Dziś jest 19.04.2024
Imieniny obchodzą Adolf, Tymon, Pafnucy, Adolfa
Strona główna
4 Myśl – Co Jeść. Fot. Beata Murawska
W Francji jest mnóstwo świetnych lokali- zarówno tradycyjnych restauracji, jak i maleńkich auberges (zajazdy), w których często podaje się tylko jeden zestaw dań przyrządzonych w produktów z własnego ogródka. Bary szybkiej obsługi zaczęły się pojawiać w supermarketach i na głównych ulicach dopiero niedawno. Należy jednak podkreślić, że Francuzi zawsze lubili szybkie dania. Każdy region ma własne specjalności- w Normandii sosy śmietanowe, na południowym zachodzie tradycyjne confit z kaczki gęsi, na wschodzie choucroute (kiszona kapusta), w Burgundii coq au vin (kurczak w sosie z czerwonego wina) Na wybrzeżu zawsze warto skorzystać z okazji i spróbować wspaniałych owoców morza. Francuska kuchnia jest wyśmienita i warta swojej ceny. Jedynie w Paryżu lub na Lazurowym Wybrzeżu można się czasem natknąć na wyjątki od tej reguły. Najlepiej decydować się na potrawy regionalne, które najprawdopodobniej będą świeże i doskonale przyrządzone. Wegetarianizm nie cieszy się we Francji zbyt dużą popularnością-wybór dań bezmięsnych jest dość ograniczony. Zawsze stawiam na lokalne jedzenie i polecam to każdemu. Warto będąc w restauracji podpytać się o miejscowe smakołyki.
Kawa z Francji. Fot. Michał Lachowicz
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.