Dziś jest 27.04.2024
Imieniny obchodzą Teofil, Zyta, Żywisław, Anastazy
Strona główna
Kulinarny zawrót głowy
Nie sposób skosztować w Chinach wszystkiego! Wedle jednego z przysłów, Chińczycy jedzą wszystko, co ma cztery nogi oprócz stołu i wszystko, co ma dwie nogi oprócz człowieka. Jeśli dodać do tego owoce morza, czy też takie rarytasy jak smażone skorpiony, węże, pająki, czy cykady to zawrót głowy i mdłości gotowe.
Kuchnia chińska dzieli się generalnie na cztery regiony – szanghajski, kantoński, pekiński i syczuański. Należy pamiętać, że w Chinach znajdziemy tyle przysmaków ile różnorodnych kultur. Czyli całe mnóstwo.
Kuchnia szanghajska charakteryzuje się słodkim smakiem potraw oraz owoców morza. Kantońska jest najbardziej znana na Zachodzie i to głównie ona ukształtowała pojęcie „chińszczyzny”, do gotowania używa się drobno posiekanych i smażonych na woku składników. Kuchnia pekińska słynie z niesamowitej kaczki po pekińsku, czyli w sosie śliwkowym, ale innym charakterystycznym daniem są gotowane na parze bułki z mięsem, które porównać można do polskich parowców/pampuchów. Kuchnia syczuańska stanowi wyzwanie nawet dla najbardziej odpornego podniebienia – w Syczuanie dania są tak ostre, że po ich skosztowaniu nawet usta robią się zimne. Do najlepszych dań należy kurczak gongbao, serwowany na słodko z orzeszkami ziemnymi.
Warto zaznaczyć, że jedzenie w Chinach jest bardzo tanie i nieziemsko pyszne. Jak ognia należy wystrzegać się produktów z zachodnich fast-foodów, które szturmem wtargnęły do chińskiego jadłospisu.
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.