Dziś jest 15.08.2025

Imieniny obchodzą Maria, Napoleon, Arnolf, Arnulf

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść



Bar Porto Paradiso na imprezowej plaży Vromolimnos

Restauracja Anemos zlokalizowana niedaleko Kościoła, z pięknym widokiem na port. Fot. Sladjana Efremova



Bez cienia przesady można uznać, że podstawy europejskiej cywilizacji miały miejsce w starożytnej Grecji. Tamtejsza kuchnia nie jest wyjątkiem! Nie dziwi nikogo, że królują tutaj świeże ryby, które konkurują z ulubioną jagnięciną. Z mięs jada się także cielęcinę, zaś wołowinę rzadziej, gdyż nie ma tu dobrych warunków do hodowli bydła- na licznych łączkach Skiathos królują kozy.

Z warzyw najbardziej popularne są: pomidor, bakłażan, czy też cukinia. W Grecji je się bezlik owoców, dlatego na bazarach w centrum natkniemy się na melony, soczyste i tanie arbuzy, jabłka, gruszki, migdały i figi. Często też będziemy spotykać na swej drodze drzewa obsiane pomarańczami i cytrynami.

Niekwestionowaną królową greckiej kuchni jest oliwka i pozyskiwana z niej oliwa… Faktem jest, że sałatka grecka - zwana tutaj sałatką wiejską („choriatiki salata”) - nigdzie nie smakuje tak jak w samej Grecji!

Grecy na Skiathos jadają posiłki o dość późnej godzinie, co jest wynikiem specyficznego stylu życia mieszkańców krajów śródziemnomorskich. W porze typowej dla nas na obiad, oni ucinają sobie popołudniową sjestę… Dlatego też najobfitszym daniem dnia jest kolacja, obok lekkiego śniadania i obiadu.

Bar Porto Paradiso na imprezowej plaży Vromolimnos

Bar Porto Paradiso na imprezowej plaży Vromolimnos. Fot. Sladjana Efremova



Najpopularniejsze greckie dania:



Startery

Taramosalata - pasta z ikry rybiej;
Tsatsiki - dip, czyli rodzaj gęstego sosu sporządzonego z ogórka i jogurtu;
Mezedhes – talerz przystawek;

Dania

Musaka - danie z warstwy ziemniaków, mielonego mięsa jagnięcego i bakłażanów w sosie beszamelowym;
Potrawy z ryb – w menu otrzymamy informację, czy potrawy są wykonane z mrożonych, czy też świeżych ryb;
Souvlákia – szaszłyki z marynowanej jagnięciny i warzyw (papryki, cukini, małych cebulek i dużych liści laurowych);
Gyros - mięso opiekane na rożnie, podawane w bułce pita z warzywami, domowymi frytkami i sosem; moim zdaniem najlepszy gyros na wyspie można dostać w niebieskiej budce na rogu, mieszczącej się mniej-więcej w połowie ulicy Papadiamatis, sprytnie zarządzanej przez starszą panią i jej dwóch synów;

Napoje

Oprócz tradycyjnego wina Grecja ma także inne napoje alkoholowe.
Ouzo - grecka wódka anyżowa;
Metaxa - miejscowe brandy; do wyboru mamy trzy-, pięcio- i siedmiogwiazdkowe warianty; przyjęła się zasada, że każda dodatkowa gwiazdka „poprawia” smak;
Piwo – w sklepach spożywczych natkniemy się na greckie piwo Mythos, ale też niemieckiego Amstela i holenderskiego Heinekena;
Napoje bezalkoholowe – ciekawostką jest, że Fanta nigdzie indziej nie smakuje lepiej niż na Skiathos, sprawdźcie to sami; warto też spróbować barwnej lemoniady sprzedawanej w barach plażowych oraz świeżo wyciskanych soków, które serwuje niemal każdy punkt gastronomiczny;

Bar Porto Paradiso na imprezowej plaży Vromolimnos

Restauracja Wind Mill. Fot. Sladjana Efremova


Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące