publikacji: 11.07.2014 12:45

    Liczba odwiedzin: 3909

    Minął ponad rok, odkąd grupa archeologów i jeden grafik zdecydowali się na podróż swojego życia, odwiesiła na jakiś czas pracę i studia i wyruszyła do Rosji. Teraz, projekt „Archeolodzy w Podróży” odżywa – w nieco zmienionym składzie (więcej info tutaj: http://archeolodzywpodrozy.blogspot.com/p/o-nas.html) ruszamy tym razem na północ! »

    Tagi: europa, norwegia, skandynawia, patronat medialny

  • Z uśmiechem na (Bliski) Wschód

    Z uśmiechem na (Bliski) Wschód

    Autor: Tomasz Korgol

    Data publikacji: 01.07.2014 11:07

    Liczba odwiedzin: 3587

    Celem mojej najbliższej wyprawy jest Nepal. Trasa wiedzie z Wrocławia przez Węgry, Bułgarię, Rumunię, Turcję, Gruzję, Armenię, Irak (Kurdystan), Iran, Pakistan, Indie, Nepal. Łącznie 15 tysięcy kilometrów, samotnie, autostopem. Wyprawa jest częścią projektu pod nazwą ,,Z uśmiechem na (Bliski) Wschód”. »

    Tagi: patronat medialny, azja, indie, nepal

  • Podróżować to żyć – podsumowanie I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika

    Podróżować to żyć – podsumowanie I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 30.05.2014 11:39

    Liczba odwiedzin: 3450

    W trakcie minionego I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej, któremu patronował między innymi portal Etraveler.pl, słuchacze mieli okazję nie tylko przenieść się w odległe i niezwykle różnorodne części świata, ale i dostali spory zastrzyk inspiracji, po którym na pewno niełatwo będzie wysiedzieć w domu. »

    Tagi: europa, polska, patronat medialny

  • Gobi Expedition 2014

    Gobi Expedition 2014

    Autor: Łukasz Kraka-Ćwikliński

    Data publikacji: 26.05.2014 16:34

    Liczba odwiedzin: 3513

    Wyprawa przez drugą co do wielkości pustynię na świecie zbliża się wielkimi krokami. Do jej rozpoczęcia zostały niespełna dwa miesiące, co sprawia, że jest to dobry moment, by przypomnieć zainteresowanym, na czym polega jej wyjątkowość. »

    Tagi: azja, mongolia, gobi, patronat medialny

  • Festiwal Podróżniczy u Przyrodników

    Festiwal Podróżniczy u Przyrodników

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 26.05.2014 15:10

    Liczba odwiedzin: 2924

    Już w najbliższy piątek (30.05.) rusza w Lublinie Festiwal Podróżniczy u Przyrodników. W programie znalazły się slajdowiska z całego świata: Kolumbia, Antarktyda, Portugalia, Niemcy, Słowenia, Chorwacja) oraz z Polski (Opolszczyzna i Białowieski Park Narodowy). Ideą Festiwalu jest ukazanie piękna i bogactwa przyrody w skrajnie różnych rejonach świata. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • Bałkany Trip 2014

    Bałkany Trip 2014

    Autor: BusTrip into the Wild

    Data publikacji: 12.05.2014 09:20

    Liczba odwiedzin: 12423

    Jak opisać w kilku słowach projekt BusTrip Into The Wild? 26-letni volkswagen T3, siedmioro podróżników i 12 krajów, które chcemy odwiedzić w trzy tygodnie, jak najmniejszym kosztem. »

    Tagi: patronat medialny, europa

  • I Festiwal Podróżniczy Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej

    I Festiwal Podróżniczy Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 28.04.2014 10:02

    Liczba odwiedzin: 20324

    Już 23 i 24 maja rusza w Środzie Wielkopolskiej pierwszy Festiwal Podróżniczy organizowany przez Klub Szalonego Podróżnika. Dwa dni festiwalowe będą składać się z prezentacji prelegentów o „Statuetkę Klubu Szalonego Podróżnika” za najlepszą prezentację podróżniczą, prezentacji filmów oraz relacji podróżniczych zaproszonych gości specjalnych. Poza tym na każdego z uczestników czekają liczne konkursy i atrakcje festiwalowe. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • 4 Żywioły – podróż autostopem dookoła Islandii

    4 Żywioły – podróż autostopem dookoła Islandii

    Autor: Joanna Maślankowska i Adam Wnuk

    Data publikacji: 15.04.2014 11:35

    Liczba odwiedzin: 3825

    1 miesiąc, 2 autostopowiczów i 4 żywioły do pokonania. Podczas miesięcznej wyprawy zasmakujemy dań gotowanych w rozgrzanej ziemi, wykąpiemy się w najwspanialszych wodospadach Europy, staniemy na skraju dwóch ogromnych płyt tektonicznych jednocześnie i (mam nadzieję) nie zostaniemy porwani razem z namiotem przez niezwykle silne wiatry. Wszystko to z dobytkiem na plecach i wyciągniętym w górę kciukiem. »

    Tagi: patronat medialny, europa, islandia

  • I Festiwal Podróżniczy w Środzie Wielkopolskiej

    I Festiwal Podróżniczy w Środzie Wielkopolskiej

    Autor: Etraveler.pl

    Data publikacji: 21.03.2014 14:44

    Liczba odwiedzin: 22374

    24 maja 2014 r. w Ośrodku Kultury w Środzie Wielkopolskiej w ramach Średzkich Sejmików Kultury 2014 odbędzie się I Festiwal Podróżniczy zorganizowany przez poznański Klub Szalonego Podróżnika. W ramach Festiwalu przewidziane są przede wszystkim prelekcje podróżnicze, slajdowiska, dyskusje i spotkania z podróżnikami. Prelegenci przedstawią swoje dotychczasowe podróże po różnych regionach świata i opowiedzą związane z nimi historie, przygody i wrażenia. »

    Tagi: spotkania i imprezy podróżnicze, patronat medialny

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Następna »

Spotkania i imprezy podróżnicze