Dziś jest 05.02.2025
Imieniny obchodzą Agata, Adelajda, Justynian, Albin
Autor: Ola
Data publikacji: 24.07.2015 13:29
Liczba odwiedzin: 85033
Tagi: australia i oceania, samoa, koko samoa, vathsan clan, ola smętek, tour de samoa, wyspy pacyfiku, południowy pacyfik
Koko Samoa to nie jakiś tam brązowy proszek instant. To czekoladowa bryła w kształcie kubeczka, którą przywieźliśmy z Wysp Pacyfiku. Kto ma ochotę poznać przepis na prawdziwe Kakao?
W trakcie naszej rowerowej wyprawy "Tour de Samoa" , lokalne kakao było wręcz napojem przewodnim tamtych wakacji. Już na dzień dobry, czekało ono na nas na śniadaniowym stole, jako jeden ze składników kokosowo - ryżowej zupy. Ponieważ mamy dwójkę dzieci, możecie sobie wyobrazić, że dla nich taka zupa była bardziej atrakcyjna niż powszechnie dostępne płatki kukurydziane. My - dorośli, nie zawsze mieliśmy ochotę na ryż z rana. Nie znaczy to jednak, że traciliśmy tym samym szansę na naszą codzienną dawkę Koko Samoa. Otóż już w okolicy południa mogliśmy się przyłączyć do zasiadających koło czajniczka pełnego czekolady Samoańczyków.
Samoa, państwo położone na Południowym Pacyfiku, tropiki jak się patrzy, upał przez 360 dni w roku, a na napój narodowy wybrał sobie gorące kakao! Ponieważ my w Auckland, na nadmiar upałów nie narzekamy, przed powrotem do domu skoczyliśmy na targ i kupiliśmy sobie parę takich kubeczków. Bowiem tak właśnie się je sprzedaje, owinięte w plastikową folię, wsadzone w kubeczki jednorazowe, twarde bryły pełne ziarenek kakaowca.
Ciężko było strasznie tych kubeczków przez lato nie wypić, ale jakimś cudem
nam się udało parę z nich do zimy zachować W Polsce lato, w Nowej Zelandii zima, akurat
nadeszła pora przyrządzić Koko Samoa.
Podaję przepis na dwie porcje
2 szklanki wody ( 500 ml )
4 łyżki Koko Samoa
4 łyżki cukru
Kapka mleka ( opcjonalnie )
Bryłę wyjąć z kubeczka i za pomocą noża bądź tarki zetrzeć odpowiednią ilość.
Można także po prostu odkroić odpowiednio wielki kawałek, tylko wówczas napój będzie
pełen stosunkowo wielkich ziaren.
Samoańczycy uwielbiają żuć te ziarna ( kwestia smaku ).
W garnku wodę zagotować.
Dodać Koko Samoa. Gotować na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut.
Następnie zdjąć garnek z gazu. Dodać cukier. Przelać do kubeczków i dolać mleka.
Pić póki gorące! Zimne Koko Samoa pokryje się oczkami tłuszczu.
Po więcej opowieści z Południowego Pacyfiku odwiedź
www.vathsanclan.com
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.