Dziś jest 03.06.2024
Imieniny obchodzą Klotylda, Leszek, Tamara, Cecyliusz
Kuchnia izraelska to mieszanka wielu kuchni, szczególnie wschodnich. Znajdziemy w niej głównie wpływy arabskie, tureckie, greckie i oczywiście żydowskie. W kuchni tej dominuje bogactwo przypraw. Do najpopularniejszych dań należą:
falafel – smażone kulki z przyprawionej ciecierzycy, bądź bobu z sezamem,
szaszłyk z mięsa i warzyw,
shawarma – kebab,
cygara marokańskie – przystawka w restauracjach żydowskich – siekane mięso przyprawione pieprzem, zwinięte w cienkie rurki i zapieczone,
humus – pasta z ciecierzycy,
bakława – deser przyrządzany z cienkich plastrów ciasta przekładanych masą orzechowo-migdałową i nasączonych miodem lub syropem.
Bakława
Falafele
Olbrzymią wagę w kuchni izraelskiej mają różnego rodzaju sałatki warzywne, które podawane są niemal do każdego dania przeważnie z arabskim chlebem pita. Sałatki zazwyczaj są w formie bufetu, dlatego też możemy skosztować wielu różnorakich połączeń warzywnych.
W kuchni żydowskiej przestrzegane są zasady koszerności – przyjęte zgodnie z żydowską religią. Zasady te nie tylko informują co można zjeść, ale również w jaki sposób należy przygotować i podać danie koszerne. Prawo m.in. zakazuje, w okresie trwania Paschy, spożywania chleba na zakwasie i słodyczy. W koszernej kuchni nie można spożywać m.in. wieprzowiny oraz jednocześnie nabiału z mięsem. Do potraw koszernych należą m.in. mięso zwierząt parzystokopytnych i jednocześnie przeżuwających, ptaki, które mają ostrogi, wole i dwa żołądki czyli m.in. kury i indyki oraz ryby, którym łatwo schodzą łuski i mają płetwy.
Będąc w Izraelu, w rejonie Jeziora Tyberiadzkiego należy skosztować ryby świętego Piotra.
Ryba świętego Piotra w zestawie. Fot. Sylwia Grabowska
Wśród napojów olbrzymią sławą cieszą się świeżo wyciskane soki owocowe, oczywiście kawa i popularna na terenach arabskich zielona herbata z miętą.
Wśród piw prym wiodą dwie marki: GoldStar, Maccabee.
Dobre potrawy serwują uliczne bary i kioski.
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.