Dziś jest 04.05.2024
Imieniny obchodzą Florian, Monika, Grzegorz, Antonina
Strona główna
Najpopularniejszym zambijskim daniem (a jednocześnie najtańszym) jest nshima (biała papka robiona ze startej na proszek kassawy)podawana najczęściej z sosem z fasolą, warzywami i mięsem. To ostatnie w diecie typowego Zambijczyka występuje tylko przy okazji większego święta. Popularne i bardzo smaczne są również słodkie ziemniaki czy ryż, zaś mięso często zastępują ryby, np. miniaturowa i bardzo słona kapenta. W porze deszczowej zambijska fauna oferuje bogactwo owoców niespotykanych zazwyczaj w Polsce. Najtańsze i najpopularniejsze są owoce mango oraz papaje czy banany (te występują w wielu rozmiarach i odmianach).
Na rynkach i dworcach można nabyć ugotowane już jajka, pieczoną kukurydzę, czy pączki smażone na głębokim oleju.
W miastach do dyspozycji turysty są popularne fastfoody, jak np. Hungry Lion (koszt posiłku to ok. 20 zł), restauracje (te najdroższe umiejscowione są zazwyczaj w hotelach) oraz kuchnię uliczną, która choć kulinarnie niezwykle ciekawa może nieco odbić się na naszym zdrowiu. Sprzedawane na ulicy jedzenie nie spełnia raczej żadnych standardów higienicznych.
Listę restauracji godnych polecenia możecie znaleźć tutaj:
http://www.zambia-travel-guide.com/bradt_guide.asp?bradt=345
Tradycyjne danie kuchni zambijskiej. Fot. Paulina Skiba
Zambijczycy jadają zazwyczaj na dworze na rozłożonych na ziemi matach. Najpierw pomiędzy domownikami krąży miska z wodą do umycia rąk. Kiedy już będą czyste można zabrać się za posiłek jedzony oczywiście rękoma. Taki sposób jedzenia pozwala na zupełnie inną niż podczas używania sztućców celebrację jedzenia i śmiało mogę stwierdzić, że potrawy smakują po prostu lepiej :)
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.