Dziś jest 08.05.2024
Imieniny obchodzą Stanisław, Liza, Dezyderia, Amat
Strona główna
W Andorze możemy korzystać z usług około 500 restauracji. Kuchnia andorska jest typowa dla terenów górzystych. Dominują w niej mięso (cielęcina, wieprzowina, dziczyzna, wędliny), ryby z górskich rzek (pstrąg), ślimaki, grzyby oraz owoce leśne (poziomki, maliny, borówki). W menu Andorczyków widoczne są wpływy kuchni katalońskiej oraz francuskiej.
Czego warto skosztować w Andorze?
– escudella – zupa z mięsem i warzywami spożywana, przede wszystkim zimą (w styczniu odbywa się Fiesta de escudella z gratisową degustacją)
– rostes amb mel – kawałki szynki z octem i miodem
– peus de porc – nogi wieprzowe
– costellas a la losa – żeberka jagnięce smażone z czosnkiem na wieprzowym tłuszczu na kamiennej płycie rozgrzanej ogniem
– los civets – duszone mięso z dziczyzny lub królika
– trinxat – gotowana kapusta z duszonymi ziemniakami, z dodatkiem cebuli oraz boczku
– escalivada – grillowana papryka, bakłażany oraz cebula
– esqueixada – rozdrobniony marynowany dorsz z warzywami
– caragols a la llauna – ślimaki z rusztu
– arròs amb bolets – zapiekany ryż z grzybami
– all-i-oli – ostry sos czosnkowy
– trucha – pstrąg (przyrządzany na wiele różnych sposobów)
– kaczka z zimowymi gruszkami
– pieczeń z dzika lub z kuropatwy
– nadziewany królik z rusztu
– coca masegada (ciasto nasączone alkoholem)
– tupí – ser w oliwie
– orejones – suszone brzoskwinie z cukrem gotowane w winie
– crema catalana – znany również w Katalonii pudding o smaku cynamonu i palonego karmelu
– mel i mató – biały ser z miodem
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.