Dziś jest 25.04.2024

Imieniny obchodzą Jarosław, Marek, Elwira, Kaliksta

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Kuchnia Albanii jest zbliżona do kuchni sąsiednich krajów bałkańskich, i tak jak u bliskich sąsiadów znaleźć w niej można wyraźne wpływy tureckie.

Typowo albańskim smakołykiem jest byrek, tania i bardzo popularna przekąska, którą możemy kupić i w piekarniach, i w przydrożnych budkach z jedzeniem, i w restauracjach. Dodajmy, że sława byrka już dawno temu przekroczyła granice Albanii – przekąskę, w mniej bądź bardziej podobnej postaci możemy spotkać na całych Bałkanach. Byrek jest to rodzaj placka ze zwiniętego ciasta z farszem mięsnym, warzywnym, serowym, kosztuje niewiele (ok. 50 leków) i z powodzeniem może służyć za śniadanie czy dodatek do obiadu.

Inną smaczną oraz tanią przekąską bardzo popularną wśród Albańczyków jest suflak. To kawałki drobno krojonego pieczonego mięsa wieprzowego lub drobiowego, przypominające grecki gyros lub turecki kebab. Suflak je się z frytkami, sałatkami oraz chlebem pita. Często podaje się również jogurt (kos), bardzo praktyczny w upalne dni, których w Albanii nie brakuje.

Albańczycy uwielbiają kawę, co każdy turysta przybywający do tego kraju dostrzeże w mig – w każdym mieście, nawet małej miejscowości gdzieś w górach znajduje się kilka knajp serwujących wyłącznie napoje, wśród których prym wiedzie kawa, zazwyczaj z ekspresu, podawana w niewielkich filiżankach i z dodatkiem szklanki wody. Zwłaszcza w hotelach zdarza się czasem, że do śniadania najpierw podadzą nam szklankę mleka, a dopiero potem filiżankę kawy lub herbaty (znacznie rzadziej pijanej w Albanii).

Z napojów alkoholowych popularna jest oczywiście wyrabiana z owoców, często z winogron, rakia, której jest tyle gatunków, ilu autorów tego mocnego trunku. Popularny jest też koniak (słynny „Skanderbeg” nazwany tak od imienia bohatera narodowego Albanii). Poza tym pija się wino oraz piwo (birra, np. Tirana, Korcza).

Jeśli chodzi o zgłębianie albańskich kulinariów, to akurat z tym turysta nie ma żadnego problemu. Mnogość restauracji tych bardziej i tych mniej wykwintnych, barów, budek z jedzeniem, bazarowych stoisk, kawiarni służy poznawaniu albańskiej kuchni.

Potrawy, desery, napoje etc., z którymi na pewno spotkacie się w Albanii:

Byrek – tania i popularna przekąska, zawijana ciasto wypełnione farszem mięsnym, serowym lub warzywnym.

Suflak – cienko pokrojone i podsmażane mięso drobiowe lub wieprzowe, podawane z frytkami, surówką i chlebem pita.

Qofte – grillowane kotleciki robione z podwójnie mielonego mięsa baraniego oraz zmieszanego z nim mięsa wołowego.

Pilaf – uprażony ryż, który podaje się z warzywami, mięsem oraz wieloma przyprawami

Kos – naturalny jogurt.

Frutti e detit – owoce morza, powszechnie dostępne w restauracjach prowadzonych na wybrzeżu.

Kaçkaval – twardy ser żółty, dostępny w każdym markecie.

Albania – najciekawsze miejsca

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące