Dziś jest 27.04.2024

Imieniny obchodzą Teofil, Zyta, Żywisław, Anastazy

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

W Andorze możemy korzystać z usług około 500 restauracji. Kuchnia andorska jest typowa dla terenów górzystych. Dominują w niej mięso (cielęcina, wieprzowina, dziczyzna, wędliny), ryby z górskich rzek (pstrąg), ślimaki, grzyby oraz owoce leśne (poziomki, maliny, borówki). W menu Andorczyków widoczne są wpływy kuchni katalońskiej oraz francuskiej.

Czego warto skosztować w Andorze?

escudella – zupa z mięsem i warzywami spożywana, przede wszystkim zimą (w styczniu odbywa się Fiesta de escudella z gratisową degustacją)
rostes amb mel – kawałki szynki z octem i miodem
peus de porc – nogi wieprzowe
costellas a la losa – żeberka jagnięce smażone z czosnkiem na wieprzowym tłuszczu na kamiennej płycie rozgrzanej ogniem
los civets – duszone mięso z dziczyzny lub królika
trinxat – gotowana kapusta z duszonymi ziemniakami, z dodatkiem cebuli oraz boczku
escalivada – grillowana papryka, bakłażany oraz cebula
esqueixada – rozdrobniony marynowany dorsz z warzywami
caragols a la llauna – ślimaki z rusztu
arròs amb bolets – zapiekany ryż z grzybami
all-i-oli – ostry sos czosnkowy
trucha – pstrąg (przyrządzany na wiele różnych sposobów)
– kaczka z zimowymi gruszkami
– pieczeń z dzika lub z kuropatwy
– nadziewany królik z rusztu
coca masegada (ciasto nasączone alkoholem)
tupí – ser w oliwie
orejones – suszone brzoskwinie z cukrem gotowane w winie
crema catalana – znany również w Katalonii pudding o smaku cynamonu i palonego karmelu
mel i mató – biały ser z miodem

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące