Dziś jest 03.06.2024
Imieniny obchodzą Klotylda, Leszek, Tamara, Cecyliusz
Strona główna
Autor: Tomasz Pakuła
Data publikacji: 01.03.2012 20:41
Liczba odwiedzin: 24297
Słynąca z wyrazistych, świeżych smaków i pomysłowo skomponowanych dań, wietnamska sztuka gotowania ewidentnie wyróżnia się wśród innych kuchni dalekiej Azji. Powszechnie uznawana przez ekspertów za jedną z najzdrowszych kuchni świata, wietnamska kuchnia jest doceniana za świeżość składników, bogactwo warzyw i owoców morza oraz znikome użycie oleju. »
Tagi: azja, wietnam, hanoi, hue, kuchnia, zadanie 5, tomasz pakuła, kuchnia galerie zdjęć
Autor: Aleksandra Hołowienko
Data publikacji: 10.08.2011 11:01
Liczba odwiedzin: 36278
Kochasz podróże i kochasz jedzenie. Chciałbyś połączyć obie pasje i wyruszyć w drogę obfitującą w doznania kulinarne, których nigdy nie zapomnisz? Może marzysz o tym, aby zgłębić tajniki produkcji serów pleśniowych i piwa lub poznać odpowiedź na pytanie: „Jak powstaje sękacz?”, a przy okazji zwiedzić kawałek świata? Jeżeli tak, turystyka kulinarna jest idealną propozycją dla ciebie. »
Autor: Joanna Kościańska
Data publikacji: 26.07.2011 14:23
Liczba odwiedzin: 8547
Co kraj, to obyczaj – także przy stole. Podróżując po świecie, spotkamy się z różnymi tabu, faux pas czy etykietami dotyczącymi spożywania posiłków. Choć krajowcy najpewniej wybaczą nam nieznajomość miejscowego savoir-vivre’u, warto zrobić na nich dobre wrażenie i zawczasu dowiedzieć się, jakie zwyczaje picia i jedzenia panują w danej kulturze. »
Tagi: europa, azja, australia i oceania, ameryka południowa, ameryka północna, afryka, włochy, portugalia, armenia, turcja, japonia, chiny, indie, australia, etiopia, tanzania, meksyk, peru, kuchnia, joanna kościańska, kuchnia poradnik
Autor: Anna Wiśniewska
Data publikacji: 14.07.2011 16:28
Liczba odwiedzin: 5498
Do powstałego w 1948 roku Państwa Izrael przybywali Żydzi z całego świata. Przywieźli ze sobą nie tylko dobra materialne, ale przede wszystkim bogate tradycje regionalne z innych krajów. Tym sposobem Izrael wzbogacił się o smaki z całego świata. Dlatego tak trudno określić jednoznacznie, które potrawy są typowo izraelskie. Bardziej dociekliwi zapytaliby, czy takie w ogóle istnieją… »
Tagi: azja, izrael, kuchnia, anna wiśniewska, kuchnia artykuły
Autor: Maciej Sawicki
Data publikacji: 13.07.2011 14:23
Liczba odwiedzin: 15243
O Grecji można pisać w nieskończoność. Nieprzypadkowo mówi się o niej, że to kolebka cywilizacji, z której obficie czerpały (i ciągle czerpią) pozostałe kraje Europy. Tu miały początek próby zmierzenia się z matematyką i nowoczesną myślą humanistyczną. Kojarzona z kanonami piękna po dziś dzień jest symbolem dobrego smaku i to na nim się skoncentrujemy. »
Tagi: europa, grecja, kreta, rodos, peloponez, kuchnia, kuchnia artykuły
Autor: Anna Matelska
Data publikacji: 13.07.2011 10:18
Liczba odwiedzin: 29481
Kuchnia francuska – jedna z najpopularniejszych i najlepszych na świecie – to nie tylko bagietki, ślimaki i żabie udka. W rzeczywistości jest ona na tyle bogata i różnorodna, że można spędzić tygodnie, podróżując po Francji i próbując tamtejszych przysmaków. »
Tagi: europa, francja, kuchnia, anna matelska, kuchnia artykuły
Autor: Dariusz Konstantynowicz
Data publikacji: 12.07.2011 13:58
Liczba odwiedzin: 4613
W Polsce ten rodzaj turystyki nie jest jeszcze tak powszechny jak w Belgii, Niemczech czy Irlandii, gdzie od dawna cieszy się sporą popularnością. Pasjonaci piwa z całego świata podróżują po różnych zakątkach kuli ziemskiej, żeby odwiedzić ojczyznę swojego ulubionego trunku. »
Tagi: europa, holandia, belgia, niemcy, amsterdam, kuchnia, kuchnia artykuły
Autor: Marta Nogas
Data publikacji: 11.07.2011 12:17
Liczba odwiedzin: 4997
Jak najłatwiej obrazić Belga? Oczywiście twierdząc, że to Francuzi wynaleźli frytki, na co wskazywałoby angielskie „french frites”. Jednak w istocie dumnymi wynalazcami frytek są Belgowie. I o tym lepiej pamiętać, jeśli chce się utrzymać dobre relacje z mieszkańcami tego kraju. »
Tagi: europa, belgia, kuchnia, marta nogas, kuchnia artykuły
Autor: Marta Nogas
Data publikacji: 06.07.2011 15:33
Liczba odwiedzin: 6596
Kuchnia czeska jest niemałym wyzwaniem. Zarówno dla kucharzy, jak i osób o delikatnych żołądkach i słabych głowach. Tradycyjne jedzenie składa się z mięs, ciężkich mącznych potraw, tłustych sosów i hektolitrów piwa. Wegetarianie i chudawe modelki ciągle na diecie niechybnie umarliby tu z głodu. »
Tagi: europa, czechy, kuchnia, marta nogas, kuchnia artykuły
Autor: Adriana Żurawska
Data publikacji: 05.07.2011 14:34
Liczba odwiedzin: 6365
Surowe prawo zapewniło Szwecji status jednego z najmniej zanieczyszczonych państw oraz spiżarni pełnej zdrowej, naturalnej żywności. W szwedzkich rzekach pływają niezliczone ilości raków, w przybrzeżnych wodach aż roi się od śledzi i sandaczy, zaś jesienią na stołach zaczyna pojawiać się dziczyzna. A wszystko to w towarzystwie lodowatej wódki bądź lokalnego koperkowego alkoholu – aby zneutralizować wszechobecną sól. »
Tagi: europa, szwecja, kuchnia, kuchnia artykuły
Autor: Angelina Sielewicz
Data publikacji: 01.07.2011 13:37
Liczba odwiedzin: 6140
Pewien buddyjski mnich miał problemy ze snem. By jakoś przetrwać bezsenne noce, zaczął zapraszać gości i wraz z nimi popijać herbatę. Spotkania stawały się coraz bardziej zrytualizowane… To jedna z wielu legend, która tłumaczy pochodzenie chanoyu – japońskiej ceremonii parzenia i picia herbaty. »
Tagi: azja, japonia, kuchnia, angelina sielewicz, kuchnia artykuły
Autor: Anna Sygnarek
Data publikacji: 28.07.2011 13:59
Liczba odwiedzin: 6957
Istnieje wiele sposobów na podróżowanie: pociągiem, samochodem, rowerem, pieszo. Można wybierać najszybszy aktualnie środek transportu – samolot. Jednak można odbywać wojaże również w wyobraźni. Jak? Wybierając się w rodzimym kraju w podróż kulinarną. »
Tagi: azja, korea południowa, kuchnia, anna sygnarek, kuchnia relacje z podróży
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Autor: Anna Kraus
Data publikacji: 12.03.2013 11:08
Liczba odwiedzin: 36810
Absolwentka historii, przewodniczka po Warszawie i podróżniczka. »
Autor: Adriana Żurawska
Data publikacji: 15.09.2011 10:06
Liczba odwiedzin: 28741
Moje życie kręci się wokół studiów etnograficznych na Uniwersytecie Warszawskim: tam poznaję interesujących ludzi, zdobywam wiedzę, uczę się jak rozmawiać i słuchać oraz jak skutecznie obserwować w dzisiejszym szybko pędzącym świecie. »
Autor: Marta Rozbicka
Data publikacji: 22.08.2011 09:41
Liczba odwiedzin: 42620
Pierwszy raz wyjechałam za granicę w wieku czterech lat, do Czechosłowacji. Byłam niepomiernie zdziwiona, gdy okazało się, że ludzie są podobni do nas (i nie mają czarnej skóry, jak z jakiegoś powodu sądziłam), a niektóre słowa z ich języka da się łatwo zrozumieć. Od tamtej pory każdy wyjazd to dla mnie okazja, by dowiedzieć się czegoś o innych oraz o sobie. »
Autor: Marta Nogas
Data publikacji: 21.07.2011 14:39
Liczba odwiedzin: 40381
Zajmuję się marketingiem społecznościowym, okazyjnie pisaniem i pracą z dziećmi. Wśród moich zainteresowań podróżniczych są głównie Czechy, których nigdy nie mam dość, raczej Wschód niż Zachód, osobliwości niż zabytki; marzy mi się Skandynawia. »
Autor: Magda Ramos
Data publikacji: 21.07.2011 10:38
Liczba odwiedzin: 46486
Jestem „świętokrzyską Warszawianką” przemierzającą na co dzień zaklęte rewiry stołecznej gastronomii, zwłaszcza wypełnionych winem i ostrą papryką piwnic węgierskich, absolwentką dziennikarstwa i kulturoznawstwa, zafascynowaną szeroko pojętą kulturą latynoamerykańską, począwszy od jej historii i języka, aż po przyjemność jedzenia, picia i świętowania. »
Autor: Anna Wiśniewska
Data publikacji: 20.06.2011 14:41
Liczba odwiedzin: 42728
Pochodzę z małej miejscowości i gdziekolwiek bym nie jechała, czy do szkoły, czy do pracy, zawsze było mi daleko. Ale to ciągłe podróżowanie, szczególnie pociągiem, rozbudziło we mnie chęć do dalszych wojaży. »
Autor: Anna Sygnarek
Data publikacji: 20.06.2011 14:35
Liczba odwiedzin: 38864
Staram się wycisnąć z życia najwięcej, ile się da. Studiuję historię, zmierzając się z mistyczną materią, jaką jest nieistniejąca jeszcze praca magisterska. Pisać albo nie pisać: oto jest pytanie... »
Autor: Anna Matelska
Data publikacji: 20.06.2011 14:30
Liczba odwiedzin: 47495
Pochodzę znad morza, ale już 4 lata temu dałam się porwać wielkomiejskiemu życiu w nieokiełznanej Warszawie. Studiuję historię, która jest moją wielką pasją, przyszłość jednak wiążę z dziennikarstwem i koniecznie z podróżami. »
Autor: Anna Łakomy
Data publikacji: 20.06.2011 14:05
Liczba odwiedzin: 46067
Jestem studentką II roku Stosowanych Nauk Społecznych na Uniwersytecie Warszawskim. W wolnych chwilach pracuję jako dziennikarka. Najbardziej interesują mnie tematy związane z rytmem miast, z odmiennościami kulturowymi i społecznymi oraz z rozwojem różnych form turystyki. »
Autor: Angelina Sielewicz
Data publikacji: 20.06.2011 13:57
Liczba odwiedzin: 43129
Jestem absolwentką antropologii kultury, interesują mnie nieznane miejsca, odległe cywilizacje. W podróżach najbardziej fascynują mnie ludzie, których poznaję, bo to oni tworzą odmienną od mojej kulturę. »
Autor: Aleksandra Hołowienko
Data publikacji: 20.06.2011 13:31
Liczba odwiedzin: 46438
Uwielbiam podróżować :-) »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 27.02.2013 16:49
Liczba odwiedzin: 8740
Zdobywanie Elbrusu, najwyższego szczytu Kaukazu, latem i wejście na jego szczyt zimą to dwie różne historie. Wejście na Elbrus latem, przy sprzyjającej pogodzie, odpowiedniej aklimatyzacji i bez zbędnego obciążenia zajmuje jeden dzień. Ten sam wyczyn, ale zimą, wiąże się z kilkoma poważnymi utrudnieniami. Członkowie wyprawy Mount Elbrus Expedition będą musieli się zmierzyć z bardzo niską temperaturą, kapryśną pogodą, trudną orientacją w terenie oraz, nierzadko, koniecznością torowania drogi w głębokim śniegu. »
Tagi: patronat medialny, elbrus, góry, spotkania i imprezy podróżnicze, góry planowane wyprawy
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 13.02.2013 12:00
Liczba odwiedzin: 5529
Pomysł na Ekoekspedycję „Freeco” narodził się w głowach czwórki idealistów, którzy wymarzyli sobie nie byle jaki świat – świat, w którym człowiek harmonijnie i zgodnie współistnieje zarówno z naturalnym środowiskiem, jak i innymi mieszkańcami Ziemi. Takich miejsc na naszej planecie jest już coraz mniej, a te, które pozostały w miarę nieskażone, rozpaczliwie i ostatkiem sił bronią się przed zgubnymi wpływami cywilizacji. To właśnie na ich spotkanie i poznanie już wkrótce wyruszą członkowie Ekoekspedycji „Freeco”. Odwiedzą Słowację, Ukrainę, Rosję, Kazachstan, Mongolię, Chiny, Tybet, Nepal, Tadżykistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbejdżan, Armenię i Turcję oraz kraje bałkańskie. »
Tagi: patronat medialny, azja, artykuły
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 13.02.2013 09:53
Liczba odwiedzin: 47036
Aby zostać bez grosza i być najbogatszym człowiekiem świata. Żeby nie tylko zobaczyć, ale przede wszystkim poznać, nauczyć się. Innego życia, zupełnie innych ludzi. Aby nie spędzać urlopu. Nie jechać na wakacje. Trzeba być odważnym. Zorganizowanym. Trzeba wiedzieć naprawdę dużo. »
W tym dniu nie ma jeszcze żadnego wydarzenia.
Powered by Webspiro.