Dziś jest 14.06.2024
Imieniny obchodzą Eliza, Walerian, Bazylides, Justyn
Autor: Anna Matelska
Data publikacji: 13.07.2011 10:18
Liczba odwiedzin: 29543
Tagi: europa, francja, kuchnia, anna matelska, kuchnia artykuły
Kuchnia francuska – jedna z najpopularniejszych i najlepszych na świecie – to nie tylko bagietki, ślimaki i żabie udka. W rzeczywistości jest ona na tyle bogata i różnorodna, że można spędzić tygodnie, podróżując po Francji i próbując tamtejszych przysmaków.
Turystyka kulinarna, czyli wędrowanie po świecie w poszukiwaniu regionalnych smakołyków, staje się z roku na rok coraz popularniejsza. Korzenie swoje ma właśnie we Francji, choć obecnie szlaki kulinarne wytyczone zostały w wielu krajach, między innymi w Niemczech, Włoszech, na Węgrzech, a także w Polsce.
Francja przoduje na tym polu, ponieważ kuchnia jest wyjątkowo istotnym elementem tamtejszej kultury, a jednocześnie miała i ma nadal przemożny wpływ na resztę Europy. Przysmakami francuskimi zajadają się smakosze na całym świecie już od XVII wieku, a ich popularność nie spada.
Z czym to się je?
Kuchnia francuska dzieli się na tzw. haute cuisine – "kuchnię wysoką", czyli tradycyjne, drogie potrawy, spotykane w ekskluzywnych restauracjach oraz opozycyjną do niej – nouvelle cuisine, "nową kuchnię", opartą na lekkich, zdrowych i przygotowywanych szybko daniach. Ich cechą wspólną jest świeżość i wysoka jakość produktów żywnościowych, które Francuzi nadal kupują na targach czy w tradycyjnych, małych sklepikach.
We Francji spożywa się zwykle trzy posiłki. Śniadanie (petit dejeneur) jest bardzo skromne – składa się z bagietki lub rogalika (croissanta) z masłem lub dżemem oraz kawy i ewentualnie soku ze świeżych owoców. Obiad (dejeneur) przypomina bardziej lunch i jada się go pomiędzy godziną 12 a 14. Jest to posiłek bardziej obfity, tworzą go przystawki, danie główne, sery i deser. Czasami podawana jest także zupa. Do popicia Francuzi wybierają wodę lub oczywiście wino. Kolację (diner) jedzą późno, po 20, i celebrują ją długo, spożywając również ciepłe potrawy.
Mówi się, że Francuzi mają bzika na punkcie jedzenia. Objawia się to między innymi w mnogości lokali gastronomicznych, które dzielą się na rozmaite kategorie. Warto, by turysta wiedział, iż miejsca zwane restaurant są lokalami bardziej luksusowymi, gdzie kucharze przygotowują potrawy haute cuisine. Jakość restauracji określa liczba gwiazdek, przyznawana między innymi przez najsłynniejszy przewodnik kulinarny „Le Guide Michelin”. Jeśli szukamy czegoś mniej kosztownego, powinniśmy wybrać się do jednego z licznych bistrots – niewielkich restauracji serwujących zwykle jedno danie dnia (plat du jour). Crêperie to restauracyjki z naleśnikami i słodkimi posiłkami, natomiast nazwa brasserie pierwotnie oznaczała piwiarnię, choć dziś w lokalach tego typu znajdziemy różne rodzaje napoi i lekkich dań. Po południu można wybrać się do café – kawiarni, gdzie wypijemy kawę i zjemy deser.
Do najpopularniejszych produktów francuskich należą oczywiście wina, wytwarzane w niemal wszystkich regionach kraju. Część z nich poddawana jest ścisłej kontroli i stanowi prawdziwy wzorzec jakościowy dla trunków z innych krajów,pozostałe są co najwyżej średnie. Niemniej jednak to właśnie Francja pozostaje jednym z głównych celów enoturystyki, czyli turystyki winnej.
Kraj ten słynie także z serów, produkowanych w ogromnych ilościach. Mówi się, że gatunków francuskich serów mamy tyle, ile dni w roku – w rzeczywistości jest ich dużo więcej, bo ponad 500. Niektóre z nich, jak camembert czy brie stały się tak znane, że możemy kupić je w sklepach na całym świecie, także w Polsce.
Ponadto francuską kuchnię rozsławiły takie dania jak żabie udka czy ślimaki, a także specyficzny rodzaj pieczywa – pulchne bagietki. Do produktów tych będących swoistymi symbolami Francji dochodzi jednak także bogactwo potraw regionalnych, którymi możemy delektować się w konkretnych miastach czy rejonach kraju.
