Dziś jest 11.09.2025

Imieniny obchodzą Jacek, Dagna, Prot, Feliks

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Amritsar

Stolica stanu Pendżab na pierwszy rzut oka nie powala. Ale wystarczy pokonać około 30-minutowy dystans od dworca kolejowego, żeby zobaczyć jedną z największych atrakcji na subkontynencie. Mowa o Golden Temple – Złotej Świątyni. Jest najświętszym miejscem dla wyznawców sikhizmu, religii łączącej w sobie elementy hinduizmu i islamu, religii niezwykle pokojowej i otwartej na dialog. Złota Świątynia znajduje się na środku basenu, w którym wierni dokonują rytualnych ablucji. Dookoła znajdują się budynki świątynne: muzeum, w którym ekspozycja opowiada historię sikhizmu od momentu jej założenia w XV wieku przez Guru Nanaka, inne pomniejsze świątynie, jadłodajnia (wstęp do niej ma każdy, każdy może liczyć też na posiłek, który wydaję się 3 razy dziennie, wszyscy siedzą w kręgu i oczekują na swoją kolej. Bywa, że trwa to trochę dłużej, bo pielgrzymów jest na przykład kilka setek). Na terenie świątyni można też przenocować, na białych turystów czeka specjalnie wydzielone dormitorium, w którym maksymalnie można zatrzymać się na 3 dni, przy czym płaci się co łaska. Naprawdę warto spędzić choćby jedną noc na terenie Złotej Świątyni, pójść na wieczorną pudżę, zjeść razem z innymi pielgrzymami posiłek i przede wszystkim nacieszyć się sikhijską gościnnością, która nie ma sobie równych

.

Dodaj swoją opinię (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Artykuły

  • Idli

    Idli

    Autor: Leslie Seaton

    Data publikacji: 22.09.2011 15:57

    Liczba odwiedzin: 1998

    Kulki z mąki ryżowej i soczewicy, podawane z gęstymi sosami. Przekąska szczególnie popularna na południu Indii. »

    Tagi: kuchnia indii galeria

  • Pakora

    Pakora

    Autor: Asif Akbar/sxc.hu

    Data publikacji: 22.09.2011 15:51

    Liczba odwiedzin: 1786

    Indyjski fast food, kawałki warzyw obtoczone w cieście i smażone na głębokim tłuszczu. »

    Tagi: kuchnia indii galeria

  • Dal

    Dal

    Autor: veetraag/sxc.hu

    Data publikacji: 22.09.2011 15:46

    Liczba odwiedzin: 1706

    Dal to starty groch, fasola lub soczewica, o konsystencji zupy, zwykle towarzyszy innym potrawom, np. idli. »

    Tagi: kuchnia indii galeria

  • Papad

    Papad

    Autor: Źródło: sxc.hu

    Data publikacji: 22.09.2011 15:24

    Liczba odwiedzin: 1619

    Cienki, chrupki naleśnik, robiony z mąki ryżowej, zwykle podawany jako przystawka do większego posiłku. »

    Tagi: kuchnia indii galeria

  • Zdrowie podróżnika

    Zdrowie podróżnika

    Autor: Ewa Pluta

    Data publikacji: 22.09.2011 13:24

    Liczba odwiedzin: 2715

    Wirusowe zapalenie wątroby typu A i B, tężec i błonica, polio, dur brzuszny – charakterystyka chorób, objawy, profilaktyka szczepienia ochronne i ich koszty. »

    Tagi: zdrowie

  • Specjalistyczne punkty szczepień

    Autor: Ewa Pluta

    Data publikacji: 21.09.2011 12:38

    Liczba odwiedzin: 3038

    To, czy w ogóle zdecydujemy się na szczepienia, powinno zależeć od miejsca, do którego się udajemy i przede wszystkim charakteru wyjazdu. A więc jeśli jedziemy do biednego kraju o bardzo niskim poziomie higieny, jeśli podróż będzie odbywać się w ekstremalnych warunkach, a budżet okaże się niewystarczający, by opłacić nocleg w kilku gwiazdkowym hotelu – tak, wówczas się zaszczepmy. Pamiętając jednocześnie, żeby zrobić to z odpowiednim wyprzedzeniem, co najmniej 6 – 8 tygodni przed planowaną podróżą. Szczepionki zaczynają działać dopiero po kilkunastu dniach, poza tym po iniekcji mogą wystąpić skutki uboczne, np. stan podgorączkowy albo nudności. Najlepiej osobiście udać się do specjalistycznego punktu i skonsultować program szczepień z lekarzem. Poniżej lista placówek, w których znajdziemy pełną ofertę szczepień. »

    Tagi: zdrowie

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące