Dziś jest 26.04.2024
Imieniny obchodzą Marzena, Klaudiusz, Marcelina, Artemon
Strona główna
Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Hasłem wywoławczym jest kuskus z baraniną, ale istotną rolę odgrywają tu przyprawy: cynamon, kardamon, szafran, kminek, kolendra, mięta i koper włoski. Dopełnienie dań przyjmujących często formę gulaszu stanowią pomidory i papryka, a w zastępstwie jagnięciny popularne są też ryby, wołowina, kurczak i owoce morza. Wiele potraw podkreśla się pikantną pastą harissa. Wbrew intuicji dotyczącej kraju islamskiego, warto zwrócić uwagę na lokalne algierskie wina, bo bywają naprawdę interesujące.
W formie słodkich przekąsek Algierczycy sięgają głównie po orzechy i owoce, zarówno świeże jak i suszone. Żadna jednak relacja z podróży nie może się obejść bez zachwytów nad ciasteczkami o przepięknych, misternie lepionych formach, stanowiącymi pyszną ozdobę wszelkich rodzinnych i religijnych uroczystości. Jeśli przebywamy w Algierii podczas ramadanu, warto korzystać z ewentualnych zaproszeń na świąteczne kolacje. Rodziny dokładają w tym czasie szczególnych starań przygotowując wystawniejsze dania tradycyjne, można się więc spodziewać prawdziwej uczty.
W droższych restauracjach na wybrzeżu serwuje się głównie dania kuchni francuskiej. Warto natomiast zajrzeć do niewielkich, regionalnych lokali podczas podróży na południe, gdzie niewiele płacąc można się zapoznać z lokalnymi specjałami kulinarnymi. Należy pamiętać, że na mieście nie posilimy się podczas trwania ramadanowego postu.
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.