Dziś jest 26.04.2024
Imieniny obchodzą Marzena, Klaudiusz, Marcelina, Artemon
Strona główna
Pilaw, czyli podstawa azerbejdżańskiej kuchni. Fot. elif ayse (CC BY/Flickr.com)
Kuchnia Azerbejdżanu to przede wszystkim ryż i mięso, zaś najbardziej rozpowszechnioną potrawą jest pilaw, którego przygotowanie Azerbejdżanie opanowali do perfekcji. Pilaw nie tylko serwuje się na co dzień, ale także podaje w trakcie ważnych uroczystości rodzinnych – nieważne, czy to ślub, czy stypa, pilaw mięsny, z dodatkiem orzechów, owoców, ziół musi pojawić się na stole. Popularne są również gołąbki – dolma. Pod tą swojsko brzmiącą nazwą kryją się faszerowane papryki, pomidory lub farsz zawijany w liście winorośli. Z mięs króluje baranina, która trafia na stół pod postacią szaszłyków, ociekających tłuszczem, ale niezwykle smacznych, podawanych w towarzystwie słonych serów, ziół, warzyw, w tym pomidorów o wyjątkowym smaku, który dla osób przyzwyczajonych do warzyw z hipermarketów przypomni smak dzieciństwa.
Dolma, czyli nasze swojskie gołąbki. Fot. Navin75 (CC SA/Flickr.com)
Wśród wielu określeń kuchni azerbejdżańskiej na pierwsze miejsce wysuwa się „syta”. Ale Azerbejdżanie gotują nie tylko sycące potrawy, ale i smaczne, czego przykładem jest piti, zupa gotowana w glinianym kociołku, do którego trafia baranina, groch, ziemniaki, cebula. Na południu kraju specjalnością jest ləvəngi, tj. kurczak lub ryba z farszem orzechowo-granatowym.
Wchodząc do pierwszej lepszej restauracyjki w Azerbejdżanie można pomyśleć, że oto znaleźliśmy się w sąsiedniej Turcji – döner, kebab, zupa z soczewicy, jogurt ayran, który popija się do obiadu traktowane są przez Azerbejdżan niemalże jako danie narodowe. Oprócz niezliczonej liczby restauracji tureckich, znajdziemy także knajpy gruzińskie, serwujące chaczapuri, chinkali i oczywiście popularne na całym Kaukazie szaszłyki, restauracje chińskie, hinduskie i ukraińskie.
Azerbejdżanie uwielbiają biesiadować i celebrować posiłek. W tym nie ustępują znanym ze skłonności do długiego siedzenia przy stole Gruzinom. Podobnie jak Gruzini są mistrzami w wygłaszaniu toastów, które w ich wydaniu stanowią popis oratorskiej sztuki. A więc toast krąży wokół stoły, każdy musi go wznieść, nietaktem jest, by zbyt wcześnie zakończyć posiłek. Nie, zdecydowanie należy cieszyć się posiłkiem, chwilą i towarzystwem współbiesiadników.
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.