Dziś jest 29.12.2024
Imieniny obchodzą Dawid, Tomasz, Gosław, Dominik
Autor: Marta Nogas
Data publikacji: 06.07.2011 15:33
Liczba odwiedzin: 7239
Tagi: europa, czechy, kuchnia, marta nogas, kuchnia artykuły
Kuchnia czeska jest niemałym wyzwaniem. Zarówno dla kucharzy, jak i osób o delikatnych żołądkach i słabych głowach. Tradycyjne jedzenie składa się z mięs, ciężkich mącznych potraw, tłustych sosów i hektolitrów piwa. Wegetarianie i chudawe modelki ciągle na diecie niechybnie umarliby tu z głodu.
Piwo, piwo i jeszcze raz piwo
Nigdzie nie ma takiego piwa jak w Czechach. To właśnie z tego kraju pochodzą dwie słynne na cały świat marki Pilzner Urquell i Budwaiser. Czechy są światowym liderem w spożyciu piwa – mieszkaniec kraju nad Wełtawą pije średnio od 150 do 170 litrów piwa rocznie.
Cała Czeska Republika usiana jest małymi lokalnymi browarami. Są one silnym filarem lokalnego patriotyzmu – Czesi bardzo przywiązują się do swoich ulubionych marek, do których najczęściej należą te pochodzące z ich regionu. Małych browarów jest w całych Czechach około 40, do tego dodać należy około 50 dużych browarów oraz około 20 restauracji z mini browarami. Najstarsza a zarazem najsłynniejsza jest praska hospoda „U Fleku” istniejąca (i produkująca własne piwo) nieprzerwanie od XV wieku.
Piwo w Czechach spożywa się przy wielu okazjach. Doskonale pasuje do ciężkich posiłków, o których będzie jeszcze mowa. Bywa często najtańszym trunkiem w menu (wliczając w poczet trunków wodę mineralną). Czeskie piwo jest bardziej gorzkie niż polskie, zwykle słabsze. Ze względu na zawartość ekstraktu chmielowego wyróżnia się piwa lekkie (dziesiątka), które cieszą się największą popularnością lub pełne (dwunastka). Sporadycznie dostać można również mocne o zawartości ekstraktu 15 i więcej.
Piwo jest dla Czechów napojem narodowym; to oznacza, że jego spożycie jest bogate w zwyczaje i rytuały, którym lepiej się nie przeciwstawiać. Standardowo w czeskiej hospodzie otrzymamy porcję półlitrową. Znajdą się też kufle mniejsze, ale o nie trzeba specjalnie poprosić. Dobry czeski kelner, zjawia się z propozycją (lub po prostu kolejnym piwem), zanim gość zobaczy dno kufla. Kolejne zamówienia naliczane są w specyficzny sposób – na stole kładziona jest kartka, na której, po każdym zamówionym piwie, pojawia się kolejna kreska.
Lanie piwa też jest rodzajem sztuki, nikt go nie będzie skąpił, częstokroć mocno spienione piwo przelewa się przez kufel. Piana powinna być gęsta, dwuwarstwowa. Optymalne temperatury dla piwa ciemnego i jasnego różnią się miedzy sobą o kilka stopni; odpowiednie schłodzenie piw jest sprawą honoru piwiarni. Niedopuszczalne jest złamanie piwa – dolanie nowej porcji do resztek na dnie kufla. Takie rzeczy praktycznie się nie zdarzają.
Co oczywiste, nie tylko Czesi kochają swoje piwo. Cieszy się ono również dużym powodzeniem pośród innych nacji. Turyści w Czechach wydatnie wspomagają gospodarzy w spożyciu piwa, wyrabiając 15 proc. normy. Ci, którym samo picie browaru nie wystarcza, znajdą się też inne piwne atrakcje.
W wielu miastach znajdują się muzea piwowarstwa; udostępnionych dla zwiedzających jest wiele browarów. Warto wybrać się na taką wycieczkę szczególnie w Pilznie, gdzie w XIX wieku wynaleziona i wprowadzona w życie została metoda dolnej fermentacji piwa, będąca przełomem w rozwoju piwowarstwa. W wielu miastach i miasteczkach organizowane są festiwale piwa (najwspanialsze z nich odbywają się w Pilznie), bogate w takie atrakcje jak na przykład rzut beczką piwa, tańce z kuflem na głowie, referenda piwne i wiele innych.
Specjalne wyzwanie czeka na cyklistów. W Czechach znajduje się kilka piwnych ścieżek rowerowych. Najsłynniejsze z nich związane są z browarem Radegast, mają po 50 km długości i około 40 gospód lub pubów rozsianych wzdłuż trasy. Ciężko stwierdzić jak długo trwa pokonanie tego dystansu – w każdej gospodzie można wziąć kartkę lub pieczątkę potwierdzającą obecność. Jednak zatrzymywanie się co kilometr nie służy pobijaniu rekordów szybkości. Wydawałoby się, że korzystanie z dobrodziejstw mijanych pubów uniemożliwia w ogóle jazdę na rowerze. Faktem jest, że takie trasy są dostępne i cieszą się dużą popularnością.
Czesi wykazują się dużą pomysłowością, szukając dla swojego ulubionego trunku nowych zastosowań. Dowodem na istnienie tego zjawiska może być zainteresowanie, jakim cieszy się wśród zakochanych piwo marki „Primator Double” zwane też czarną viagrą. Natomiast w Chodovej Planie, w browarze Chodovar powstało pierwsze w świecie piwne SPA. Niepasteryzowane piwo drożdżowe odmładza, zawarta w nim witamina B przyczynia się do regeneracji i nawilżania naskórka.
Wszystkie te rewelacje sprawiają, że bardzo trudno oddzielić piwo od czeskiej kultury, stylu życia czy po prostu codzienności. Mówi się, że Czechy poznaje się przez piwo tam wypite i być może jest to prawda. Na pewno wiedza o zwyczajach związanych z piciem piwa pomogą lepiej zrozumieć Czechów i ich obyczajowość.
Jedzenie
Kuchnia czeska to nie tylko piwo, choć łatwo się w tym trunku zatracić. Tradycyjne czeskie dania zdają się być pomyślane w ten sposób, by do piwa pasowały.
Najbardziej rozpowszechnioną potrawą jest vepřo-knedlo-zelo, czyli pieczeń wieprzowa z knedlikiem i kapustą. Do innych popularnych mięs spożywanych w Czechach należą kaczki i gęsi, wołowina, jak również potrawy z dziczyzny. W regionach południowych, zwłaszcza w pobliżu stawów hodowlanych i rzek, często serwowane są ryby – pstrągi, szczupaki, sandacze i karpie.
Do mięs i ryb najczęściej podaje się słynne knedliki – ziemniaczane (bramborowe) lub bułczane (huskowe). Knedliki czasem zastępowane są przez frytki (o wdzięcznej nazwie hranolki), zwykle jednak to one pełnią rolę głównego dodatku. Przyrządza się je na wiele różnych sposobów zarówno na słono, jak i na słodko. Te ostatnie są nadziewane owocami i udekorowane bitą śmietaną.
Warte uwagi są zupy przygotowywane przez Czechów. Równie popularne jak u nas, różnią się jednak doborem składników i sposobem przyrządzania. Spośród nich szczególnie smaczne są: kartoflanka, zupa z soczewicy, cebulowa i czosnkowa. To zupy ciężkie, bardzo sycące i pełne smaku. Nieprzygotowanym na czeską ucztę talerz tej pożywnej strawy może wystarczyć, by zaspokoić apetyt.
Jeśli jednak znajdziemy jeszcze choć trochę miejsca w żołądku, warto skusić się na czeskie sery lub dania słodkie, podawane na deser. Wśród serów króluje twarożek ołomuniecki. Spotkać możemy się także z serami pleśniowymi, marynowanymi, zapiekanymi. Stanowią świetną przekąskę do piwa.
