Dziś jest 11.11.2024
Imieniny obchodzą Bartłomiej, Marcin, Prot, Anastazja
Autor: Agnieszka Szwajgier
Data publikacji: 31.03.2014 00:36
Liczba odwiedzin: 6636
Podróże to nie tylko zwiedzanie masywnych zabytków, czy żądza niebezpiecznych przygód w dzikich zakątkach kuli ziemskiej. Niewielu odbywających wyprawy w celu posłuchania ulubionego zespołu, czy też uczestnictwa w kolorowych karnawałach zdaje sobie sprawę, że kupując bilet na wszelkiego typu festiwale filmowe, muzyczne, teatralne, właśnie zasilili grono turystów podróżujących w ramach tzw. „turystyki festiwalowej”. Wśród wielkiej liczby festiwali na całym świecie nie można nie znać tych najważniejszych, przyciągających wręcz kolosalne liczby uczestników. »
Autor: Katarzyna Chojecka
Data publikacji: 24.02.2014 22:40
Liczba odwiedzin: 4184
Od kiedy poznałam Anię, od razu poczułam, że coś nas łączy. Szybko okazało się, że to nie tylko podobne cechy charakteru, ale przede wszystkim nieopisana chęć poznawania i czerpania stu procent z każdego nowego doświadczenia. Anka pochodzi z Kłodzka, ale mieszkała już w różnych miejscach, a to pewnie jeszcze nie koniec jej wojaży. »
Autor: Piotr Strzeżysz
Data publikacji: 18.10.2012 22:05
Liczba odwiedzin: 7889
Poniżej opisuję swój rowerowy wyjazd w Kordyliery, odbyty jesienią i zimą 2011 roku. »
Autor: Anna Gruszecka
Data publikacji: 13.07.2012 22:09
Liczba odwiedzin: 4176
Podróże kształcą. Podróże poszerzają nasze horyzonty i tok myślenia. Inaczej interpretujemy świat będąc dzieckiem, a inaczej będąc dorosłym. Co innego odwiedzać poszczególne miejsca, a co innego mieszkać w różnych krajach. Miałam okazję o tym wszystkim porozmawiać z muzykiem z Oxfordu, djem i producentem Theoretical, członkiem zespołu Half Decent, aktywnie podróżującym, który miał okazję mieszkać w różnych państwach w swoim dzieciństwie. »
Autor: Katarzyna Lebiedzińska
Data publikacji: 28.03.2012 13:20
Liczba odwiedzin: 3254
Dr Jerzy Achmatowicz - latynoameryaknista, pracownik Zakładu Filologii Romańskiej na Uniwersytecie Wrocławskim, tłumacz, prawnik i filozof. Wykładał ponad 15 lat na Uniwersytetach w Chile i Meksyku. Aktualnie zajmuje się kwestiami objawień Guadelupańkich i postacią św. Juana Diego. »
Autor: Katarzyna Lebiedzińska
Data publikacji: 07.03.2012 15:37
Liczba odwiedzin: 7525
Mówiąc o kuchni meksykańskiej, nie wolno pominąć kontekstu kulturowego tego kraju, bo aspekt życia jakim są kulinaria nierozerwalnie łączy się z indiańską przeszłością oraz hiszpańską konkwistą. I nie będzie w tym nic z przesady, jeśli powiemy, że podbicie Ameryki miało wpływ na kształtowanie gustów kulinarnych mieszkańców Meksyku. Przed przybyciem pierwszych europejczyków na ziemiach Azteków, Majów i Zapoteków, w kuchni dominowały takie składniki jak wanilia, czekolada, papryka i pomidory. Z Nowego Świata konkwistadorzy przywieźli ze sobą pszenicę, cebulę i czosnek. Po upływie czasu wśród rdzennych mieszkańców i europejskiej ludności napływowej, zawiązały się pierwsze rodziny, co sprowadziło się do przenikania się dwóch kultur w życiu codziennym. Oczywiście miało to znaczny wpływ na formowanie się tego, co nazywamy współczesną kuchnią meksykańską. »
Autor: Anna Matelska
Data publikacji: 10.08.2011 12:55
Liczba odwiedzin: 7098
Kiedy leciałam do Meksyku, miałam dość mgliste pojęcie o tym kraju. Kojarzył mi się z tequilą, kaktusami i wielkimi kapeluszami – sombreros. A także ze starożytnymi piramidami Majów i Azteków, ale to już wynikało ze zboczenia zawodowego (studiuję historię). Okazało się, że Meksyk to także krokodyle, Indianie i najprawdziwsza na świecie dżungla. Oraz karaibskie kurorty, zatłoczone miasta i dziesiątki innych elementów tworzących tę barwną, środkowoamerykańską mozaikę. »
Autor: Paulina Dwużnik
Data publikacji: 29.07.2011 13:14
Liczba odwiedzin: 6107
Chili smażone, gotowane, pieczone, grillowane, siekane, mielone, chili z kurczakiem, chili z wieprzowiną, chili z czekoladą, kotlety z chili, pierożki z chili, ryby i owoce morza z chili. Jeśli zdawało wam się, że nie ma większego od was znawcy pikantnych przysmaków, to przed zjedzeniem chili w ogóle nie mieliście pojęcia o prawdziwym ostrym smaku. »
Autor: Joanna Kościańska
Data publikacji: 26.07.2011 14:23
Liczba odwiedzin: 9202
Co kraj, to obyczaj – także przy stole. Podróżując po świecie, spotkamy się z różnymi tabu, faux pas czy etykietami dotyczącymi spożywania posiłków. Choć krajowcy najpewniej wybaczą nam nieznajomość miejscowego savoir-vivre’u, warto zrobić na nich dobre wrażenie i zawczasu dowiedzieć się, jakie zwyczaje picia i jedzenia panują w danej kulturze. »
Autor: Paulina Dwużnik
Data publikacji: 21.07.2011 15:53
Liczba odwiedzin: 6769
Już sam fakt, że stolicę Meksyku oficjalnie zamieszkuje około 28 milionów mieszkańców, a nieoficjalnie jakieś 35 milionów brzmi dość przerażająco. Zatłoczone, spowite smogiem Mexico City to miasto, które się kocha i jednocześnie nienawidzi, ale na pewno nie można przejść obok niego obojętnie. »
Autor: Magda Ramos,
Data publikacji: 21.07.2011 15:44
Liczba odwiedzin: 5976
W Meksyku nie byłam. W Meksyku dopiero będę, ale oczami wyobraźni przemierzam już kolejne, malownicze punkty Ferrocarril Chihuhaha al Pacífico, zza szyby zielonej taksówki obwieszonej wizerunkami Matki Boskiej z Guadalupe podziwiam murale w Mexico City, a na ulicznych straganach kosztuję najsmaczniejszej na świecie tortilli, którą przegryzam papryczką chilli – jedną ze stu odmian, a na koniec popijam wszystko najprawdziwszą tequilą. »
Autor: Magda Ramos
Data publikacji: 15.07.2011 12:53
Liczba odwiedzin: 10332
Amerykanie mają legendarną Route 66 łączącą Chicago z Los Angeles, Meksykanie malowniczą „El Chepe” biegnącą od górzystych rejonów kraju aż po wybrzeże Pacyfiku. Peruwiańczycy są dumnymi posiadaczami Kolei Transandyjskiej, jednak to ona – Autostrada Panamerykańska jest najdłuższym, największym i najbardziej uczęszczanym szlakiem na półkuli zachodniej. »
Autor: Krystyna Sokulska
Data publikacji: 30.06.2011 16:00
Liczba odwiedzin: 15624
Kolekcjoner snów, zaginiony korespondent czy człowiek w ogniu już czekają na śmiałków, którzy staną z nimi twarzą w twarz kilka metrów pod wodą. W Galerii na miarę XXI wieku. »
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.