Dziś jest 19.04.2024

Imieniny obchodzą Adolf, Tymon, Pafnucy, Adolfa

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść


Podobno na świecie istnieją tylko trzy kuchnie: chińska, włoska i turecka. Jako ogromna fanka tej ostatniej, na pytanie zawarte w tytule odpowiadam: WSZYSTKO! Najlepiej w lokalnych restauracyjkach-jadłodajniach czyli Lokanta. Kuchnia turecka to temat rzeka, dlatego wymienię tu jedynie moje osobiste "top ten", których wg mnie obowiązkowo należy w Turcji skosztować:

1. İskender kebab - cienkie plastry jagnięcego mięsa na podkładzie z pide (ciasta przypominającego pizzę) i jogurtu, polewane sosem pomidorowym i roztopionym masłem, podawany zazwyczaj z grilowanymi warzywami.

2. Baklava - przesłodki i przepyszny turecki deser! Niewielkie prostokątne kawałki przypominają ciasto francuskie (tutejsze cienkie płaty ciasta, z którego robiona jest baklava, to yufka), w środku zaś znajdziemy nadzienie orzechowe, najczęściej z pistacji. Wszystko polane syropem cukrowym. Uwaga! Uzależnia!

3. Sarma - przypominające gołąbki zawiniątka z liści winogron z mięsem mielonym i ryżem, jeden z wielu specjałów z serii meze, czyli tureckich przystawek.

4. Patlıcan dolması (wym. "patlydżan dolmasy") - bakłażan faszerowany mięsem mielonym i ryżem, również z serii meze;

5. Mercimek (wym. "merdżimek") - czyli zupa-krem z soczewicy. Na pierwszy rzut oka (języka?) nieco mdława, ale po dodaniu sproszkowanego chilli i wyciśniętego soku z cytryny nabiera niepowtarzalnego smaku!

6. Gözleme - jeśli nie mówi Wam nic określenie "podpłomyk", zapytajcie rodziców lub dziadków. Właśnie na bazie tego prostego placka z wody i mąki powstają tureckie gözleme, przez samych Turków w uproszczeniu na potrzeby turystów nazywane "pancakes". Oryginalne tureckie gözleme są wytrawne i bezmięsne, z nadzieniem ze słonego sera lub ziemniaków i cebuli.

7. Ayran - napój na bazie jogurtu naturalnego, który w Turcji jest jest tak popularny, że został dodany do menu w tureckich McDonaldach ;) spożywany do posiłków świetnie gasi pragnienie i łagodzi "ostre" wrażenia pikantnej kuchni tureckiej.

8. Köfte - kotleciki z mielonej jagnięciny, rewelacyjnie przyprawione i zwykle w towarzystwie grillowanych warzyw.

9. Lahmacun (wym. "lamadżun") - zwany niekiedy "turecką pizzą" (podobnie jak pide), to cienki placek z bardzo drobno posiekanym mięsem i warzywami, najlepiej smakuje skropiony sokiem z cytryny i posypany natką pietruszki.

10. Midye - czyli małże, faszerowane ryżem i oczywiście skropione sokiem z cytryny, sprzedawane w skorupkach na prowizorycznych stoiskach na ulicach dużych miast (zwłaszcza w Stambule) jako szybka przekąska. Jedna sztuka kosztuje ok. 0,50 - 1 TL.

Osobną historią są tradycyjne tureckie śniadania (Türk Kahvaltısı), serwowane w restauracjach nawet do godziny 14 ;) Składają się najczęściej z 2-3 rodzajów serów, 2 rodzajów oliwek, pomidorów, ogórków, jajek (na twardo lub w postaci jajecznicy), miodu, marmolady, pieczywa i nielimitowanych dolewek herbaty. Takie niezwykle obfite śniadanie w lokancie kosztuje od 5 do 15 TL i wystarcza na zaspokojenie głodu dla dwóch osób na pół dnia.

Uwaga! Kiedy prosicie o kebab w Turcji, kebapçı, czyli sprzedawca kebabu może zadać wam pytanie: "z mięsem czy z kurczakiem?" ;)

Turcja

Tradycyjne tureckie śniadanie. Fot. Anna Wojciechowska


Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące