Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

  • Czerwony pył, czerwone wino i czerwone latarnie, czyli Nowa Południowa Walia

    Czerwony pył, czerwone wino i czerwone latarnie, czyli Nowa Południowa Walia

    Autor: Tomasz Pakuła

    Data publikacji: 06.09.2012 13:25

    Liczba odwiedzin: 7641

    Planowanie podróży dostarcza mi często nie mniej frajdy niż samo podróżowanie. Ekscytacja jaka towarzyszy mi przy układaniu trasy i poznawaniu miejsc, do których dopiero zamierzam pojechać, sprawia, że czuję w sobie ducha odkrywców i prowadzi w nieznane bez żadnych ograniczeń. Dziś inspirując się kieliszkiem australijskiego Shiraz i nieco rozleniwiony promieniami letniego słońca pozwoliłem, by moje myśli poniosły mnie do miejsc z map i albumów, które właśnie przeglądałem – prosto na Terra Australis. »

  • Po co torba kangurowi?

    Po co torba kangurowi?

    Autor: Tomasz Pakuła

    Data publikacji: 13.08.2012 15:54

    Liczba odwiedzin: 11638

    Hipotez jest bez liku, ale właśnie po to urządzamy „Awanturę w kraju kangurów” by je wszystkie sprawdzić! »

  • Australijska gorączka złota

    Australijska gorączka złota

    Autor: Tomasz Pakuła

    Data publikacji: 25.07.2012 10:44

    Liczba odwiedzin: 17733

    Historia 70-kilowej bryły złota, znalezionej w Ballarat półtora wieku temu, wciąż rozpala wyobraźnię perspektywą bogactwa, jakby to było wczoraj. „Welcome Nugget”, bo tak nazwano złoty samorodek, wart byłby dziś trzy i pół miliona dolarów! Wierząc, że i mi się poszczęści, ruszam na spotkanie z przygodą, a w moich żyłach tli się już gorączka złota. »

  • Jak najbliżej – jak najdalej. Rozmowa z Andrzejem Pasławskim

    Jak najbliżej – jak najdalej. Rozmowa z Andrzejem Pasławskim

    Autor: Tomasz Pakuła

    Data publikacji: 23.03.2012 08:45

    Liczba odwiedzin: 36951

    Andrzej Pasławski – krakowianin, zakochany w Bałkanach podróżnik, instruktor i pasjonat fotografii. W latach 80-tych współpracował jako fotoreporter w redakcjach dwóch gazet krakowskich. Obecnie kieruje Agencją Kulturalno-Artystyczną PROXIMA, a na pokazach i slajdowiskach dzieli się swoimi barwnymi wrażeniami i przebogatym doświadczeniem. »

  • Egzotyczne smaki Wietnamu

    Egzotyczne smaki Wietnamu

    Autor: Tomasz Pakuła

    Data publikacji: 01.03.2012 20:41

    Liczba odwiedzin: 25135

    Słynąca z wyrazistych, świeżych smaków i pomysłowo skomponowanych dań, wietnamska sztuka gotowania ewidentnie wyróżnia się wśród innych kuchni dalekiej Azji. Powszechnie uznawana przez ekspertów za jedną z najzdrowszych kuchni świata, wietnamska kuchnia jest doceniana za świeżość składników, bogactwo warzyw i owoców morza oraz znikome użycie oleju. »

  • Sa Pa – kraina z innej bajki

    Sa Pa – kraina z innej bajki

    Autor: Tomasz Pakuła

    Data publikacji: 22.02.2012 09:34

    Liczba odwiedzin: 7683

    Region Sa Pa, położony na wschodnim wyniesieniu Himalajów, jest egzotyczny nawet dla samych Wietnamczyków. To miejsce zamieszkiwane przez barwne mniejszości narodowe, żyjące wciąż w bardzo tradycyjny sposób. Miejsce, gdzie życie zaczyna się wcześniej i wcześniej się kończy. »

  • Nieznany Wietnam

    Nieznany Wietnam

    Autor: Tomasz Pakuła

    Data publikacji: 09.02.2012 00:47

    Liczba odwiedzin: 26681

    Z czym się kojarzy Wietnam? Z budkami i handlarzami na nieistniejącym już dziś Jarmarku Europa? Z „Czasem Apokalipsy” Francisa Coppoli i „Plutonem” Oliviera Stone’a? Ze skeczem kabaretu Ani Mru-Mru? Z komunizmem i tzw. trzecim światem? Trudnym językiem? Czy tak jest w istocie? Kiedy odkryłem niezwykły koloryt tego kraju w przyrodzie, ludziach i niezrównanej wietnamskiej kuchni, spojrzałem na niego innymi oczami. »

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19