Słodycze czeskie to wspomniane już słodkie, owocowe knedliki, ale również oplatky, palačinky, frgale, perniky, hořické trubičky. Opłatki nie są odpowiednikiem naszych opłatków; tak w kraju na Wełtawą nazywają się wafle i są przyrządzane w specjalny sposób. Na zachodzie Czech, w regionie uzdrowiskowym, gdzie jada się je najczęściej możemy kupić jeszcze ciepłe opłatki na ulicy i rozkoszować się ich słodyczą. Palačinky to naleśniki na słodko, najczęściej z owocami i bitą śmietaną, czasem z lodami. Frgalami nazywane są kołacze wypiekane na Morawach od ponad 200 lat, hořické trubičky to rurki z kremem, bardzo popularne „małe co nieco”. Najlepsze pierniki (pernyky) w Czechach pochodzą z Pardubic; do ich wypieku wykorzystuje się dużo różnych przypraw, stąd bierze się ich aromat i intensywny smak.
Jak widać, kuchnia czeska nie należy ani do najzdrowszych, ani do najlżejszych. W tradycyjnych restauracjach ciężko o dania dietetyczne lub wegetariańskie – zdawać by się mogło, że Czesi serwują mięso i piwo niemal wszędzie. Jeśli jednak zdecydujemy, że urlop w Czechach może być również urlopem od zdrowego odżywiania się, możemy spodziewać się intensywnych i zaskakujących przeżyć kulinarnych. Czego chciałabym wszystkim turystom odwiedzającym Czeską Republikę życzyć.
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.04.2015 15:35
Liczba odwiedzin: 16608
Zapraszamy na relację Ani i Staśka Szloser ze zdobycia najwyższego szczytu Afryki oraz krótkiego pobytu w parkach narodowych i na Zanzibarze. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 27.04.2015 13:30
Liczba odwiedzin: 11888
Jeszcze pół wieku temu Nepal był zamknięty dla wszystkich zwiedzających. W ostatnich dekadach zamienił się w Mekkę dla ludzi kochających góry, przyrodę i egzotyczną, azjatycką kulturę. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 07.04.2015 08:39
Liczba odwiedzin: 178138
Australia oczarowuje! Ogromne przestrzenie, dzikie krajobrazy, przedziwne zwierzęta, które można spotkać tylko tam, ciekawa kultura, a do tego chyba najbardziej wyluzowani ludzie na świecie. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.03.2015 08:27
Liczba odwiedzin: 207475
Ośmioosobowa grupa studentów z Rzeszowa i okolic lubi udowadniać, że chcieć równa się móc. Wierni tej idei co roku wyruszają w podróż leciwym busem z 1988 r. Na koncie mają już cztery wyprawy, a teraz przygotowują się do następnej. Tym razem celem są Stany Zjednoczone, które zamierzają przejechać wzdłuż i wszerz w trakcie dwumiesięcznej eskapady. »
Tagi: patronat medialny, ameryka północna, stany zjednoczone
Autor: Źródło: materiały promocyjne
Data publikacji: 25.03.2015 09:20
Liczba odwiedzin: 8277
Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza Równoleżnik Zero, który odbędzie się w dniach 9-11 kwietnia 2015 r. w Mediatece (Pl. Teatralny 5) i Bibliotece Turystycznej (ul.Szewska 78) to wydarzenie skierowane do osób pragnących poczuć klimat podróżowania oraz wspaniała okazja do spotkania z podróżnikami i autorami książek. Tegoroczna edycja będzie poświęcona krajom Ameryki Północnej i Środkowej. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 02.03.2015 10:11
Liczba odwiedzin: 7242
Pięcioletnia podróż Pawła Kilena w poszukiwaniu przygody i spełnienia marzeń. Z lekkim zarysem planu i z bardzo małym budżetem. Udowadnia wszystkim, a przede wszystkim sobie, że powiedzenie „Chcieć, to móc” nie jest fikcją. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 26.09.2014 12:38
Liczba odwiedzin: 42314
„Nigdzie indziej na świecie nie ma tylu Niemców, którzy mówią po hiszpańsku i czczą bohatera narodowego o nazwisku O’Higgins”. Właśnie ta, zasłyszana wieki temu opinia na temat Chile pchnęła moje zainteresowania w kierunku owego chudego jak patyk kraju. Choć od tamtego czasu minęło już wiele lat, ciekawość pozostała, ale decyzja o wyjeździe zapadła dopiero niedawno. »
Tagi: patronat medialny, ameryka południowa, chile, patagonia
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 25.09.2014 10:24
Liczba odwiedzin: 9169
Książka Michała Zielińskiego to osobisty zapis wrażeń z wyprawy do jednego z najmniej uczęszczanych rejonów świata – południowoamerykańskiej selvy, czyli dżungli. »
Tagi: patronat medialny
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 19.09.2014 09:47
Liczba odwiedzin: 11527
Karolina i Bartek, para młodych inżynierów z Krakowa i autorów bloga Kurs na Wschód, wkrótce rusza w kolejną podróż. Tym razem zamierzają odwiedzić Indonezję, przyjmując za cel nie tylko relaks pod palmami, ale także zebranie sporej ilości materiału reporterskiego, który ma czytelnikom ich bloga pokazać azjatycki kraj od podszewki. Karolina i Bartek obierają kurs na Indonezję! »
Tagi: patronat medialny, azja, indonezja
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 01.08.2014 16:09
Liczba odwiedzin: 9039
Czy można pokonać pieszo dystans 8000 km w ciągu 8 miesięcy, samotnie, bez większego wsparcia z zewnątrz, mierząc się z różnorodnymi warunkami klimatycznymi oraz terenowymi? Można, trzeba mieć tylko jasno określony cel. A taki z pewnością przyświeca Jakubowi Mudzie, który wraz z początkiem stycznia 2015 roku wybiera się w pieszą wyprawę 8000 km Across Canada, od wybrzeża Pacyfiku aż po Atlantyk. »
Tagi: patronat medialny, ameryka północna, kanada
Autor: Anna Kaca
Data publikacji: 16.07.2014 11:07
Liczba odwiedzin: 10903
W tegoroczne wakacje razem z moim czworonogiem pokonam pieszo 800 km, promując adopcje psów aktywnych. Od Karkonoszy po Bieszczady będę prezentować ludziom dwa bardzo aktywne psy, które od wielu lat nie potrafią znaleźć domu. Pokaże również, że wakacje można spędzać ze swoim czworonogiem w fajny dla obu stron sposób. »
Tagi: patronat medialny
Autor: Archeolodzy w podróży
Data publikacji: 11.07.2014 12:45
Liczba odwiedzin: 8385
Minął ponad rok, odkąd grupa archeologów i jeden grafik zdecydowali się na podróż swojego życia, odwiesiła na jakiś czas pracę i studia i wyruszyła do Rosji. Teraz, projekt „Archeolodzy w Podróży” odżywa – w nieco zmienionym składzie (więcej info tutaj: http://archeolodzywpodrozy.blogspot.com/p/o-nas.html) ruszamy tym razem na północ! »
Tagi: europa, norwegia, skandynawia, patronat medialny
Autor: Tomasz Korgol
Data publikacji: 01.07.2014 11:07
Liczba odwiedzin: 10266
Celem mojej najbliższej wyprawy jest Nepal. Trasa wiedzie z Wrocławia przez Węgry, Bułgarię, Rumunię, Turcję, Gruzję, Armenię, Irak (Kurdystan), Iran, Pakistan, Indie, Nepal. Łącznie 15 tysięcy kilometrów, samotnie, autostopem. Wyprawa jest częścią projektu pod nazwą ,,Z uśmiechem na (Bliski) Wschód”. »
Tagi: patronat medialny, azja, indie, nepal
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.05.2014 11:39
Liczba odwiedzin: 6773
W trakcie minionego I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej, któremu patronował między innymi portal Etraveler.pl, słuchacze mieli okazję nie tylko przenieść się w odległe i niezwykle różnorodne części świata, ale i dostali spory zastrzyk inspiracji, po którym na pewno niełatwo będzie wysiedzieć w domu. »
Tagi: europa, polska, patronat medialny
Autor: Łukasz Kraka-Ćwikliński
Data publikacji: 26.05.2014 16:34
Liczba odwiedzin: 8800
Wyprawa przez drugą co do wielkości pustynię na świecie zbliża się wielkimi krokami. Do jej rozpoczęcia zostały niespełna dwa miesiące, co sprawia, że jest to dobry moment, by przypomnieć zainteresowanym, na czym polega jej wyjątkowość. »
Tagi: azja, mongolia, gobi, patronat medialny
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 26.05.2014 15:10
Liczba odwiedzin: 6841
Już w najbliższy piątek (30.05.) rusza w Lublinie Festiwal Podróżniczy u Przyrodników. W programie znalazły się slajdowiska z całego świata: Kolumbia, Antarktyda, Portugalia, Niemcy, Słowenia, Chorwacja) oraz z Polski (Opolszczyzna i Białowieski Park Narodowy). Ideą Festiwalu jest ukazanie piękna i bogactwa przyrody w skrajnie różnych rejonach świata. »
Autor: BusTrip into the Wild
Data publikacji: 12.05.2014 09:20
Liczba odwiedzin: 71104
Jak opisać w kilku słowach projekt BusTrip Into The Wild? 26-letni volkswagen T3, siedmioro podróżników i 12 krajów, które chcemy odwiedzić w trzy tygodnie, jak najmniejszym kosztem. »
Tagi: patronat medialny, europa
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 28.04.2014 10:02
Liczba odwiedzin: 181351
Już 23 i 24 maja rusza w Środzie Wielkopolskiej pierwszy Festiwal Podróżniczy organizowany przez Klub Szalonego Podróżnika. Dwa dni festiwalowe będą składać się z prezentacji prelegentów o „Statuetkę Klubu Szalonego Podróżnika” za najlepszą prezentację podróżniczą, prezentacji filmów oraz relacji podróżniczych zaproszonych gości specjalnych. Poza tym na każdego z uczestników czekają liczne konkursy i atrakcje festiwalowe. »
Autor: Joanna Maślankowska i Adam Wnuk
Data publikacji: 15.04.2014 11:35
Liczba odwiedzin: 8362
1 miesiąc, 2 autostopowiczów i 4 żywioły do pokonania. Podczas miesięcznej wyprawy zasmakujemy dań gotowanych w rozgrzanej ziemi, wykąpiemy się w najwspanialszych wodospadach Europy, staniemy na skraju dwóch ogromnych płyt tektonicznych jednocześnie i (mam nadzieję) nie zostaniemy porwani razem z namiotem przez niezwykle silne wiatry. Wszystko to z dobytkiem na plecach i wyciągniętym w górę kciukiem. »
Tagi: patronat medialny, europa, islandia
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 21.03.2014 14:44
Liczba odwiedzin: 288849
24 maja 2014 r. w Ośrodku Kultury w Środzie Wielkopolskiej w ramach Średzkich Sejmików Kultury 2014 odbędzie się I Festiwal Podróżniczy zorganizowany przez poznański Klub Szalonego Podróżnika. W ramach Festiwalu przewidziane są przede wszystkim prelekcje podróżnicze, slajdowiska, dyskusje i spotkania z podróżnikami. Prelegenci przedstawią swoje dotychczasowe podróże po różnych regionach świata i opowiedzą związane z nimi historie, przygody i wrażenia. »
Autor: Z indexem w podróży
Data publikacji: 04.12.2013 11:29
Liczba odwiedzin: 128486
Do tej pory w ramach naszego projektu odwiedziliśmy 23 kraje na dwóch kontynentach, przejeżdżając 22,5 tys. km. Auto pchaliśmy już około 100 razy. Zużyliśmy dwa silniki i hektolitry oleju silnikowego. Każdą z naszych wypraw relacjonowaliśmy za pośrednictwem środków masowego przekazu. Nawiązaliśmy łącznie współpracę z 50 firmami i organizacjami. Coraz więcej osób zagląda na nasze strony. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 26.11.2013 12:46
Liczba odwiedzin: 137158
Dlaczego podróżujemy, czy podróże naprawdę kształcą, co nam dają i co my dajemy tym, których spotykamy na bezdrożach? »
Powered by Webspiro.