Dziś jest 12.09.2025

Imieniny obchodzą Maria, Gwidon, Radzimir, Cyrus

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Mówi się, że aby dobrze poznać dany kraj, musimy go zasmakować, poczuć jego aromat, zapach i charakter dań. Kuchnia hiszpańska kształtowała się przez tysiące lat i wykształciła trzy główne nurty: śródziemnomorski na południu kraju, pasterski na równinach oraz oceaniczny na północnym wybrzeżu.

Na hiszpańskim talerzu dominują owoce morza, ryby, duża ilość warzyw z papryką i oliwą z oliwek. Jeśli chodzi o mięso, w hiszpańskich potrawach znajdziemy przede wszystkim jagnięcinę, wołowinę oraz mięso królicze. Typowe potrawy to : churros (paluszki z ciasta smażone na głębokim oleju,podawane najczęściej do kawy),flan (rodzaj pudingu),arroz con leche (ryż z mlekiem i wanillią na gęsto -potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno), gazpacho (chłodnik pomidorowy),tortilla de patatas (omlet na bazie jajek i ziemniaków),fuet (wędlina katalońska). Będąc w Hiszpanii nie sposób jest nie spróbować królowej dań, czyli paelli. Jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu przyrządzany najczęściej z owocami morza, mięsem królika, drobiu i warzywami.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas. Fot. J. Maślankowska



Hiszpańskim zwyczajem, dania najczęściej popijamy winem lub małym schłodzonym piwem. Hiszpania jest jednym z największych producentów win na świecie. Wyrabia się tu wiele wyśmienitych gatunków szczególnie czerwonych win. Z kolei najpopularniejszymi piwami są San Miguel, Cruzcampo i Águila.

Hiszpanie bardzo lubują się w kawach. Café con leche to duża porcja kawy pół na pół z mlekiem;, café cortado to kawa z ekspresu z odrobiną mleka, a café solo to zwykła czarna kawa.

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące