Dziś jest 06.10.2024
Imieniny obchodzą Artur, Brunon, Fryderyka, Alberta
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 21.04.2014 00:14
Liczba odwiedzin: 6141
Nic nie oddaje tak istoty lokalnej kuchni jak jedzenie kupione na ulicy, chwilę wcześniej przygotowane na naszych oczach przez ulicznych kucharzy. Do tego street food jest dużo tańszy niż wizyta w restauracji. Jest to forma popularna głównie w krajach azjatyckich, ale istniejąca także w wielu miastach na całym świecie. »
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 07.04.2014 01:10
Liczba odwiedzin: 7556
Jadanie w restauracjach nie jest zbyt modne w naszym kraju. Jednym z winowajców jest na pewno niski budżet przeznaczany przez Polaków na tego typu przyjemności. Wydanie pięćdziesięciu lub stu złotych podczas jednego wieczoru nie mieści się niektórym w głowie. Są jednak tacy, którzy za jedno danie płacą czterysta, tysiąc, a nawet więcej. Gdzie dokładnie? »
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 30.03.2014 17:20
Liczba odwiedzin: 6053
Jakiś czas temu popularność zyskały restauracje, w których posiłki można kosztować w sposób niezwykły i oryginalny. Szczególnie za sprawą Dans le noir, czyli jak sama nazwa wskazuje, jedzenia w ciemności. Moda ta dotarła także do Polski. Tego typu lokal znajduje się w Poznaniu (Dark Restaurant), a także przez pewien czas działał w Warszawie. To jednak nic w porównaniu z listą miejsc przedstawioną poniżej. »
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 24.03.2014 00:00
Liczba odwiedzin: 9286
W Europie, a właściwie na całym świecie oprócz południowo-wschodniej Azji, durian to bardziej kontrowersyjna ciekawostka niż przysmak. Jednak są miejsca, gdzie ludzie zajadają się tym owocem. Ba, nazywają go nawet królem. »
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 17.03.2014 01:59
Liczba odwiedzin: 5270
Wrażliwość na ostry smak jest subiektywnym odczuciem każdego człowieka. Niemniej jednak istnieją sposoby, które pozwalają nam zmierzyć i uszeregować pikantność każdej przyprawy. »
Autor: Kacper Dziekan
Data publikacji: 13.03.2014 14:10
Liczba odwiedzin: 12626
Kulinarnym symbolem Bajkału jest omul – ryba z rodziny łososiowatych. Występuje w różnych wariantach: surowy, wędzony i pieczony. Najlepszy jest grillowany, tzw. горячего копчения. Rybę tę można nabyć właściwie wszędzie w okolicach Bajkału. »
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 10.03.2014 02:33
Liczba odwiedzin: 3351
Szlaki kulinarne to w Polsce pomysł dosyć nowy, ale cieszący się już niemałą popularnością. Jest to idea, która proponuje połączenie dwóch bardzo przyjemnych dla turysty czynności: zwiedzania oraz jedzenia. W naszym kraju mamy kilka prężnie działających tego typu inicjatyw. »
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 03.03.2014 02:14
Liczba odwiedzin: 3679
Na pytanie o kuchnię warszawską zapewne wiele osób wzruszyłoby ramionami. Ciekawe ilu z nas potrafiłoby wymienić chociażby jedno danie pochodzące ze stolicy? Pomimo nikłej powszechnej wiedzy na ten temat, książki kucharskie opisujące warszawskie tradycje gastronomiczne liczą kilkaset stron. O czym tam więc przeczytamy? »
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 24.02.2014 02:19
Liczba odwiedzin: 4763
Turystyka kulinarna jest w Polsce coraz popularniejsza. Zauważyły to również biura podróży, które oferują niezliczone wycieczki o tej tematyce. Obecnie są nawet firmy, które specjalizują się tylko w tego typu wyjazdach. Duże biura po początkowym „boomie” zdały się trochę odpuścić, ale mimo wszystko i tam znajdziemy kilka ciekawych propozycji. »
