Dziś jest 05.02.2025
Imieniny obchodzą Agata, Adelajda, Justynian, Albin
Autor: MWD
Data publikacji: 07.03.2012 18:53
Liczba odwiedzin: 106492
Tagi: azja, chiny, syczuan, chengdu, chongqing, zadanie 5, kuchnia, mwd, kuchnia relacje z podróży
„Chińczyk” to potoczne określenie wszelkiej maści bud z jedzeniem azjatyckim. W obiegowej opinii owe budy definiują całą chińską kuchnię w ogóle, dodając czasem do tego element humorystyczny – a to wieprzowina z kota, a to gołąbki z gołębi… Tym razem osobiście postanowiłem przyrządzić dania najwspanialszej kuchnia świata – kuchni syczuańskiej.
Jakże jednak błądzą ci, którzy chińszczyzną w wydaniu polskim, czy szerzej europejskim lub zachodnim, uważają za tą najprawdziwszą i oryginalną, taką jaką statystyczny Chińczyk, którego nazwijmy panem Li, objada się każdego dnia. Bo tak naprawdę pan Li otworzyłby oczy bardzo szeroko ze zdumienia na widok tego, co u nas nazywa się „chińszczyzną”. Zacząć jednak należy od tego, że w kraju o tak starożytnej historii i tradycjach, o takim zróżnicowaniu regionalnym, nie można mówić o „kuchni chińskiej”. Bo kulinaria chińskie to podział na zasadnicze cztery regiony – szanghajski, kantoński, pekiński i syczuański.
Kucharz w dzielnicy muzułmańskiej w Xi'an, fot. MWD
W ową długą i przepyszną podróż zabierzemy się ze statystycznym obywatelem Li, a także moim kulinarnym mistrzem Lee, który swoje angielskie imię wybrał, by uhonorować wielkiego Li Xiaolong, znanego całemu światu jako Bruce Lee.
Kuchnia szanghajska to owoce morza i lekki posmak słodkości. Kuchnia kantońska to drobno posiekane składniki smażone na woku – jest najbliższa forma tego, co nazywamy „chińszczyzną” na Zachodzie. Kuchnia po pekińsku to niesamowity specjał, którym jest kaczka po pekińsku w sosie śliwkowym, ale także popularne w całych Chinach gotowane na parze bułeczki pszenne z mięsnym nadzieniem. Ale to kuchnia syczuańska słynie wśród pasibrzuchów jako ta najlepsza, najdoskonalsza i najpyszniejsza – a także najostrzejsza.
Uliczne przekąski, fot. MWD
Do Chin udałem się więc de facto tylko w jednym celu – spróbować prawdziwej kuchni syczuańskiej. A jeśli tak to do wyboru pozostały mi tylko dwa miejsca – najostrzejsze dania, na czele ze słynnym hot potem, spróbować można w Chongqing. Bardziej stonowane potrawy, a stonowanie w przypadku kuchni syczuańskiej oznacza nie natychmiastowe wypalenie mózgu od środka, można skosztować w Chengdu, stolicy Syczuanu, miasta słynącego na świecie z pand, a w Kraju Środka z właśnie z jedzenia.
„Jedź do Chengdu, tam jest dobre i pikantne jedzenie”, mówili mi Chińczycy. Więc pojechałem.
Jeśliby do czegoś to miasto porównać to do pand właśnie. Mimo swojej majestatycznej nowoczesności, którą przebija sam Szanghaj i Pekin, Chengdu jest senną metropolią z wieloma restauracjami, w których można oddać się największej z przyjemności – jedzeniu.
Od bladego świtu po ulicach roznosi się zapach świeżo gotowanych na parze bułeczek z mięsem. Takie danie codziennie spożywa statystyczny pan Li, zamieniając czasem bułeczki na smażone na głębokim oleju paluchy z ciasta lub… czosnek, czy też jajka w zalewie z sosu sojowego. Popularny jest także ryż z jajkiem i kawałkami mięsa. Najwspanialsze w tym wszystkim jest to, że na syte i ogromne śniadanie nie wydamy więcej jak 10 RMB (5 ZŁ), jeśli odważymy się stołować w miejscach, gdzie jedzą zwykli Chińczycy.
Bułeczka pszenna z mięsnym nadzieniem, fot. MWD
Później, ale także i wcześniej, je się wszystko, a potrawy śniadaniowe są tak naprawdę potrawami całodniowymi. Wróćmy jednak do wcześniej wspomnianego dania. Hot pot, czyli gorący garnek, to jedno z tych dań do którego tęsknię codziennie z mroźnej i chłodnej Polski.
Hot pot spożywać można w grupie, co jest korzystniejsze finansowo, jeśli udamy się do luksusowej restauracji lub pojedynczo jeśli zdecydujemy się na posiłek w znakomitych fast-foodach, które specjalizują się w podawaniu tego typu potraw. Najlepszą i najbardziej znaną jest Xiabu Xiabu.
Hot pot to garnek z gotującą się zupą oraz dodatki, które do tego wkładamy. Do wyboru jest kilka baz – zupa curry, piekielnie ostra syczuańska, koreańska… Zaś dodatki to istny zawrót głowy – od wszelkiego rodzaju mięs przez kluski i pierożki po kwiaty lotosu. Dodatki wrzucamy do zupy i czekamy aż się ugotują, nasiąkną smakiem. Wtedy je wyławiamy i wrzucamy do małej miseczki, którą według uznania napełniamy sosem sojowym, orzechowym, czosnkiem i szczypiorkiem. Nigdy nie jadłem pyszniejszej zupy. Przeciętnie na wielki gar zupy w Xiabu Xiabu z wieloma dodatkami płaciłem około 10-20 RMB (5-10 ZŁ), choć w lepszych restauracjach cena szybowała nawet do 200 RMB… Warto dodać, że statystyczny pan Li jada oczywiście w tańszych miejscach, lepsze restauracje świecą zazwyczaj pustkami i zapełniają się od święta.
Innym popularnym daniem są różne rodzaje makaronu podawane z sosem sojowym, orzechowym i chili. Tego sosu chili, który wycisnąłby łzy z samego diabła, nie należy dodać więcej jak łyżeczkę w przeciwnym razie wyląduje w śmietniku…
Kluski, fot. MWD
To wszystko są jednak potrawy generalnie proste i nieskomplikowane. Syczuan słynie jednak z bardziej wyrafinowanych potraw, okraszonych obowiązkowo słynnym syczuańskim pieprzem. A gdzie wieprzowina o smaku ryby? A gdzie kurczak gongbao?
Mmm, kurczak gongbao
W ten sposób zapisałem się na kurs gotowania kuchni syczuańskiej (namówiłem jednak szefa kuchni, by nauczył mnie robić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, bo mimo iż nie jest to danie kuchni syczuańskiej to wielce za nim przepadam). Jak to zrobić? Zwierzyłem się w hostelu, w którym mieszkałem, ze swojego marzenia. „Dobrze, by było wrócić do domu i przygotować kilka waszych potraw, sam wiesz najlepiej, jak pyszne macie jedzenie”. Hostel miał mi do zaoferowania więcej niż się spodziewałem. Kurs kuchni syczuańskiej z dwoma lokalnymi szefami kuchni, z których jeden, Lee, został moim mentorem.
- Jeśli masz ochotę na niepowtarzalne kulinarne doznania to Chengdu cię nie rozczaruje – rozpoczął swoją opowieść Lee, młody, dwudziestoparoletni chłopak. - Kuchnia syczuańska jest słynna nie tylko w Chinach ze względu na swój ostry, wyrazisty smak. Amatorów pikantnych doznań kulinarnych, którzy marzą i śnią o pieprzu syczuańskim – palącym w usta tak, że aż pozostawia je zimne, można spotkać na całym świecie. Do naszych najsmakowitszych dań należą między innymi kurczak gongbao, pierożki huangyou shuijiao, makaron dandan mian, czy leng mian, ryżowe kulki w liściach zwane ya’er ba czy podwójnie gotowana wieprzowina. Jako że tradycyjna kuchnia syczuańska nie oferuje dań z ryb, znakomitym wyborem staje się wieprzowina o smaku ryby. A ty czego chcesz się nauczyć?
Kurczak gongbao, fot. MWD
Kurs trwał i trwał, nauczono mnie wszystkiego od podstaw – od doboru składników, po ich przygotowanie, aż po odpowiednie ułożenie na talerzu. Kurs pozwolił mi odkryć, że wok to taki kuchenny scyzoryk, zastępujący wszystkie garnki i patelnie. Na koniec zostałem pochwalony, uścisk dłoni szefa kuchni rekompensował wszystkie trudy i poparzenia od pryskającego oleju.
Mówi się, że Bruce Lee zginął, ponieważ zdradził światu sekretu kung-fu. Wszystkich rad, zaleceń i sztuczek, które przekazał mi Lee, np. na temat dekorowania talerza w zgodzie z feng shui, czy też tego, jak należy siekać mięso, nie zdradzę. Ale przepis na jedno danie…
Obtocz kurczaka w mące rozrobioną z wodą. Podgrzej olej w woku i usmaż kurczaka, aż się zezłoci. Odlej olej i dodaj posiekane chilli, syczuański pieprz, posiekany imbir, czosnek, sos ze zgniecionej fasoli i usmaż razem z kurczakiem. Dodaj sos sojowy, sól, proszek o smaku kurczaka, cukier, ocet winny, ogórek i smażone orzeszki ziemne. Uwaga! Orzeszków ma być tyle samo, co kurczaka.
Jest tylko jeden sposób, by poznać smak Syczuanu, poczuć wilgoć powietrza na skórze, żar pieprzu na ustach i niepowtarzalny smak w kubeczkach smakowych – udać się tam osobiście. A przecież Chengdu to naturalny przystanek dla wszystkich tych, którzy kierują się do Tybetu!
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.04.2015 15:35
Liczba odwiedzin: 16982
Zapraszamy na relację Ani i Staśka Szloser ze zdobycia najwyższego szczytu Afryki oraz krótkiego pobytu w parkach narodowych i na Zanzibarze. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 27.04.2015 13:30
Liczba odwiedzin: 12197
Jeszcze pół wieku temu Nepal był zamknięty dla wszystkich zwiedzających. W ostatnich dekadach zamienił się w Mekkę dla ludzi kochających góry, przyrodę i egzotyczną, azjatycką kulturę. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 07.04.2015 08:39
Liczba odwiedzin: 188522
Australia oczarowuje! Ogromne przestrzenie, dzikie krajobrazy, przedziwne zwierzęta, które można spotkać tylko tam, ciekawa kultura, a do tego chyba najbardziej wyluzowani ludzie na świecie. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.03.2015 08:27
Liczba odwiedzin: 218556
Ośmioosobowa grupa studentów z Rzeszowa i okolic lubi udowadniać, że chcieć równa się móc. Wierni tej idei co roku wyruszają w podróż leciwym busem z 1988 r. Na koncie mają już cztery wyprawy, a teraz przygotowują się do następnej. Tym razem celem są Stany Zjednoczone, które zamierzają przejechać wzdłuż i wszerz w trakcie dwumiesięcznej eskapady. »
Tagi: patronat medialny, ameryka północna, stany zjednoczone
Autor: Źródło: materiały promocyjne
Data publikacji: 25.03.2015 09:20
Liczba odwiedzin: 8663
Festiwal Podróżniczy im. Olgierda Budrewicza Równoleżnik Zero, który odbędzie się w dniach 9-11 kwietnia 2015 r. w Mediatece (Pl. Teatralny 5) i Bibliotece Turystycznej (ul.Szewska 78) to wydarzenie skierowane do osób pragnących poczuć klimat podróżowania oraz wspaniała okazja do spotkania z podróżnikami i autorami książek. Tegoroczna edycja będzie poświęcona krajom Ameryki Północnej i Środkowej. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 02.03.2015 10:11
Liczba odwiedzin: 7549
Pięcioletnia podróż Pawła Kilena w poszukiwaniu przygody i spełnienia marzeń. Z lekkim zarysem planu i z bardzo małym budżetem. Udowadnia wszystkim, a przede wszystkim sobie, że powiedzenie „Chcieć, to móc” nie jest fikcją. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 26.09.2014 12:38
Liczba odwiedzin: 43640
„Nigdzie indziej na świecie nie ma tylu Niemców, którzy mówią po hiszpańsku i czczą bohatera narodowego o nazwisku O’Higgins”. Właśnie ta, zasłyszana wieki temu opinia na temat Chile pchnęła moje zainteresowania w kierunku owego chudego jak patyk kraju. Choć od tamtego czasu minęło już wiele lat, ciekawość pozostała, ale decyzja o wyjeździe zapadła dopiero niedawno. »
Tagi: patronat medialny, ameryka południowa, chile, patagonia
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 25.09.2014 10:24
Liczba odwiedzin: 9455
Książka Michała Zielińskiego to osobisty zapis wrażeń z wyprawy do jednego z najmniej uczęszczanych rejonów świata – południowoamerykańskiej selvy, czyli dżungli. »
Tagi: patronat medialny
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 19.09.2014 09:47
Liczba odwiedzin: 11832
Karolina i Bartek, para młodych inżynierów z Krakowa i autorów bloga Kurs na Wschód, wkrótce rusza w kolejną podróż. Tym razem zamierzają odwiedzić Indonezję, przyjmując za cel nie tylko relaks pod palmami, ale także zebranie sporej ilości materiału reporterskiego, który ma czytelnikom ich bloga pokazać azjatycki kraj od podszewki. Karolina i Bartek obierają kurs na Indonezję! »
Tagi: patronat medialny, azja, indonezja
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 01.08.2014 16:09
Liczba odwiedzin: 9152
Czy można pokonać pieszo dystans 8000 km w ciągu 8 miesięcy, samotnie, bez większego wsparcia z zewnątrz, mierząc się z różnorodnymi warunkami klimatycznymi oraz terenowymi? Można, trzeba mieć tylko jasno określony cel. A taki z pewnością przyświeca Jakubowi Mudzie, który wraz z początkiem stycznia 2015 roku wybiera się w pieszą wyprawę 8000 km Across Canada, od wybrzeża Pacyfiku aż po Atlantyk. »
Tagi: patronat medialny, ameryka północna, kanada
Autor: Anna Kaca
Data publikacji: 16.07.2014 11:07
Liczba odwiedzin: 11288
W tegoroczne wakacje razem z moim czworonogiem pokonam pieszo 800 km, promując adopcje psów aktywnych. Od Karkonoszy po Bieszczady będę prezentować ludziom dwa bardzo aktywne psy, które od wielu lat nie potrafią znaleźć domu. Pokaże również, że wakacje można spędzać ze swoim czworonogiem w fajny dla obu stron sposób. »
Tagi: patronat medialny
Autor: Archeolodzy w podróży
Data publikacji: 11.07.2014 12:45
Liczba odwiedzin: 8598
Minął ponad rok, odkąd grupa archeologów i jeden grafik zdecydowali się na podróż swojego życia, odwiesiła na jakiś czas pracę i studia i wyruszyła do Rosji. Teraz, projekt „Archeolodzy w Podróży” odżywa – w nieco zmienionym składzie (więcej info tutaj: http://archeolodzywpodrozy.blogspot.com/p/o-nas.html) ruszamy tym razem na północ! »
Tagi: europa, norwegia, skandynawia, patronat medialny
Autor: Tomasz Korgol
Data publikacji: 01.07.2014 11:07
Liczba odwiedzin: 10741
Celem mojej najbliższej wyprawy jest Nepal. Trasa wiedzie z Wrocławia przez Węgry, Bułgarię, Rumunię, Turcję, Gruzję, Armenię, Irak (Kurdystan), Iran, Pakistan, Indie, Nepal. Łącznie 15 tysięcy kilometrów, samotnie, autostopem. Wyprawa jest częścią projektu pod nazwą ,,Z uśmiechem na (Bliski) Wschód”. »
Tagi: patronat medialny, azja, indie, nepal
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.05.2014 11:39
Liczba odwiedzin: 7012
W trakcie minionego I Festiwalu Podróżniczego Klubu Szalonego Podróżnika w Środzie Wielkopolskiej, któremu patronował między innymi portal Etraveler.pl, słuchacze mieli okazję nie tylko przenieść się w odległe i niezwykle różnorodne części świata, ale i dostali spory zastrzyk inspiracji, po którym na pewno niełatwo będzie wysiedzieć w domu. »
Tagi: europa, polska, patronat medialny
Autor: Łukasz Kraka-Ćwikliński
Data publikacji: 26.05.2014 16:34
Liczba odwiedzin: 9121
Wyprawa przez drugą co do wielkości pustynię na świecie zbliża się wielkimi krokami. Do jej rozpoczęcia zostały niespełna dwa miesiące, co sprawia, że jest to dobry moment, by przypomnieć zainteresowanym, na czym polega jej wyjątkowość. »
Tagi: azja, mongolia, gobi, patronat medialny
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 26.05.2014 15:10
Liczba odwiedzin: 7148
Już w najbliższy piątek (30.05.) rusza w Lublinie Festiwal Podróżniczy u Przyrodników. W programie znalazły się slajdowiska z całego świata: Kolumbia, Antarktyda, Portugalia, Niemcy, Słowenia, Chorwacja) oraz z Polski (Opolszczyzna i Białowieski Park Narodowy). Ideą Festiwalu jest ukazanie piękna i bogactwa przyrody w skrajnie różnych rejonach świata. »
Autor: BusTrip into the Wild
Data publikacji: 12.05.2014 09:20
Liczba odwiedzin: 78596
Jak opisać w kilku słowach projekt BusTrip Into The Wild? 26-letni volkswagen T3, siedmioro podróżników i 12 krajów, które chcemy odwiedzić w trzy tygodnie, jak najmniejszym kosztem. »
Tagi: patronat medialny, europa
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 28.04.2014 10:02
Liczba odwiedzin: 191026
Już 23 i 24 maja rusza w Środzie Wielkopolskiej pierwszy Festiwal Podróżniczy organizowany przez Klub Szalonego Podróżnika. Dwa dni festiwalowe będą składać się z prezentacji prelegentów o „Statuetkę Klubu Szalonego Podróżnika” za najlepszą prezentację podróżniczą, prezentacji filmów oraz relacji podróżniczych zaproszonych gości specjalnych. Poza tym na każdego z uczestników czekają liczne konkursy i atrakcje festiwalowe. »
Autor: Joanna Maślankowska i Adam Wnuk
Data publikacji: 15.04.2014 11:35
Liczba odwiedzin: 8539
1 miesiąc, 2 autostopowiczów i 4 żywioły do pokonania. Podczas miesięcznej wyprawy zasmakujemy dań gotowanych w rozgrzanej ziemi, wykąpiemy się w najwspanialszych wodospadach Europy, staniemy na skraju dwóch ogromnych płyt tektonicznych jednocześnie i (mam nadzieję) nie zostaniemy porwani razem z namiotem przez niezwykle silne wiatry. Wszystko to z dobytkiem na plecach i wyciągniętym w górę kciukiem. »
Tagi: patronat medialny, europa, islandia
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 21.03.2014 14:44
Liczba odwiedzin: 303221
24 maja 2014 r. w Ośrodku Kultury w Środzie Wielkopolskiej w ramach Średzkich Sejmików Kultury 2014 odbędzie się I Festiwal Podróżniczy zorganizowany przez poznański Klub Szalonego Podróżnika. W ramach Festiwalu przewidziane są przede wszystkim prelekcje podróżnicze, slajdowiska, dyskusje i spotkania z podróżnikami. Prelegenci przedstawią swoje dotychczasowe podróże po różnych regionach świata i opowiedzą związane z nimi historie, przygody i wrażenia. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 30.04.2015 15:35
Liczba odwiedzin: 16982
Zapraszamy na relację Ani i Staśka Szloser ze zdobycia najwyższego szczytu Afryki oraz krótkiego pobytu w parkach narodowych i na Zanzibarze. »
Autor: Etraveler.pl
Data publikacji: 27.04.2015 13:30
Liczba odwiedzin: 12197
Jeszcze pół wieku temu Nepal był zamknięty dla wszystkich zwiedzających. W ostatnich dekadach zamienił się w Mekkę dla ludzi kochających góry, przyrodę i egzotyczną, azjatycką kulturę. »
Powered by Webspiro.