Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

  • Jak się jada w Brazylii?

    Jak się jada w Brazylii?

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 16.02.2014 14:39

    Liczba odwiedzin: 4147

    Odwiedził wiele krajów w Europie, przez dłuższy czas mieszkał w Niemczech oraz we Włoszech, gdzie mieliśmy okazję się spotkać. Wielki miłośnik podróży, ale przede wszystkim dobrego jedzenia. Tym razem Danilo Porto de Sousa zgodził się zdradzić tajniki swojej rodzimej, brazylijskiej kuchni. »

  • Wiedeński Melange

    Wiedeński Melange

    Autor: Michał Kuban

    Data publikacji: 25.01.2014 15:41

    Liczba odwiedzin: 2114

    Nie był to mój pierwszy pobyt w Wiedniu, ale dla atmosfery panującej w tym mieście podczas adwentu warto było odwiedzić je po raz kolejny. Bajeczne jarmarki bożonarodzeniowe, rozstawione pod każdym ważniejszym habsburskim zabytkiem, przyciągały masy Austriaków, a także wielu zagranicznych gości. »

  • Świnka na patyku

    Świnka na patyku

    Autor: Świat oczami Gośki

    Data publikacji: 19.04.2013 16:36

    Liczba odwiedzin: 2399

    Dla mnie kuchnia tajska jest jedną z najlepszych na świecie. Może nawet najlepszą. Mam tu zarówno na myśli smażoną świnkę na patyku kupioną na ulicy, jak i full wypas obiad w dobrej tajskiej restauracji. »

  • Co się gotuje w amerykańskim tyglu? (część 2)

    Co się gotuje w amerykańskim tyglu? (część 2)

    Autor: Anna Izabela Kraus

    Data publikacji: 07.04.2013 14:14

    Liczba odwiedzin: 1619

    USA to państwo stworzone przez imigrantów. Nie bez przyczyny nazywane jest tyglem kultur. Można tu spotkać ludzi ze wszystkich stron świata. Jest tu tyle rodzajów kuchni, ile narodów. Każda próbuje zachować swoją odrębność. Fuzja jest jednak nieunikniona. »

  • Pieróg na zdrowie!

    Pieróg na zdrowie!

    Autor: Anna Izabela Kraus

    Data publikacji: 29.03.2013 13:01

    Liczba odwiedzin: 5495

    Pierogi kojarzą się z polską kuchnią, jednak pod różnymi nazwami znane są na wszystkich szerokościach geograficznych. Co ciekawe, najlepiej smakują w winie! »

  • Co się gotuje w amerykańskim tyglu? (część 1)

    Co się gotuje w amerykańskim tyglu? (część 1)

    Autor: Anna Izabela Kraus

    Data publikacji: 22.03.2013 13:31

    Liczba odwiedzin: 3605

    USA to państwo stworzone przez imigrantów. Nie bez przyczyny nazywane jest tyglem kultur. Można tu spotkać ludzi ze wszystkich stron świata. Jest tu tyle rodzajów kuchni, ile narodów. Każda próbuje zachować swoją odrębność. Fuzja jest jednak nieunikniona. »

  • Marokańskie specjały

    Marokańskie specjały

    Autor: Anna Izabela Kraus

    Data publikacji: 17.03.2013 17:37

    Liczba odwiedzin: 3515

    Maroko to niezwykle ciekawy kraj, zróżnicowany geograficznie i kulturowo. Obszar pomiędzy Morzem Śródziemnym i Atlantykiem a Saharą zamieszkują trzy plemiona Berberów, Arabowie i Francuzi. Mieszkańców Maroka dzieli pochodzenie etniczne, rasa i religia, ale jednoczy ta sama, wyśmienita kuchnia. »

  • Grecja od kuchni

    Grecja od kuchni

    Autor: Wrangler4ever.pl

    Data publikacji: 13.03.2013 21:09

    Liczba odwiedzin: 5389

    Grecja od kuchni, czyli tych kilka nieprzyjemnych spraw, które mogliśmy wybaczyć Grekom za zapach i smak ich potraw, traktując drobne incydenty jak pikantne przyprawy dodające smaku całości. »

  • Krakowski subiektywny przewodnik gastronomiczny

    Krakowski subiektywny przewodnik gastronomiczny

    Autor: Anna Izabela Kraus

    Data publikacji: 11.03.2013 21:12

    Liczba odwiedzin: 2716

    Krakowa nie trzeba reklamować. Dawną stolicę Polski odwiedziło w ubiegłym roku dziewięć milionów turystów. Na przybyszów czeka wiele wspaniałych zabytków oraz niezliczona ilość restauracji, barów i klubów. Odwiedzając Kraków, potrzebujesz nie tylko przewodnika turystycznego, ale także kulinarnego! »

  • Z Anatewki do Tel Avivu

    Z Anatewki do Tel Avivu

    Autor: Anna Izabela Kraus

    Data publikacji: 03.03.2013 18:05

    Liczba odwiedzin: 2968

    Kuchnia żydowska cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Napotyka jednak na konkurencję ze strony kuchni izraelskiej. Cymes czy falafel? – oto jest pytanie! »

  • Nie tylko sznycel, czyli kuchnia po wiedeńsku

    Nie tylko sznycel, czyli kuchnia po wiedeńsku

    Autor: Anna Izabela Kraus

    Data publikacji: 23.02.2013 18:09

    Liczba odwiedzin: 3435

    Wiedeń kojarzy się ze sznyclem, sałatką kartoflaną i tortem Sachera. Tymczasem stolica Austrii ma nam do zaoferowania wiele różnorodnych doświadczeń kulinarnych. »

  • Indonezja – wszystkimi zmysłami

    Indonezja – wszystkimi zmysłami

    Autor: Aleksandra Czyż

    Data publikacji: 15.10.2012 21:42

    Liczba odwiedzin: 3261

    Byłam w kraju, gdzie jedzenie jest tak ważne dla ludzi, jak oddychanie. Albo bardziej. Rozgrywają się tu codziennie mistyczne celebracje godne wytłaczanych aksamitem salonów. Zamiast tego jest mata rozłożona na chodniku i talerz, zmywany pospiesznie w misce z lodowatą wodą i podawany kolejnym głodnym gościom. Jest oszałamiająco, bo Indonezję smakuje się wszystkimi zmysłami. Inaczej nie sposób. »

  • Kulinarne niespodzianki w Państwie Środka

    Kulinarne niespodzianki w Państwie Środka

    Autor: Jakub Staniszewski

    Data publikacji: 14.10.2012 12:16

    Liczba odwiedzin: 61938

    Chińskiej kuchni poświęcone zostały już setki, jeśli nie tysiące, różnorakich opracowań, kompendiów i artykułów. Żaden z nich nie jest w stanie oddać, czy chociażby w najmniejszym stopniu wyjaśnić fenomenu tej najbardziej chyba zróżnicowanej, zaskakującej i specyficznej kuchni na świecie. »

  • Śladami Marzeń – azjatyckie smaki, robaki i przysmaki

    Śladami Marzeń – azjatyckie smaki, robaki i przysmaki

    Autor: Jaśmina Jurecka i Tomasz Labus

    Data publikacji: 13.10.2012 23:09

    Liczba odwiedzin: 13124

    88-dniowa kulinarna podróż po Azji południowo-wschodniej okazała się przygodą życia. W poszukiwaniu hardcorowych smaków przebyliśmy ponad 35 700 km. Psy, robaki, embriony, tygrysy, węże – to tylko niektóre z próbowanych przez nas smakołyków! »

  • Hiszpańskie smakowite grzechy główne

    Hiszpańskie smakowite grzechy główne

    Autor: Sabina Piłat

    Data publikacji: 07.08.2012 23:55

    Liczba odwiedzin: 4876

    Pomimo że daleko mi do religii, to kiedy myślę o tym, co chcę napisać, do głowy przychodzi mi właśnie religijne porównanie. Po hiszpański piękne słowo "gula" to jeden z grzechów głównych. Już wiecie który? Właśnie tak – obżarstwo! W tym kraju popełnia go większość mieszkańców, a już na pewno wszyscy turyści. Skusicie się? »

  • Jak Zostałem Kucharzem w Syczuanie

    Jak Zostałem Kucharzem w Syczuanie

    Autor: MWD

    Data publikacji: 07.03.2012 18:53

    Liczba odwiedzin: 5344

    „Chińczyk” to potoczne określenie wszelkiej maści bud z jedzeniem azjatyckim. W obiegowej opinii owe budy definiują całą chińską kuchnię w ogóle, dodając czasem do tego element humorystyczny – a to wieprzowina z kota, a to gołąbki z gołębi… Tym razem osobiście postanowiłem przyrządzić dania najwspanialszej kuchnia świata – kuchni syczuańskiej. »

  • Smaki Korei

    Smaki Korei

    Autor: Anna Sygnarek

    Data publikacji: 28.07.2011 13:59

    Liczba odwiedzin: 5001

    Istnieje wiele sposobów na podróżowanie: pociągiem, samochodem, rowerem, pieszo. Można wybierać najszybszy aktualnie środek transportu – samolot. Jednak można odbywać wojaże również w wyobraźni. Jak? Wybierając się w rodzimym kraju w podróż kulinarną. »

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19