Dziś jest 27.04.2024

Imieniny obchodzą Teofil, Zyta, Żywisław, Anastazy

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Samoańskie Kakao

Autor: Ola

Data publikacji: 24.07.2015 13:29

Liczba odwiedzin: 18009

Tagi: australia i oceania, samoa, koko samoa, vathsan clan, ola smętek, tour de samoa, wyspy pacyfiku, południowy pacyfik

Koko Samoa to nie jakiś tam brązowy proszek instant. To czekoladowa bryła w kształcie kubeczka, którą przywieźliśmy z Wysp Pacyfiku. Kto ma ochotę poznać przepis na prawdziwe Kakao?

W trakcie naszej rowerowej wyprawy "Tour de Samoa" , lokalne kakao było wręcz napojem przewodnim tamtych wakacji. Już na dzień dobry, czekało ono na nas na śniadaniowym stole, jako jeden ze składników kokosowo - ryżowej zupy. Ponieważ mamy dwójkę dzieci, możecie sobie wyobrazić, że dla nich taka zupa była bardziej atrakcyjna niż powszechnie dostępne płatki kukurydziane. My - dorośli, nie zawsze mieliśmy ochotę na ryż z rana. Nie znaczy to jednak, że traciliśmy tym samym szansę na naszą codzienną dawkę Koko Samoa. Otóż już w okolicy południa mogliśmy się przyłączyć do zasiadających koło czajniczka pełnego czekolady Samoańczyków.

Samoa, państwo położone na Południowym Pacyfiku, tropiki jak się patrzy, upał przez 360 dni w roku, a na napój narodowy wybrał sobie gorące kakao! Ponieważ my w Auckland, na nadmiar upałów nie narzekamy, przed powrotem do domu skoczyliśmy na targ i kupiliśmy sobie parę takich kubeczków. Bowiem tak właśnie się je sprzedaje, owinięte w plastikową folię, wsadzone w kubeczki jednorazowe, twarde bryły pełne ziarenek kakaowca.

Ciężko było strasznie tych kubeczków przez lato nie wypić, ale jakimś cudem
nam się udało parę z nich do zimy zachować W Polsce lato, w Nowej Zelandii zima, akurat
nadeszła pora przyrządzić Koko Samoa.

Koko Samoa
 
Koko Samoa
fot. Ola Smętek


Podaję przepis na dwie porcje

2 szklanki wody ( 500 ml )
4 łyżki Koko Samoa
4 łyżki cukru
Kapka mleka ( opcjonalnie )

Bryłę wyjąć z kubeczka i za pomocą noża bądź tarki zetrzeć odpowiednią ilość.
Można także po prostu odkroić odpowiednio wielki kawałek, tylko wówczas napój będzie
pełen stosunkowo wielkich ziaren.
Samoańczycy uwielbiają żuć te ziarna ( kwestia smaku ).

W garnku wodę zagotować.
Dodać Koko Samoa. Gotować na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut.
Następnie zdjąć garnek z gazu. Dodać cukier. Przelać do kubeczków i dolać mleka.
Pić póki gorące! Zimne Koko Samoa pokryje się oczkami tłuszczu.

Koko Samoa
 
Koko Samoa
fot. Ola Smętek
Koko Samoa
 
Koko Samoa
fot. Ola Smętek
Koko Samoa
 
Koko Samoa
fot. Ola Smętek

Po więcej opowieści z Południowego Pacyfiku odwiedź
www.vathsanclan.com

Komentarze (0)

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Twój komentarz

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące