Dziś jest 03.11.2024
Imieniny obchodzą Hubert, Sylwia, Chwalisław, Bogumił
Autor: Magdalena Przebieracz
Data publikacji: 15.03.2012 08:42
Liczba odwiedzin: 6906
W pierwszych wiekach chrześcijaństwa Jerozolima (stolica Izraela) nie była miastem otaczanym kultem. Dla chrześcijan prawdziwą ojczyzną było niebo a miasto w którym nauczał, umarł i zmartwychwstał Jezus, już nie istniało. Wszystko uległo zmianie ok. 326 r. Wtedy to, dzięki Helenie, matce ówczesnego cesarza Rzymu Konstantyna Izrael przeżył swój rozkwit, a wraz z nim również ruchy pielgrzymkowe. »
Autor: Alan J. Mazur
Data publikacji: 15.03.2012 01:42
Liczba odwiedzin: 28749
Od idylli do dziecięcej prostytucji »
Autor: Rozanna Bogacz
Data publikacji: 14.03.2012 07:40
Liczba odwiedzin: 11203
Grandaja, warowna osada ksar, założona w XI wieku przez berberyjską społeczność Ibadytów będącą odłamem islamu i do dziś restrykcyjnie chroniąca swoją tożsamość. Czego się może spodziewać podróżnik, który przekroczy tysiącletnie mury w wymaganym towarzystwie przewodnika, by w wyznaczonym czasie do zachodu słońca móc podpatrywać codzienne życie przywiązanej do tradycji, zamkniętej wspólnoty? Znajdujemy się w Algierii. Jeśli przebywa wśród jej mieszkańców już parę tygodni, to zapewne trafnie przewidzi, że przypadkowo napotkany przechodzień wyrosły w konserwatywnym środowisku ksaru zaprosi go do siebie na kolację. Gościnność i życzliwość jest bowiem najgłębiej wpisana w pustynne algierskie umysły i stoi na pierwszym miejscu nawet w społecznościach, gdzie każdy przybysz niesie niepokój niepożądanych zmian. Nawet on może jednak liczyć na wielogodzinne biesiadowania przy kawie, lemoniadzie i kuskusie z baraniną. »
Autor: Malgorzata Stekiel
Data publikacji: 13.03.2012 21:30
Liczba odwiedzin: 4341
Najciekawsze dla podróżnika wydaje się być obcowanie z kulturą której nie jesteśmy w stanie zaznać w własnym kraju. »
Autor: AnnLea
Data publikacji: 13.03.2012 05:37
Liczba odwiedzin: 189863
Kuchnia kubańska (na Kubie nazywana „kreolską“) to połączenie kuchni hiszpańskiej, afrykańskiej i potraw rdzennych Indian, którzy doskonale potrafili wykorzystać naturalne bogactwo wyspy. Ta mieszanka sprawiła, że powstały zupełnie nowe potrawy. Jedzenie jest proste, aromatyczne i sycące. »
Autor: Joanna Antonik
Data publikacji: 12.03.2012 11:55
Liczba odwiedzin: 12822
Belgia jest krajem niewielkim, lecz bogatym we wszelkiego rodzaju atrakcje turystyczne. Często jednak jako turyści jesteśmy zmęczeni zwiedzaniem miast z listą zabytków w ręku. Jadąc na wakacje chcielibyśmy się przede wszystkim dobrze bawić, spędzić ciekawie czas i zapewnić sobie wspomnienia na resztę roku. To wszystko staje się możliwe dzięki turystyce festiwalowej- która zapewnia rozrywkę, emocje, moc niezapomnianych wrażeń i wspomnień. W Belgii festiwali jest bardzo dużo, w tym artykule postaram się przybliżyć klika z nich- moim zdaniem- wartych szczególnej uwagi. Wydarzenia są dobrane tak, by pokazać jak największą różnorodność belgijskiej oferty: od procecji religijnych, przez dużą dawkę muzycznych wrażeń, aż do podziwu nad kunsztem lodowych i piaskowych rzeźb. Zapraszam do lektury! »
Autor: Anna Panasiuk
Data publikacji: 12.03.2012 11:38
Liczba odwiedzin: 5448
Kilimandżaro nie uprzedza podróżników o swojej obecności. Jeśli ktoś trafi na moment, gdy ten wygasły wulkan okrywają gęste chmury, przejeżdżając obok nawet nie zauważy, że góra tam jest. Brak wzniesień i dolin sprawia, że Kilimandżaro wyrasta nagle z pyłu sawanny w północnej Tanzanii i wznosi się na wysokość 5896 m n.p.m. Podobnie jak Wielki Rów Wschodni, masyw został ukształtowany przez gigantyczne siły tektoniczne sprzed 750 000 lat. Tworzą je trzy wygasłe wulkany – Shira (3944 m n.p.m.), Mawenzi (5149 m n.p.m.) oraz Kimbo (5896 m n.p.m.). Góra osiąga maksymalną szerokość 40 km i należy do największych na świecie wolno stojących szczytów. »
Autor: Joanna Ferlian-Tchórzewska
Data publikacji: 12.03.2012 09:24
Liczba odwiedzin: 5682
Czy można nie spróbować wina w Toskanii? Albo burrito w Meksyku? Czy można ominąć wieżę Eiffla w Paryżu? Albo Tivoli w Danii? Czy można być w Nowej Zelandii i nie skosztować adrenaliny chociaż raz? Można, ale to będzie jak zwiedzanie Aten bez spojrzenia na Akropol. »
Autor: Katarzyna Stolarek
Data publikacji: 12.03.2012 04:00
Liczba odwiedzin: 6117
Kilkanaście…ba! kilkadziesiąt razy w roku Polskę odwiedza pewna szczególna grupa „turystów”. To fani muzyki, którzy ukojenia dla uszu szukają na muzycznych festiwalach. Nasz kraj zaspokaja wymagania nawet najbardziej wyszukanych koneserów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Od Festiwali Muzyki Dziecięcej przez chóry, muzykę klasyczną, metal, pop do muzyki nowoczesnej, alternatywnej, elektronicznej. Przekrój przez wszystkie gatunki. Organizatorzy z roku na rok sięgają po artystów z coraz wyższych półek, dzięki czemu nasze festiwale znajdują się w europejskich i światowych czołówkach. »
Autor: Karolina Łuczak
Data publikacji: 12.03.2012 00:16
Liczba odwiedzin: 32504
Jak pije się prawdziwą, bośniacką kawę? W jaki sposób właściwie ją przyrządzić? Gdzie podają najlepsze ćevapčići na Bałkanach i co to właściwie jest? Czy gołąbki to tylko polska tradycja i dlaczego, jeśli zamawiamy w Bośni czarną herbatę od razu wszyscy martwią się, że jesteśmy przeziębieni? Jedno jest pewne – aby zasmakować orientu, nie trzeba jechać na drugi koniec świata. Kilkaset kilometrów na południe od kraju nad Wisłą przeżyjemy nie lada kulinarny szok i doświadczymy prawdziwej rozkoszy podniebienia za niewielkie pieniądze. O ile w ogóle zapomnimy o stereotypach i odważymy się pojechać do "dzikiej" Bośni i Hercegowiny. »
Autor: Joanna Chylińska
Data publikacji: 11.03.2012 03:31
Liczba odwiedzin: 7507
Smak i aromat kuchni Sint Martin to subtelna mieszanka tradycji i innowacji. W każdej potrawie znajdziemy odbicie tutejszego mixu kulturowego, słonecznego klimatu oraz atmosfery pełnej przyjaźni, radości, a nawet muzyki. W miejscowej kuchni, zaliczanej do kuchni karaibskiej, dominują ryby i owoce morza, obficie stosowane przyprawy, sosy oraz owoce – dodawane nie tylko do deserów. »
Autor: Mateusz Pannert
Data publikacji: 09.03.2012 18:10
Liczba odwiedzin: 4598
Mimo że Timor Wschodni leży godzinę lotu od Darwin w Australii, dla większości obcokrajowców kulinarne przysmaki tego pięknego miejsca to wciąż zagadka. Najwyższy czas odkryć, czy kuchnia kraju wschodzącego słońca jest tak pasjonująca jak jego historia i przyroda. »
Autor: Natalia Stecka
Data publikacji: 08.03.2012 23:43
Liczba odwiedzin: 6587
... czyli kiedy pojechać do Wietnamu, aby zobaczyć coś ciekawego, a jednocześnie rezerwacji noclegów czy przejazdów dokonywać dużo wcześniej. »
Autor: Agata Kozłowska
Data publikacji: 08.03.2012 21:44
Liczba odwiedzin: 10264
Magiczne poranne światło, soczystozielone wzgórza, kropelki rosy na dojrzewających owocach i winnice ciągnące się po horyzont. To nie Francja, nie Włochy, nie Hiszpania. To nasi niepozorni południowi sąsiedzi. »
Autor: Marta Pieńkowska
Data publikacji: 08.03.2012 17:44
Liczba odwiedzin: 7239
Tysiące lat temu na tajemniczej górze Ararat (obecnie należy do Turcji) osiadła Arka Noego. Noe wypuścił gołębicę, która przyniosła mu listek z drzewa oliwnego. Wkrótce woda na ziemi opadła, a Noe założył na stoku góry winnicę. Do 1840 roku pokazywano ją podróżnikom (w lipcu 1840 roku duża część Araratu została zniszczona przez trzęsienie ziemi). »
Autor: Jagoda Piotrowska
Data publikacji: 07.03.2012 22:57
Liczba odwiedzin: 9919
Kuchnia Bułgarii doskonale oddaje charakter tego kraju - kusi kolorami i odurza ilością przypraw a przy tym niezwykle syci. »
Autor: MWD
Data publikacji: 07.03.2012 18:53
Liczba odwiedzin: 105966
„Chińczyk” to potoczne określenie wszelkiej maści bud z jedzeniem azjatyckim. W obiegowej opinii owe budy definiują całą chińską kuchnię w ogóle, dodając czasem do tego element humorystyczny – a to wieprzowina z kota, a to gołąbki z gołębi… Tym razem osobiście postanowiłem przyrządzić dania najwspanialszej kuchnia świata – kuchni syczuańskiej. »
Autor: Katarzyna Lebiedzińska
Data publikacji: 07.03.2012 15:37
Liczba odwiedzin: 7502
Mówiąc o kuchni meksykańskiej, nie wolno pominąć kontekstu kulturowego tego kraju, bo aspekt życia jakim są kulinaria nierozerwalnie łączy się z indiańską przeszłością oraz hiszpańską konkwistą. I nie będzie w tym nic z przesady, jeśli powiemy, że podbicie Ameryki miało wpływ na kształtowanie gustów kulinarnych mieszkańców Meksyku. Przed przybyciem pierwszych europejczyków na ziemiach Azteków, Majów i Zapoteków, w kuchni dominowały takie składniki jak wanilia, czekolada, papryka i pomidory. Z Nowego Świata konkwistadorzy przywieźli ze sobą pszenicę, cebulę i czosnek. Po upływie czasu wśród rdzennych mieszkańców i europejskiej ludności napływowej, zawiązały się pierwsze rodziny, co sprowadziło się do przenikania się dwóch kultur w życiu codziennym. Oczywiście miało to znaczny wpływ na formowanie się tego, co nazywamy współczesną kuchnią meksykańską. »
Autor: Karolina Paduszyńska
Data publikacji: 07.03.2012 09:56
Liczba odwiedzin: 7210
Fiński sposób na rozrywkę czyli: koncerty, festyny i festiwale, a także rozmowa z Samu Haberem - wokalistą jednego z najpopularniejszych europejskich zespołów o życiu w Finlandii, koncertach, podejściu do fińskich fanów i o tym, czy tak naprawdę lubi swój kraj. »
Autor: Irmina Jabłońska
Data publikacji: 06.03.2012 15:45
Liczba odwiedzin: 5732
Stara, wierna, wytrwała Ukraina... Ilu fanów dwóch kółek poczuło po raz pierwszy wiatr we włosach dosiadając właśnie tego radzieckiego tworu? Ilu cieszyło się jego oddaną służbą, albo przebyło ukraińskie szlaki za jego pomocą? Dziś tym rowerem jeździć może tylko pomnik Lenina z Nowej Huty, bo z produkcji został wycofany lata temu. Może i na nowiutkiej Ukrainie się nie przejedziemy, ale Ukrainę przebyć warto, szczególnie na dwóch kółkach. »
Autor: Artur Gadecki
Data publikacji: 06.03.2012 09:38
Liczba odwiedzin: 10770
Egipt to kraj, w którym czeka na nas wiele atrakcji związanych z turystyką wodną w szerokim zakresie. Przez cały rok panują tam temperatury odpowiednie do tego rodzaju aktywności. Morze Czerwone jest tam cudowne, temperatura ponad 30 stopni Celsjusza, błękitna woda i rafy. Chłodny wiatr od morza uprzyjemnia wspaniały wypoczynek nad Morzem Czerwonym. Również Nil, najdłuższa rzeka świata daje nam możliwość odbycia po swych wodach wycieczki w górę jej biegu. »
Autor: Martyna Świątek
Data publikacji: 03.03.2012 22:21
Liczba odwiedzin: 37860
Powinniśmy pamiętać, że Andora to nie same góry, ogromne bogactwo przyrody oraz zakupy bez końca. W kraju tym znajduje się również kilkadziesiąt kamiennych kościołów, których obejrzenie może stać się motywem przewodnim naszego wyjazdu do Andory. Jednak zanim Państwo wybiorą się do tego pięknego, malutkiego kraju, zapraszam do subiektywnej, ekspresowej wycieczki po tamtejszych kościołach! »
Autor: Tomasz Pakuła
Data publikacji: 01.03.2012 20:41
Liczba odwiedzin: 25038
Słynąca z wyrazistych, świeżych smaków i pomysłowo skomponowanych dań, wietnamska sztuka gotowania ewidentnie wyróżnia się wśród innych kuchni dalekiej Azji. Powszechnie uznawana przez ekspertów za jedną z najzdrowszych kuchni świata, wietnamska kuchnia jest doceniana za świeżość składników, bogactwo warzyw i owoców morza oraz znikome użycie oleju. »
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.