Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

  • „Tak” dla Meksyku

    „Tak” dla Meksyku

    Autor: Katarzyna Lebiedzińska

    Data publikacji: 28.03.2012 13:20

    Liczba odwiedzin: 2012

    Dr Jerzy Achmatowicz - latynoameryaknista, pracownik Zakładu Filologii Romańskiej na Uniwersytecie Wrocławskim, tłumacz, prawnik i filozof. Wykładał ponad 15 lat na Uniwersytetach w Chile i Meksyku. Aktualnie zajmuje się kwestiami objawień Guadelupańkich i postacią św. Juana Diego. »

  • Pikantna słodycz Meksyku

    Pikantna słodycz Meksyku

    Autor: Katarzyna Lebiedzińska

    Data publikacji: 07.03.2012 15:37

    Liczba odwiedzin: 4759

    Mówiąc o kuchni meksykańskiej, nie wolno pominąć kontekstu kulturowego tego kraju, bo aspekt życia jakim są kulinaria nierozerwalnie łączy się z indiańską przeszłością oraz hiszpańską konkwistą. I nie będzie w tym nic z przesady, jeśli powiemy, że podbicie Ameryki miało wpływ na kształtowanie gustów kulinarnych mieszkańców Meksyku. Przed przybyciem pierwszych europejczyków na ziemiach Azteków, Majów i Zapoteków, w kuchni dominowały takie składniki jak wanilia, czekolada, papryka i pomidory. Z Nowego Świata konkwistadorzy przywieźli ze sobą pszenicę, cebulę i czosnek. Po upływie czasu wśród rdzennych mieszkańców i europejskiej ludności napływowej, zawiązały się pierwsze rodziny, co sprowadziło się do przenikania się dwóch kultur w życiu codziennym. Oczywiście miało to znaczny wpływ na formowanie się tego, co nazywamy współczesną kuchnią meksykańską. »

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19