Dziś jest 11.09.2025
Imieniny obchodzą Jacek, Dagna, Prot, Feliks
Mówi się, że aby dobrze poznać dany kraj, musimy go zasmakować, poczuć jego aromat, zapach i charakter dań. Kuchnia hiszpańska kształtowała się przez tysiące lat i wykształciła trzy główne nurty: śródziemnomorski na południu kraju, pasterski na równinach oraz oceaniczny na północnym wybrzeżu.
Na hiszpańskim talerzu dominują owoce morza, ryby, duża ilość warzyw z papryką i oliwą z oliwek. Jeśli chodzi o mięso, w hiszpańskich potrawach znajdziemy przede wszystkim jagnięcinę, wołowinę oraz mięso królicze. Typowe potrawy to : churros (paluszki z ciasta smażone na głębokim oleju,podawane najczęściej do kawy),flan (rodzaj pudingu),arroz con leche (ryż z mlekiem i wanillią na gęsto -potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno), gazpacho (chłodnik pomidorowy),tortilla de patatas (omlet na bazie jajek i ziemniaków),fuet (wędlina katalońska). Będąc w Hiszpanii nie sposób jest nie spróbować królowej dań, czyli paelli. Jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu przyrządzany najczęściej z owocami morza, mięsem królika, drobiu i warzywami.
Tortilla de patatas. Fot. J. Maślankowska
Hiszpańskim zwyczajem, dania najczęściej popijamy winem lub małym schłodzonym piwem. Hiszpania jest jednym z największych producentów win na świecie. Wyrabia się tu wiele wyśmienitych gatunków szczególnie czerwonych win. Z kolei najpopularniejszymi piwami są San Miguel, Cruzcampo i Águila.
Hiszpanie bardzo lubują się w kawach. Café con leche to duża porcja kawy pół na pół z mlekiem;, café cortado to kawa z ekspresu z odrobiną mleka, a café solo to zwykła czarna kawa.
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.