Dziś jest 23.04.2024

Imieniny obchodzą Jerzy, Wojciech, Adalbert, Gabriela

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Z czym to się je?

Autor: Aleksandra Hołowienko

Data publikacji: 10.08.2011 11:01

Liczba odwiedzin: 30290

Tagi: kuchnia, aleksandra hołowienko, kuchnia poradnik

Kochasz podróże i kochasz jedzenie. Chciałbyś połączyć obie pasje i wyruszyć w drogę obfitującą w doznania kulinarne, których nigdy nie zapomnisz? Może marzysz o tym, aby zgłębić tajniki produkcji serów pleśniowych i piwa lub poznać odpowiedź na pytanie: „Jak powstaje sękacz?”, a przy okazji zwiedzić kawałek świata? Jeżeli tak, turystyka kulinarna jest idealną propozycją dla ciebie.

Podróże kulinarne
Fot. pallavi_damera

Co to takiego?

Całkiem niedawno w ofertach polskich biur podróży znalazły się tzw. podróże kulinarne. Przeznaczone są one dla osób, które oprócz tradycyjnego zwiedzania określonych państw, chciałyby przede wszystkim skoncentrować się na specjałach kulinarnych danego regionu. Wyruszając w taką podróż, poznamy tradycyjne narodowe potrawy – nie tylko ich smak, ale też historię. Dowiemy się również, jak je przyrządzać i z czym podawać. Oprócz doznań kulinarnych, biura podróży oferują również możliwość zwiedzenia najciekawszych miejsc i zabytków rejonu oraz skorzystania z tamtejszych atrakcji.

Jak wyjechać?

Aby wyruszyć w podróż tropem przysmaków kulinarnych, najlepiej skorzystać z ofert biur podróży, które specjalizują się w takich wyjazdach. Bez szczegółowego wywiadu bowiem nie jesteśmy w stanie sami dotrzeć do najlepszych miejsc, gdzie serwowane są faktycznie tradycyjne dania, nie zaś te przygotowywane z myślą o turystach. Niektóre biura oferują wyjazdy na życzenie – do regionu, którym podróżnik jest szczególnie zainteresowany. To klient decyduje, dokąd konkretnie chce wyjechać, w jak dużej grupie, gdzie spać i z jakich atrakcji korzystać. Wyjazdy kulinarne są też fantastyczną propozycją dla firm – w końcu nic bardziej nie integruje jak wyśmienite jedzenie w pięknym miejscu.

Najczęściej odwiedzane regiony

Najczęściej wybieranymi przez poszukiwaczy smaków miejscami są Włochy, Hiszpania oraz Francja. Leżący u stóp Alp Piemont kusi najrzadszymi smakołykami świata – białymi truflami oraz światowej klasy winem Barolo. Tam także, w miasteczku Asti, wyrabiane są najlepsze na świecie sery oraz produkuje się Vermouth. Francuska Szampania słynie oczywiście z... szampana! Podróżnicy mogą odwiedzić stolicę tego regionu – Reims, gdzie koronowano niegdyś francuskich królów.

Natomiast podróż do Hiszpanii to podróż do krainy wina, z którego zwłaszcza słynie region La Rioja, oraz sera. Choć ciężko podać dokładną liczbę jego gatunków, to szacuje się, że jest ich około 100, a każdy z hiszpańskich regionów może pochwalić się własną serową specjalnością. Jest w czym wybierać i co smakować: od serów świeżych, przez dojrzewające, po fermentujące i pleśniowe; od wytwarzanych z mleka krowiego, przez kozie, owcze, aż po serowe mieszanki.

Jako cel kulinarnych podróży często wybierana jest również Liwa – tam możemy skosztować karaimskich kibinai, czyli specjalnych pierogów czy skilandis – niepowtarzalnej, tradycyjnej wędliny. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby zorganizować taką wyprawę nawet do Indii, gdzie jedzenie jest częścią religii, a smaki całkowicie odbiegają od tych, które są nam dobrze znane.

Ile kosztuje i trwa kulinarna podróż?

Ceny takich podróży wahają się w zależności od ich długości oraz oczywiście rejonu. Ze względu na to, iż wliczone w cenę posiłki serwowane są zawsze w najlepszych restauracjach, a jedzenie nie stanowi jedynej atrakcji wycieczek, kulinarne podróże są często droższe niż standardowe. Trwają zazwyczaj od 4 do 10 dni. Koszt czterodniowej wycieczki do Francji to około 3200 zł, do tej ceny należy doliczyć jeszcze przelot. Kilkudniowa wyprawa na Litwę zorganizowana dla paru osób może zamknąć się nawet w 3 tysiącach. Oczywiście wyjazd do Indii będzie także sporym wydatkiem – wszystko uzależnione jest od przelotów, wybieranych hoteli oraz atrakcji, które będą czekały na podróżników. Ale warto się o nie pokusić i mile połechtać kubki smakowe.

Komentarze (0)

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Twój komentarz

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące