Dziś jest 29.05.2023
Imieniny obchodzą Teodozja, Maksym, Bogusława, Magdalena
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 16.02.2014 14:39
Liczba odwiedzin: 5523
Odwiedził wiele krajów w Europie, przez dłuższy czas mieszkał w Niemczech oraz we Włoszech, gdzie mieliśmy okazję się spotkać. Wielki miłośnik podróży, ale przede wszystkim dobrego jedzenia. Tym razem Danilo Porto de Sousa zgodził się zdradzić tajniki swojej rodzimej, brazylijskiej kuchni. »
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 25.01.2014 15:41
Liczba odwiedzin: 2720
Nie był to mój pierwszy pobyt w Wiedniu, ale dla atmosfery panującej w tym mieście podczas adwentu warto było odwiedzić je po raz kolejny. Bajeczne jarmarki bożonarodzeniowe, rozstawione pod każdym ważniejszym habsburskim zabytkiem, przyciągały masy Austriaków, a także wielu zagranicznych gości. »
Autor: Świat oczami Gośki
Data publikacji: 19.04.2013 16:36
Liczba odwiedzin: 2966
Dla mnie kuchnia tajska jest jedną z najlepszych na świecie. Może nawet najlepszą. Mam tu zarówno na myśli smażoną świnkę na patyku kupioną na ulicy, jak i full wypas obiad w dobrej tajskiej restauracji. »
Autor: Anna Izabela Kraus
Data publikacji: 07.04.2013 14:14
Liczba odwiedzin: 2294
USA to państwo stworzone przez imigrantów. Nie bez przyczyny nazywane jest tyglem kultur. Można tu spotkać ludzi ze wszystkich stron świata. Jest tu tyle rodzajów kuchni, ile narodów. Każda próbuje zachować swoją odrębność. Fuzja jest jednak nieunikniona. »
Autor: Anna Izabela Kraus
Data publikacji: 29.03.2013 13:01
Liczba odwiedzin: 7002
Pierogi kojarzą się z polską kuchnią, jednak pod różnymi nazwami znane są na wszystkich szerokościach geograficznych. Co ciekawe, najlepiej smakują w winie! »
Autor: Anna Izabela Kraus
Data publikacji: 22.03.2013 13:31
Liczba odwiedzin: 4456
USA to państwo stworzone przez imigrantów. Nie bez przyczyny nazywane jest tyglem kultur. Można tu spotkać ludzi ze wszystkich stron świata. Jest tu tyle rodzajów kuchni, ile narodów. Każda próbuje zachować swoją odrębność. Fuzja jest jednak nieunikniona. »
Autor: Anna Izabela Kraus
Data publikacji: 17.03.2013 17:37
Liczba odwiedzin: 5096
Maroko to niezwykle ciekawy kraj, zróżnicowany geograficznie i kulturowo. Obszar pomiędzy Morzem Śródziemnym i Atlantykiem a Saharą zamieszkują trzy plemiona Berberów, Arabowie i Francuzi. Mieszkańców Maroka dzieli pochodzenie etniczne, rasa i religia, ale jednoczy ta sama, wyśmienita kuchnia. »
Autor: Wrangler4ever.pl
Data publikacji: 13.03.2013 21:09
Liczba odwiedzin: 6617
Grecja od kuchni, czyli tych kilka nieprzyjemnych spraw, które mogliśmy wybaczyć Grekom za zapach i smak ich potraw, traktując drobne incydenty jak pikantne przyprawy dodające smaku całości. »
Autor: Anna Izabela Kraus
Data publikacji: 11.03.2013 21:12
Liczba odwiedzin: 3270
Krakowa nie trzeba reklamować. Dawną stolicę Polski odwiedziło w ubiegłym roku dziewięć milionów turystów. Na przybyszów czeka wiele wspaniałych zabytków oraz niezliczona ilość restauracji, barów i klubów. Odwiedzając Kraków, potrzebujesz nie tylko przewodnika turystycznego, ale także kulinarnego! »
Autor: Anna Izabela Kraus
Data publikacji: 03.03.2013 18:05
Liczba odwiedzin: 3658
Kuchnia żydowska cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Napotyka jednak na konkurencję ze strony kuchni izraelskiej. Cymes czy falafel? – oto jest pytanie! »
Autor: Anna Izabela Kraus
Data publikacji: 23.02.2013 18:09
Liczba odwiedzin: 4264
Wiedeń kojarzy się ze sznyclem, sałatką kartoflaną i tortem Sachera. Tymczasem stolica Austrii ma nam do zaoferowania wiele różnorodnych doświadczeń kulinarnych. »
Autor: Aleksandra Czyż
Data publikacji: 15.10.2012 21:42
Liczba odwiedzin: 3866
Byłam w kraju, gdzie jedzenie jest tak ważne dla ludzi, jak oddychanie. Albo bardziej. Rozgrywają się tu codziennie mistyczne celebracje godne wytłaczanych aksamitem salonów. Zamiast tego jest mata rozłożona na chodniku i talerz, zmywany pospiesznie w misce z lodowatą wodą i podawany kolejnym głodnym gościom. Jest oszałamiająco, bo Indonezję smakuje się wszystkimi zmysłami. Inaczej nie sposób. »
Autor: Jakub Staniszewski
Data publikacji: 14.10.2012 12:16
Liczba odwiedzin: 66593
Chińskiej kuchni poświęcone zostały już setki, jeśli nie tysiące, różnorakich opracowań, kompendiów i artykułów. Żaden z nich nie jest w stanie oddać, czy chociażby w najmniejszym stopniu wyjaśnić fenomenu tej najbardziej chyba zróżnicowanej, zaskakującej i specyficznej kuchni na świecie. »
Autor: Jaśmina Jurecka i Tomasz Labus
Data publikacji: 13.10.2012 23:09
Liczba odwiedzin: 15131
88-dniowa kulinarna podróż po Azji południowo-wschodniej okazała się przygodą życia. W poszukiwaniu hardcorowych smaków przebyliśmy ponad 35 700 km. Psy, robaki, embriony, tygrysy, węże – to tylko niektóre z próbowanych przez nas smakołyków! »
Autor: Sabina Piłat
Data publikacji: 07.08.2012 23:55
Liczba odwiedzin: 5858
Pomimo że daleko mi do religii, to kiedy myślę o tym, co chcę napisać, do głowy przychodzi mi właśnie religijne porównanie. Po hiszpański piękne słowo "gula" to jeden z grzechów głównych. Już wiecie który? Właśnie tak – obżarstwo! W tym kraju popełnia go większość mieszkańców, a już na pewno wszyscy turyści. Skusicie się? »
Autor: MWD
Data publikacji: 07.03.2012 18:53
Liczba odwiedzin: 6331
„Chińczyk” to potoczne określenie wszelkiej maści bud z jedzeniem azjatyckim. W obiegowej opinii owe budy definiują całą chińską kuchnię w ogóle, dodając czasem do tego element humorystyczny – a to wieprzowina z kota, a to gołąbki z gołębi… Tym razem osobiście postanowiłem przyrządzić dania najwspanialszej kuchnia świata – kuchni syczuańskiej. »
Autor: Anna Sygnarek
Data publikacji: 28.07.2011 13:59
Liczba odwiedzin: 5827
Istnieje wiele sposobów na podróżowanie: pociągiem, samochodem, rowerem, pieszo. Można wybierać najszybszy aktualnie środek transportu – samolot. Jednak można odbywać wojaże również w wyobraźni. Jak? Wybierając się w rodzimym kraju w podróż kulinarną. »
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.