Kulinarna geografia
Francja wyznaczyła w ponad 20 regionach rozmaite szlaki kulinarne, na przykład śladami wina, szampana, calvadosu, sera, czy oliwy, którymi skwapliwie podążają miłośnicy kuchni francuskiej. Również turyści przybywający do tego kraju z myślą o tradycyjnym zwiedzaniu zwykle nie zapominają o kosztowaniu lokalnych przysmaków. Warto wiedzieć, co i gdzie należy zjeść, by móc powiedzieć, że poznało się również kulinarną stronę Francji.
Burgundia, niezwykle malowniczy region położony w centrum kraju, słynie przede wszystkim z win. Winnice, ciągnące się szerokim pasmem od Dijon na północy po Lyon na południu, zajmują obszar około 45 tysięcy hektarów. Najlepsze, klasyczne „burgundy” produkowane są w środkowej części tego regionu, zwanej Côte-d'Or – Złote Zbocza. Do typowych potraw należą słynne ślimaki (escargots) oraz boeuf bourguignon – mięso wołowe duszone w czerwonym winie. Na uwagę zasługuje również znakomita musztarda z Dijon.
Normandia jako region nadmorski znana jest między innymi z owoców morza, zwłaszcza przegrzebków św. Jakuba (coquilles Saint-Jacques). Stamtąd również pochodzi podpuszczkowy ser camembert, produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W Normandii niezwykle popularne są napoje alkoholowe z jabłek – cydr, czyli jabłecznik i calvados – wytrawny winiak.
Alzacja, choć niewielka, oferuje wyjątkowe możliwości kulinarne. Tamtejszy szlak winny jest kręty i długi na 180 kilometrów, region słynie również z piwa, co jest rzadkością we Francji. Dla miłośników ryb powstał tu Szlak Pstrąga i Szlak Smażonego Karpia, ciekawostką jest natomiast Szlak Czekolady. Do charakterystycznych potraw należą foie gras – gęsie wątróbki i choucroute przyrządzany z kiszonej kapusty, będący dowodem na silne wpływy sąsiednich Niemiec. Specjalnością Alzacji jest również produkowany z krowiego mleka ser munster.
Pikardia położona na północy kraju również zasługuje na odwiedziny chociażby przez wzgląd na lokalną kuchnię. Do jej specjalności należą liczne zupy jarzynowe, suflet czosnkowy (flamique à porions), oraz podawany przede wszystkim w Amiens pasztet z kaczych wątróbek (pâté de ca nard). Na deser skosztować możemy słodkiego kremu Chantilly bądź tarty z rabarbarem.
Prowansja słynie z kolei z kuchni śródziemnomorskiej, której podstawę stanowią ryby, oliwa, owoce i warzywa oraz słynne zioła prowansalskie. Sztandarowymi potrawami są: zupa rybna bouillabaisse, ratatouille (potrawa z suszonych warzyw) i zupa z bazylią (soupe au pistou). Między innymi właśnie w Prowansji możemy spróbować osławionych żabich udek.
Dolina Loary położone w regionie Centre nazywana jest często ogrodem Francji, ponieważ właśnie tam produkowanych jest większość owoców i warzyw. Specjalnością tego pięknego miejsca są kozie sery, drobno posiekane rillettes, smażone mięso oraz jedno z najbardziej znanych ciast francuskich – jabłkowa tarta Tatin.
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.04.2015 15:35
Liczba odwiedzin: 15215
Zapraszamy na relację Ani i Staśka Szloser ze zdobycia najwyższego szczytu Afryki oraz krótkiego pobytu w parkach narodowych i na Zanzibarze. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 27.04.2015 13:30
Liczba odwiedzin: 10409
Jeszcze pół wieku temu Nepal był zamknięty dla wszystkich zwiedzających. W ostatnich dekadach zamienił się w Mekkę dla ludzi kochających góry, przyrodę i egzotyczną, azjatycką kulturę. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 07.04.2015 08:39
Liczba odwiedzin: 114463
Australia oczarowuje! Ogromne przestrzenie, dzikie krajobrazy, przedziwne zwierzęta, które można spotkać tylko tam, ciekawa kultura, a do tego chyba najbardziej wyluzowani ludzie na świecie. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.03.2015 08:27
Liczba odwiedzin: 127865
Ośmioosobowa grupa studentów z Rzeszowa i okolic lubi udowadniać, że chcieć równa się móc. Wierni tej idei co roku wyruszają w podróż leciwym busem z 1988 r. Na koncie mają już cztery wyprawy, a teraz przygotowują się do następnej. Tym razem celem są Stany Zjednoczone, które zamierzają przejechać wzdłuż i wszerz w trakcie dwumiesięcznej eskapady. »
Tagi: patronat medialny, ameryka północna, stany zjednoczone
Autor: Źródło: materiały promocyjne
Data publikacji: 25.03.2015 09:20
Liczba odwiedzin: 7057
Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza Równoleżnik Zero, który odbędzie się w dniach 9-11 kwietnia 2015 r. w Mediatece (Pl. Teatralny 5) i Bibliotece Turystycznej (ul.Szewska 78) to wydarzenie skierowane do osób pragnących poczuć klimat podróżowania oraz wspaniała okazja do spotkania z podróżnikami i autorami książek. Tegoroczna edycja będzie poświęcona krajom Ameryki Północnej i Środkowej. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 02.03.2015 10:11
Liczba odwiedzin: 6358
Pięcioletnia podróż Pawła Kilena w poszukiwaniu przygody i spełnienia marzeń. Z lekkim zarysem planu i z bardzo małym budżetem. Udowadnia wszystkim, a przede wszystkim sobie, że powiedzenie „Chcieć, to móc” nie jest fikcją. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 26.09.2014 12:38
Liczba odwiedzin: 25227
„Nigdzie indziej na świecie nie ma tylu Niemców, którzy mówią po hiszpańsku i czczą bohatera narodowego o nazwisku O’Higgins”. Właśnie ta, zasłyszana wieki temu opinia na temat Chile pchnęła moje zainteresowania w kierunku owego chudego jak patyk kraju. Choć od tamtego czasu minęło już wiele lat, ciekawość pozostała, ale decyzja o wyjeździe zapadła dopiero niedawno. »
Tagi: patronat medialny, ameryka południowa, chile, patagonia
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 25.09.2014 10:24
Liczba odwiedzin: 8015
Książka Michała Zielińskiego to osobisty zapis wrażeń z wyprawy do jednego z najmniej uczęszczanych rejonów świata – południowoamerykańskiej selvy, czyli dżungli. »
Tagi: patronat medialny
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 19.09.2014 09:47
Liczba odwiedzin: 9681
Karolina i Bartek, para młodych inżynierów z Krakowa i autorów bloga Kurs na Wschód, wkrótce rusza w kolejną podróż. Tym razem zamierzają odwiedzić Indonezję, przyjmując za cel nie tylko relaks pod palmami, ale także zebranie sporej ilości materiału reporterskiego, który ma czytelnikom ich bloga pokazać azjatycki kraj od podszewki. Karolina i Bartek obierają kurs na Indonezję! »
Tagi: patronat medialny, azja, indonezja
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 01.08.2014 16:09
Liczba odwiedzin: 8219
Czy można pokonać pieszo dystans 8000 km w ciągu 8 miesięcy, samotnie, bez większego wsparcia z zewnątrz, mierząc się z różnorodnymi warunkami klimatycznymi oraz terenowymi? Można, trzeba mieć tylko jasno określony cel. A taki z pewnością przyświeca Jakubowi Mudzie, który wraz z początkiem stycznia 2015 roku wybiera się w pieszą wyprawę 8000 km Across Canada, od wybrzeża Pacyfiku aż po Atlantyk. »
Tagi: patronat medialny, ameryka północna, kanada
Autor: Anna Kaca
Data publikacji: 16.07.2014 11:07
Liczba odwiedzin: 9046
W tegoroczne wakacje razem z moim czworonogiem pokonam pieszo 800 km, promując adopcje psów aktywnych. Od Karkonoszy po Bieszczady będę prezentować ludziom dwa bardzo aktywne psy, które od wielu lat nie potrafią znaleźć domu. Pokaże również, że wakacje można spędzać ze swoim czworonogiem w fajny dla obu stron sposób. »
Tagi: patronat medialny
Autor: Archeolodzy w podróży
Data publikacji: 11.07.2014 12:45
Liczba odwiedzin: 7154
Minął ponad rok, odkąd grupa archeologów i jeden grafik zdecydowali się na podróż swojego życia, odwiesiła na jakiś czas pracę i studia i wyruszyła do Rosji. Teraz, projekt „Archeolodzy w Podróży” odżywa – w nieco zmienionym składzie (więcej info tutaj: http://archeolodzywpodrozy.blogspot.com/p/o-nas.html) ruszamy tym razem na północ! »
Tagi: europa, norwegia, skandynawia, patronat medialny
Autor: Tomasz Korgol
Data publikacji: 01.07.2014 11:07
Liczba odwiedzin: 8094
Celem mojej najbliższej wyprawy jest Nepal. Trasa wiedzie z Wrocławia przez Węgry, Bułgarię, Rumunię, Turcję, Gruzję, Armenię, Irak (Kurdystan), Iran, Pakistan, Indie, Nepal. Łącznie 15 tysięcy kilometrów, samotnie, autostopem. Wyprawa jest częścią projektu pod nazwą ,,Z uśmiechem na (Bliski) Wschód”. »
Tagi: patronat medialny, azja, indie, nepal
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.05.2014 11:39
Liczba odwiedzin: 6221
W trakcie minionego I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej, któremu patronował między innymi portal Etraveler.pl, słuchacze mieli okazję nie tylko przenieść się w odległe i niezwykle różnorodne części świata, ale i dostali spory zastrzyk inspiracji, po którym na pewno niełatwo będzie wysiedzieć w domu. »
Tagi: europa, polska, patronat medialny
Autor: Łukasz Kraka-Ćwikliński
Data publikacji: 26.05.2014 16:34
Liczba odwiedzin: 7317
Wyprawa przez drugą co do wielkości pustynię na świecie zbliża się wielkimi krokami. Do jej rozpoczęcia zostały niespełna dwa miesiące, co sprawia, że jest to dobry moment, by przypomnieć zainteresowanym, na czym polega jej wyjątkowość. »
Tagi: azja, mongolia, gobi, patronat medialny
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 26.05.2014 15:10
Liczba odwiedzin: 5660
Już w najbliższy piątek (30.05.) rusza w Lublinie Festiwal Podróżniczy u Przyrodników. W programie znalazły się slajdowiska z całego świata: Kolumbia, Antarktyda, Portugalia, Niemcy, Słowenia, Chorwacja) oraz z Polski (Opolszczyzna i Białowieski Park Narodowy). Ideą Festiwalu jest ukazanie piękna i bogactwa przyrody w skrajnie różnych rejonach świata. »
Autor: BusTrip into the Wild
Data publikacji: 12.05.2014 09:20
Liczba odwiedzin: 45555
Jak opisać w kilku słowach projekt BusTrip Into The Wild? 26-letni volkswagen T3, siedmioro podróżników i 12 krajów, które chcemy odwiedzić w trzy tygodnie, jak najmniejszym kosztem. »
Tagi: patronat medialny, europa
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 28.04.2014 10:02
Liczba odwiedzin: 115258
Już 23 i 24 maja rusza w Środzie Wielkopolskiej pierwszy Festiwal Podróżniczy organizowany przez Klub Szalonego Podróżnika. Dwa dni festiwalowe będą składać się z prezentacji prelegentów o „Statuetkę Klubu Szalonego Podróżnika” za najlepszą prezentację podróżniczą, prezentacji filmów oraz relacji podróżniczych zaproszonych gości specjalnych. Poza tym na każdego z uczestników czekają liczne konkursy i atrakcje festiwalowe. »
Autor: Joanna Maślankowska i Adam Wnuk
Data publikacji: 15.04.2014 11:35
Liczba odwiedzin: 7042
1 miesiąc, 2 autostopowiczów i 4 żywioły do pokonania. Podczas miesięcznej wyprawy zasmakujemy dań gotowanych w rozgrzanej ziemi, wykąpiemy się w najwspanialszych wodospadach Europy, staniemy na skraju dwóch ogromnych płyt tektonicznych jednocześnie i (mam nadzieję) nie zostaniemy porwani razem z namiotem przez niezwykle silne wiatry. Wszystko to z dobytkiem na plecach i wyciągniętym w górę kciukiem. »
Tagi: patronat medialny, europa, islandia
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 21.03.2014 14:44
Liczba odwiedzin: 171792
24 maja 2014 r. w Ośrodku Kultury w Środzie Wielkopolskiej w ramach Średzkich Sejmików Kultury 2014 odbędzie się I Festiwal Podróżniczy zorganizowany przez poznański Klub Szalonego Podróżnika. W ramach Festiwalu przewidziane są przede wszystkim prelekcje podróżnicze, slajdowiska, dyskusje i spotkania z podróżnikami. Prelegenci przedstawią swoje dotychczasowe podróże po różnych regionach świata i opowiedzą związane z nimi historie, przygody i wrażenia. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 28.02.2014 10:37
Liczba odwiedzin: 57051
Już 9-11 maja 2014 odbędzie się czwarta edycja Ogólnopolskiego Studenckiego Festiwalu Podróży KORMORANY. Impreza organizowana jest przez Akademicki Klub Turystyczny przy Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i odbywa się w malowniczym Olsztyńskim miasteczku studenckim - Kortowie. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 28.02.2014 10:10
Liczba odwiedzin: 52221
Zapraszamy bardzo serdecznie wszystkich miłośników podróży w dniach 2 – 4 kwietnia 2014 roku do Bytomskiego Centrum Kultury na II edycję Festiwalu Podróżniczego "Okno na Świat"! »
Powered by Webspiro.