Autor: Michał Kuban
Data publikacji: 09.02.2014 18:05
Liczba odwiedzin: 4935
Bergamo – to miasto kojarzymy z tanimi liniami i bliskością Mediolanu. I jest to prawdą. Z większości polskich miast dolecimy tutaj za kilkanaście złotych. Warto jednak nie traktować tego miejsca jako przesiadkowego do innych włoskich miast ze stolicą mody na czele, ale zatrzymać się w nim chociażby na jeden dzień. »
Autor: Natalia Pecyna
Data publikacji: 25.01.2014 20:37
Liczba odwiedzin: 13910
Owiany złą sławą, śmierdzący ohydnie i niebezpieczny do tego stopnia, że nie wolno się z nim pojawić na pokładzie samolotu – tak w skrócie można zacząć opowieść o tym, czym jest szwedzki kiszony śledź, surströmming. »
Autor: Marta Błaszczyńska
Data publikacji: 23.08.2013 02:13
Liczba odwiedzin: 11339
Jedną z najprzyjemniejszych dla naszych zmysłów czynności, jakim poddać się może podróżnik poznający dany kraj, jest zasmakowanie lokalnej, tradycyjnej kuchni odwiedzanego miejsca. Miałam ostatnio szczęście w nieszczęściu odżywiać się jak prawdziwy mieszkaniec Korfu. Szczęście, bo choć kuchnia grecka jest może nieco mniej popularna niż włoska czy francuska, smakuje wyśmienicie. Nieszczęście, gdyż pod koniec pobytu z trudnością zakładałam początkowo luźne szorty. »
Autor: Anna Kraus
Data publikacji: 14.02.2013 18:08
Liczba odwiedzin: 7443
Zaletą kawy jest to, że jej nazwa brzmi podobnie w każdym języku. Jednakże podobieństwo leksykalne nie zawsze przekłada się na smak czy sposób serwowania tego napoju. American coffee, Wiener Kaffee, caffè italiano i turecka kahve to cztery różne historie. »
Autor: AnnLea
Data publikacji: 13.03.2012 05:37
Liczba odwiedzin: 189555
Kuchnia kubańska (na Kubie nazywana „kreolską“) to połączenie kuchni hiszpańskiej, afrykańskiej i potraw rdzennych Indian, którzy doskonale potrafili wykorzystać naturalne bogactwo wyspy. Ta mieszanka sprawiła, że powstały zupełnie nowe potrawy. Jedzenie jest proste, aromatyczne i sycące. »
Autor: Karolina Łuczak
Data publikacji: 12.03.2012 00:16
Liczba odwiedzin: 32429
Jak pije się prawdziwą, bośniacką kawę? W jaki sposób właściwie ją przyrządzić? Gdzie podają najlepsze ćevapčići na Bałkanach i co to właściwie jest? Czy gołąbki to tylko polska tradycja i dlaczego, jeśli zamawiamy w Bośni czarną herbatę od razu wszyscy martwią się, że jesteśmy przeziębieni? Jedno jest pewne – aby zasmakować orientu, nie trzeba jechać na drugi koniec świata. Kilkaset kilometrów na południe od kraju nad Wisłą przeżyjemy nie lada kulinarny szok i doświadczymy prawdziwej rozkoszy podniebienia za niewielkie pieniądze. O ile w ogóle zapomnimy o stereotypach i odważymy się pojechać do "dzikiej" Bośni i Hercegowiny. »
Autor: Mateusz Pannert
Data publikacji: 09.03.2012 18:10
Liczba odwiedzin: 4549
Mimo że Timor Wschodni leży godzinę lotu od Darwin w Australii, dla większości obcokrajowców kulinarne przysmaki tego pięknego miejsca to wciąż zagadka. Najwyższy czas odkryć, czy kuchnia kraju wschodzącego słońca jest tak pasjonująca jak jego historia i przyroda. »
Autor: Jagoda Piotrowska
Data publikacji: 07.03.2012 22:57
Liczba odwiedzin: 9895
Kuchnia Bułgarii doskonale oddaje charakter tego kraju - kusi kolorami i odurza ilością przypraw a przy tym niezwykle syci. »
Autor: Katarzyna Lebiedzińska
Data publikacji: 07.03.2012 15:37
Liczba odwiedzin: 7481
Mówiąc o kuchni meksykańskiej, nie wolno pominąć kontekstu kulturowego tego kraju, bo aspekt życia jakim są kulinaria nierozerwalnie łączy się z indiańską przeszłością oraz hiszpańską konkwistą. I nie będzie w tym nic z przesady, jeśli powiemy, że podbicie Ameryki miało wpływ na kształtowanie gustów kulinarnych mieszkańców Meksyku. Przed przybyciem pierwszych europejczyków na ziemiach Azteków, Majów i Zapoteków, w kuchni dominowały takie składniki jak wanilia, czekolada, papryka i pomidory. Z Nowego Świata konkwistadorzy przywieźli ze sobą pszenicę, cebulę i czosnek. Po upływie czasu wśród rdzennych mieszkańców i europejskiej ludności napływowej, zawiązały się pierwsze rodziny, co sprowadziło się do przenikania się dwóch kultur w życiu codziennym. Oczywiście miało to znaczny wpływ na formowanie się tego, co nazywamy współczesną kuchnią meksykańską. »
Autor: Aleksandra Bełż
Data publikacji: 13.02.2012 10:13
Liczba odwiedzin: 5281
16 listopada 2010 to ważna data dla Francuzów, a według Francuzów, pewnie i dla ludzkości. Po latach walk, udało się – „Repas gastronomique des Français” znalazł się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. »
Autor: Marta Rozbicka
Data publikacji: 22.08.2011 09:21
Liczba odwiedzin: 8501
Ucztowanie jest nieodłączną częścią gruzińskiej kultury. To okazja, by spróbować tradycyjnych dań, wznieść i wysłuchać toastów, napić się lokalnego wina z bawolego rogu, zaśpiewać, zatańczyć, a przede wszystkim wzmocnić rodzinne i przyjacielskie więzi. »
Autor: Anna Maria Łakomy
Data publikacji: 08.08.2011 12:46
Liczba odwiedzin: 6699
Piwo było najpopularniejszym trunkiem począwszy od średniowiecza, głównie ze względu na niezbyt wygórowaną cenę. Wino czy miód pitny były wówczas napitkami dosyć drogimi, a wody nie pijano ze względu na zanieczyszczenia. Początkowo piwo mógł wytwarzać każdy, a najprostszym sposobem było ważenie zboża z dodatkiem drożdży. Dopiero koło XIV wieku nastąpiło oddzielenie zawodu słodownika i piwowara, a następnie utworzenie odpowiednich cechów. »
Autor: Adriana Żurawska
Data publikacji: 08.08.2011 11:58
Liczba odwiedzin: 7922
Smak afrykański, arabski i śródziemnomorski. Na raz? Czemu nie?! Zasmakuj w tunezyjskiej kuchni i przekonaj się, jak bardzo potrafi zawrócić w głowie swoim bogactwem. Przepyszna mieszanka, wszystkiego po trochu, a zarazem obficie i różnorodnie – tylko na styku 3 kultur. »
Autor: Paulina Dwużnik
Data publikacji: 29.07.2011 13:14
Liczba odwiedzin: 6004
Chili smażone, gotowane, pieczone, grillowane, siekane, mielone, chili z kurczakiem, chili z wieprzowiną, chili z czekoladą, kotlety z chili, pierożki z chili, ryby i owoce morza z chili. Jeśli zdawało wam się, że nie ma większego od was znawcy pikantnych przysmaków, to przed zjedzeniem chili w ogóle nie mieliście pojęcia o prawdziwym ostrym smaku. »
Autor: Paulina Dwużnik
Data publikacji: 28.07.2011 15:13
Liczba odwiedzin: 4664
Czujesz się fatalnie? Szare niebo nad Warszawą przyprawia cię o atak porannej depresji? Nie masz ochoty wstawać z łóżka, gdy za oknem na przemian śnieg, deszcz albo śnieg z deszczem? Nie widzisz sensu w swojej pracy/życiu rodzinnym/zmaganiach z codziennością? Weź sobie kilka tygodni wolnego, spakuj szorty, czapkę i kolorową koszulę i wsiadaj w samolot na Jamajkę! »
Autor: Anna Wiśniewska
Data publikacji: 28.07.2011 13:51
Liczba odwiedzin: 6520
Kiedyś czytałam opis jednej z restauracji w Liptowskim Mikulaszu, która oferuje napoje alkoholowe, niealkoholowe i mieszane. Cóż, było to dla mnie trochę dziwne, bo albo coś ma w sobie procenty, albo nie. Ale Słowacja jest specyficzna, jeśli chodzi o trunki. »
Autor: Aleksandra Hołowienko
Data publikacji: 27.07.2011 12:02
Liczba odwiedzin: 4013
Przyznam się, choć trochę wstydliwie, że na samą myśl zgłodniałam. Już na samą myśl chciałabym wybrać się do porządnego sklepu i kupić odpowiednie składniki, a następnie zaszyć się w kuchni i stworzyć kulinarny cud lub choćby jego namiastkę. Na myśl o tym jedzeniu, najchętniej wsiadłabym w samolot i poleciała tam, gdzie na stołach króluje makaron oraz pizza. Cóż, myślę, że byłabym nawet gotowa sporo przytyć. »
Autor: Maciej Sawicki
Data publikacji: 25.07.2011 09:06
Liczba odwiedzin: 6609
Wbrew powszechnemu mniemaniu kuchnia chińska odznacza się niezwykłą dbałością o jakość podawanych potraw, a sama umiejętność gotowania sprowadzona jest do rangi sztuki. Chińska tradycja kulinarna od zawsze pielęgnowała zdrowy sposób odżywiania, a poprzez trudne warunki naturalne nauczyła się korzystać z darów natury, które Europejczyk z trudem może wyobrazić sobie na stole. Na szczęście jednak to stereotypowe myślenie zanika w miarę pojawiania się na rynku coraz bardziej „chińskich” restauracji eliminujących pseudoazjatyckie fast foody. »
Autor: Marta Rozbicka
Data publikacji: 20.07.2011 09:29
Liczba odwiedzin: 8761
Kuchnia rosyjska to nie tylko bliny, kawior i wódka. Wielowiekowa tradycja, burzliwa historia i ogromne tereny sprawiły, że odkrywanie smaków i zapachów rosyjskich dań jest naprawdę fascynujące. Niektóre z nich można łatwo i szybko przygotować we własnej kuchni, inne, rodem z carskiego stołu, wymagają umiejętności i sporo wysiłku. »
Autor: Angelina Sielewicz
Data publikacji: 20.07.2011 09:06
Liczba odwiedzin: 6920
Wakacyjne wylegiwanie się na plaży i obracanie ciałem jak na ruszcie, aby nabrać równomiernej opalenizny, z pewnością nie jest wymarzonym sposobem na spędzanie wolnego czasu dla wielu z nas. Co więc powiecie na wakacyjne imprezy kulinarne? Nowy trend służy nie tylko naszym podniebieniom, ale i promocji miast i cieszy się coraz większą popularnością. »
Autor: Anna Sygnarek
Data publikacji: 19.07.2011 16:09
Liczba odwiedzin: 11546
Mongolia słynie z pięknych stepów, nieokiełznanej i dziewiczej przyrody, gościnności mieszkańców oraz z pogody, która często zaskakuje nieprzygotowanych na tak ekstremalne warunki turystów. To między innymi warunki klimatyczne miały wpływ na ukształtowanie się tradycyjnej kuchni mongolskiej. Kuchni, w której najwyżej ceni się potrawy obfite w tłuszcz, czyli mięso i wysokoenergetyczne potrawy mleczne. Jak mówił mojej znajomej w Mongolii pewien szaman: „Nie dajcie się oszukać, tylko mięso daje prawdziwą siłę i nie da się go niczym zastąpić”. »
Autor: Adriana Żurawska
Data publikacji: 19.07.2011 15:31
Liczba odwiedzin: 6515
Kiedy udamy się do księgarni w poszukiwaniu islandzkiej książki kucharskiej, wrócimy z pustymi rękami, a towarzyszyć nam będzie śmiech sprzedawcy: „Nie ma takiej książki! Wie pani co oni jedzą? Zgniłe mięso i koniec!”. Bzdura? Przed wyjazdem na Islandię warto dowiedzieć się co nieco o tamtejszej kuchni. Może zaskoczyć! »
Autor: Anna Wiśniewska
Data publikacji: 14.07.2011 16:55
Liczba odwiedzin: 10171
Słowacja ma bardzo podobną kuchnię do naszej, polskiej. Wywodzimy się ze zbliżonych kręgów kulinarnych. Mimo to można wyróżnić kilka charakterystycznych potraw, które jednoznacznie kojarzą się z naszymi południowymi sąsiadami. »
Autor: Anna Wiśniewska
Data publikacji: 14.07.2011 16:28
Liczba odwiedzin: 6062
Do powstałego w 1948 roku Państwa Izrael przybywali Żydzi z całego świata. Przywieźli ze sobą nie tylko dobra materialne, ale przede wszystkim bogate tradycje regionalne z innych krajów. Tym sposobem Izrael wzbogacił się o smaki z całego świata. Dlatego tak trudno określić jednoznacznie, które potrawy są typowo izraelskie. Bardziej dociekliwi zapytaliby, czy takie w ogóle istnieją… »
Autor: Maciej Sawicki
Data publikacji: 13.07.2011 14:23
Liczba odwiedzin: 15760
O Grecji można pisać w nieskończoność. Nieprzypadkowo mówi się o niej, że to kolebka cywilizacji, z której obficie czerpały (i ciągle czerpią) pozostałe kraje Europy. Tu miały początek próby zmierzenia się z matematyką i nowoczesną myślą humanistyczną. Kojarzona z kanonami piękna po dziś dzień jest symbolem dobrego smaku i to na nim się skoncentrujemy. »
Autor: Anna Matelska
Data publikacji: 13.07.2011 10:18
Liczba odwiedzin: 30182
Kuchnia francuska – jedna z najpopularniejszych i najlepszych na świecie – to nie tylko bagietki, ślimaki i żabie udka. W rzeczywistości jest ona na tyle bogata i różnorodna, że można spędzić tygodnie, podróżując po Francji i próbując tamtejszych przysmaków. »
Autor: Dariusz Konstantynowicz
Data publikacji: 12.07.2011 13:58
Liczba odwiedzin: 4960
W Polsce ten rodzaj turystyki nie jest jeszcze tak powszechny jak w Belgii, Niemczech czy Irlandii, gdzie od dawna cieszy się sporą popularnością. Pasjonaci piwa z całego świata podróżują po różnych zakątkach kuli ziemskiej, żeby odwiedzić ojczyznę swojego ulubionego trunku. »
Autor: Marta Nogas
Data publikacji: 11.07.2011 12:17
Liczba odwiedzin: 5464
Jak najłatwiej obrazić Belga? Oczywiście twierdząc, że to Francuzi wynaleźli frytki, na co wskazywałoby angielskie „french frites”. Jednak w istocie dumnymi wynalazcami frytek są Belgowie. I o tym lepiej pamiętać, jeśli chce się utrzymać dobre relacje z mieszkańcami tego kraju. »
Autor: Marta Nogas
Data publikacji: 06.07.2011 15:33
Liczba odwiedzin: 6993
Kuchnia czeska jest niemałym wyzwaniem. Zarówno dla kucharzy, jak i osób o delikatnych żołądkach i słabych głowach. Tradycyjne jedzenie składa się z mięs, ciężkich mącznych potraw, tłustych sosów i hektolitrów piwa. Wegetarianie i chudawe modelki ciągle na diecie niechybnie umarliby tu z głodu. »
Autor: Adriana Żurawska
Data publikacji: 05.07.2011 14:34
Liczba odwiedzin: 6839
Surowe prawo zapewniło Szwecji status jednego z najmniej zanieczyszczonych państw oraz spiżarni pełnej zdrowej, naturalnej żywności. W szwedzkich rzekach pływają niezliczone ilości raków, w przybrzeżnych wodach aż roi się od śledzi i sandaczy, zaś jesienią na stołach zaczyna pojawiać się dziczyzna. A wszystko to w towarzystwie lodowatej wódki bądź lokalnego koperkowego alkoholu – aby zneutralizować wszechobecną sól. »
Autor: Angelina Sielewicz
Data publikacji: 01.07.2011 13:37
Liczba odwiedzin: 6642
Pewien buddyjski mnich miał problemy ze snem. By jakoś przetrwać bezsenne noce, zaczął zapraszać gości i wraz z nimi popijać herbatę. Spotkania stawały się coraz bardziej zrytualizowane… To jedna z wielu legend, która tłumaczy pochodzenie chanoyu – japońskiej ceremonii parzenia i picia herbaty. »
Autor: Anna Matelska
Data publikacji: 16.06.2011 12:28
Liczba odwiedzin: 8824
Kuchnia wietnamska, kolorowa, oryginalna i aromatyczna, jest nam bliższa niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Choć niektórych potraw przeciętny Polak nie wziąłby do ust, inne cieszą się niewiele mniejszą popularnością niż japońskie sushi, czy włoskie spaghetti. »
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.