Dziś jest 08.06.2024
Imieniny obchodzą Medard, Maksym, Wilhelm, Adriana
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 26.11.2013 12:46
Liczba odwiedzin: 48623
Dlaczego podróżujemy, czy podróże naprawdę kształcą, co nam dają i co my dajemy tym, których spotykamy na bezdrożach?
Odkąd pojawiły się tylko samoloty, człowiek spełnił jedno ze swoich prastarych pragnień – możliwość wzbicia się w przestworza. Co więcej, dziś ledwie kilka godzin potrzeba, by znaleźć się na innym kontynencie, w świecie innych wartości, kultur, religii, obyczajów. Czy jesteśmy przygotowani na zderzanie się z odmiennością tak, by ją zaakceptować, nie ingerować, nie niszczyć?
Maroko, Tunezja, Indie, Bhutan, a nawet pobliska Estonia czy Rosja... Wszędzie tam, gdzie tylko docieramy, zostawiamy po sobie ślad w pamięci ludzi, których poznajemy. Zważywszy na to, że pamięć ta jest długa, lepiej zostawić dobre wrażenia – dla innych, dla siebie i dla tych następnych, którzy po nas się zjawią. Jaką rolę pełni w tym przypadku turystyka świadoma i czy można połączyć w podróży przyjemne z pożytecznym? Zapraszam w podróż świadomą, do krainy turystyki odpowiedzialnej. Takiej, która pozwala w pełni smakować życie!
Fela Bilska – właścicielka warszawskiego butiku Etnikana (www.etnikana.pl), kolekcjonerka dobrych wrażeń, miłośniczka fuzji w modzie, sztuki plemiennej Złotego Trójkąta i ręcznie wykonanych tkanin. Autorka licznych przewodników po świecie, m.in. po Indiach i Nepalu, Holandii i Czechach. Pilotka wycieczek, zwolenniczka podróżowania świadomego.
Wydarzenia towarzyszące:
Stoisko Smaki del Dia
Podczas cyklu Spotkania z Pasja – Smakuj Życie, już po raz drugi zapraszamy na nasze stoisko.
Tym razem przygotujemy dla Państwa: humus pochodzący z Libanu, Agua de Jamaica czyli napój z Wysp Karaibskich oraz tortille meksykańsko-indyjskie.
Jesteśmy małżeństwem polsko-pakistańskim i gotujemy razem z pasją już od 7 lat, ale dopiero niedawno udało nam się stworzyć swojego bloga Smaki del Dia. Lubimy wymyślać różne nowe smaki i wykorzystywać w kuchni przyprawy świata takie jak tonka (fasola, której smak zawiera nuty wanilii, cynamonu, goździków i migdałów) czy różne rodzaje pieprzu (czy wiecie ze na świecie jest 1000-2000 gatunków pieprzu?) czy na przykład soli wędzonej. Nie uznajemy półśrodków i niezdrowych produktów jak kostki bulionowe, margaryny czy tez produktów które tylko udają że są zdrowe. Zdrowe jedzenie nie znaczy droższe.
Gdzie: Bemowskie Centrum Kultury, ul. Górczewska 201, Warszawa, Sala Koncertowa.
Kiedy: 01.12.2013 r.
Wstęp wolny! (liczba miejsc ograniczona)
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.