Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść



Bar Porto Paradiso na imprezowej plaży Vromolimnos

Restauracja Anemos zlokalizowana niedaleko Kościoła, z pięknym widokiem na port. Fot. Sladjana Efremova



Bez cienia przesady można uznać, że podstawy europejskiej cywilizacji miały miejsce w starożytnej Grecji. Tamtejsza kuchnia nie jest wyjątkiem! Nie dziwi nikogo, że królują tutaj świeże ryby, które konkurują z ulubioną jagnięciną. Z mięs jada się także cielęcinę, zaś wołowinę rzadziej, gdyż nie ma tu dobrych warunków do hodowli bydła- na licznych łączkach Skiathos królują kozy.

Z warzyw najbardziej popularne są: pomidor, bakłażan, czy też cukinia. W Grecji je się bezlik owoców, dlatego na bazarach w centrum natkniemy się na melony, soczyste i tanie arbuzy, jabłka, gruszki, migdały i figi. Często też będziemy spotykać na swej drodze drzewa obsiane pomarańczami i cytrynami.

Niekwestionowaną królową greckiej kuchni jest oliwka i pozyskiwana z niej oliwa… Faktem jest, że sałatka grecka - zwana tutaj sałatką wiejską („choriatiki salata”) - nigdzie nie smakuje tak jak w samej Grecji!

Grecy na Skiathos jadają posiłki o dość późnej godzinie, co jest wynikiem specyficznego stylu życia mieszkańców krajów śródziemnomorskich. W porze typowej dla nas na obiad, oni ucinają sobie popołudniową sjestę… Dlatego też najobfitszym daniem dnia jest kolacja, obok lekkiego śniadania i obiadu.

Bar Porto Paradiso na imprezowej plaży Vromolimnos

Bar Porto Paradiso na imprezowej plaży Vromolimnos. Fot. Sladjana Efremova



Najpopularniejsze greckie dania:



Startery

Taramosalata - pasta z ikry rybiej;
Tsatsiki - dip, czyli rodzaj gęstego sosu sporządzonego z ogórka i jogurtu;
Mezedhes – talerz przystawek;

Dania

Musaka - danie z warstwy ziemniaków, mielonego mięsa jagnięcego i bakłażanów w sosie beszamelowym;
Potrawy z ryb – w menu otrzymamy informację, czy potrawy są wykonane z mrożonych, czy też świeżych ryb;
Souvlákia – szaszłyki z marynowanej jagnięciny i warzyw (papryki, cukini, małych cebulek i dużych liści laurowych);
Gyros - mięso opiekane na rożnie, podawane w bułce pita z warzywami, domowymi frytkami i sosem; moim zdaniem najlepszy gyros na wyspie można dostać w niebieskiej budce na rogu, mieszczącej się mniej-więcej w połowie ulicy Papadiamatis, sprytnie zarządzanej przez starszą panią i jej dwóch synów;

Napoje

Oprócz tradycyjnego wina Grecja ma także inne napoje alkoholowe.
Ouzo - grecka wódka anyżowa;
Metaxa - miejscowe brandy; do wyboru mamy trzy-, pięcio- i siedmiogwiazdkowe warianty; przyjęła się zasada, że każda dodatkowa gwiazdka „poprawia” smak;
Piwo – w sklepach spożywczych natkniemy się na greckie piwo Mythos, ale też niemieckiego Amstela i holenderskiego Heinekena;
Napoje bezalkoholowe – ciekawostką jest, że Fanta nigdzie indziej nie smakuje lepiej niż na Skiathos, sprawdźcie to sami; warto też spróbować barwnej lemoniady sprzedawanej w barach plażowych oraz świeżo wyciskanych soków, które serwuje niemal każdy punkt gastronomiczny;

Bar Porto Paradiso na imprezowej plaży Vromolimnos

Restauracja Wind Mill. Fot. Sladjana Efremova


Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące