Dziś jest 25.04.2024

Imieniny obchodzą Jarosław, Marek, Elwira, Kaliksta

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Serbowie cenią sobie dobrą kuchnie. Docenią ją również przyjeżdżający tutaj turyści. Może oprócz wegetarian, bo ci będą mieli ciężkie życie w tej obfitujące w mięso krainie.

Serbowie w przeciwieństwie do Polaków jedzą dużo mięsa grillowanego ( roštilj). Właśnie ten sposób przygotowywania uważa się za typowo serbski. Najczęściej podawanym rodzajem jest wieprzowina i jagnięcina (jagnię z rożna to jedno z popisowych dań). Bardzo popularne są potrawy wykorzystujące mięso mielone. Nie można nie spróbować pljeskavicy, tutejszej wersji hamburgera. Popularne są też ćevapčići czyli, małe roladki z mięsa mielonego podawane z cebulą i ciepłym chlebem, tutejsza wariancja na temat „gołąbków” czyli sarma, mięso pieczone w kapuście kiszonej- podvarak , także musaka będąca mieszanką wołowiny lub wieprzowiny z jajkami i ziemniakami a następnie zapieczona.

Serbska kuchnia obfituje w liczne zupy i gulasze (warto spróbować bardzo popularnej zupy rybnej) ale także w nadziewane warzywa. Najczęściej wykorzystuje się paprykę. Czym się nadziewa? Oczywiście mięsem.

Wegetarianie mogą szukać ratunku w burku, to rodzaj ciasta zbliżony do francuskiego oprócz nadzienia mięsa bardzo popularne są też tez z nadzieniem z białego sera lub szpinaku, można też spotkać burki nadziewane jabłkami, ziemniakami czy nawet burakami. Nie da się wyjechać z Serbii bez spróbowania burka. Są dostępne w każdej piekarni (tych w Serbii jest naprawdę mnóstwo, wiele jest otwartych 24h) lub w specjalnym sklepie. Koszt jest niewielki- ok 4zł.

Poza Burkiem osoby nieprzepadające za mięsem powinny spróbować jednej z najpopularniejszych bałkańskich sałatek: szopskiej składającej się z ogórków, pomidorów, cebuli posypanych słonawym serem.
Nabiał to kolejna rzecz jakiej trzeba spróbować w tym rejonie świata. Najcharakterystyczniejszym rodzajem białego sera jest „kajmak”- najlepiej smakuje ten domowy, podobno tylko taki może uzyskać odpowiednią konsystencję i smak.

N deser warto sięgnąć po bardzo słodką gibanice. Są to upieczone paski ciasta zmieszane z jajkiem i jednym z dodatków: znane są wersje z wiśniami, makiem i kaszą manną ale „jedyna słuszna gibanica” to ta, zawierająca ser.
Oprócz tego można skosztować pochodzących z Turcji baklaw i tulum. W kulinarnej podróży natkniemy się też na liczne torty i torciki, ciastka z kaszy mannej czy rogaliki. Poza tym mamy jeszcze slatko, czyli tutejszy dżem produkowany z owoców leśnych, śliwek lub moreli.

Co jeszcze jest godne polecenia na biesiadzie w Serbii? Nie można zapominać o przepysznym miodzie i alkoholu. Najpopularniejsza jest rakija, oraz śliwowica.
Poza tradycyjnymi potrawami znajdziemy tutaj wiele restauracji z kuchnią włoską, turecką, chińską czy indyjską. W Serbii bardzo przyjęła się pizza, praktycznie na każdym rogu można ją kupić sprzedawaną na kawałki.

Opinie (3)

Liczba opinii: 3 |

Średnia ocen: 5.00

  • DAREK (gość)

    DAREK (gość)

    23.02.13, 19:35

    Bardzo fajne opisy dobra strona byłoby fajnie gdyby ktoś opisał nazwy potraw tak jak nazywają się w Serbii jak zamawiać je w barach czy restauracjach

    Zgłoś

  • Agnieszka (gość)

    Agnieszka (gość)

    09.07.12, 17:01

    Serbowie cenią sobie dobrą kuchnię, a ja cenię sobie dobry artykuł -> 5 gwiazdek ode mnie

    Zgłoś

  • Jolanta (gość)

    Jolanta (gość)

    09.07.12, 17:00

    Brakuje tylko przepisu :) mniam:)

    Zgłoś


Zamknij

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące